Hlavní stránka

Ženy vládkyně v muslimském světě I.

(22.02.2004)

Mezi lidmi v naší dnešní společnosti se dost často mluví o postavení ženy v muslimském světě, o jejím nerovném postavení vůči mužům a nemožnosti aktivně se zapojit do veřejného života. Ale role ženy v muslimském světě je jednoznačně určena koránem a řád daný koránem a islámskou tradicí ukazují, že hlavní role muslimské ženy byla vždy v rodině, kde vždy měla velmi pevné postavení a kde byla stmelujícím prvkem.

Přes toto tradiční určení role ženy v islámské světě se některé z nich dopracovaly jistého mocenského postavení a několik se jich dostalo až k vrcholu moci a staly se vládkyněmi, panovnicemi. V islámském světě sice byly výjimkou, ale přesto, i když jen na velmi krátký čas, přerušily dlouhou řadu vládců mužů. Jejich příběhy se odehrávaly v různých časových údobích a na geograficky vzdálených místech.

A protože to, že se některé z žen dostaly až na samý nejvyšší mocenský post bylo důsledkem politického vývoje v tom kterém státě, nebude jistě na škodu, když každý příběh bude uveden v trochu širší souvislosti, která osvětlí dění a sled událostí za jakých došlo k tak výjimečné události.

První příběh je z Indie, která se od 11. století stala cílem zničujících vpádů turkských muslimských dobyvatelů, kteří táhli pod praporem svaté války proti nevěřícím. Indická knížectví, která v této době prožívala období feudální rozdrobenosti, nemohla těmto nájezdům vzdorovat a tak se postupně na severu Indie vytvořil velký stát v čele s muslimskými dobyvateli, který dostal v dějinách název dillíský sultanát. Vznik tohoto státu velice ovlivnil celé dějiny Indie, která tak byla vtažena do sféry tzv. muslimského světa.

K prvnímu vpádu turkských dobyvatelů do Indie došlo v roce 1001. Pak vtrhlo do Paňdžábu vojsko šáha Mahmúda, který měl sídlo v Ghazní v tehdejším Chorásánu. Rádža Džajpál se Mahmúdovi postavil na odpor, ale prohrál a sám spáchal sebevraždu. Od této doby Mahmúd přepadal Indii, porážel špatně organizované indické armády, ničil chrámy, loupil jejich poklady a vracel se s karavanami obtíženými kořistí. Po Mahmúdově zavraždění v roce 1206 se jeden z turkských otroků, velitel jeho gardy, vojevůdce a místodržící severní Indie Kutbuddín Ajbak prohlásil nezávislým sultánem se sídlem v Dillí a tak vznikl dillíský sultanát. Kutbuddín Ajbak se zabil pádem s koně během hry v pólo a po jeho smrti v roce 1210 se k moci dostal další z ghulámů (otroků v gardě) Šihábuddín Iltutmiš. Tohoto tvrdého vládce z vojenské šlechty dodnes připomíná strmý gigantický minaret Kutbmínár v Dillí. Vedle tohoto minaretu je pak i Iltutmišova hrobka.

Iltutmiš se snažil učinit monarchii dědičnou a svou nástupkyní jmenoval dceru Radíju Begun, kterou považoval za "lepšího muže" než své syny. Tato první z žen, které se kdy v některém islámském státě dostaly k vládě, byla žena moudrá a odvážná, ale muslimští vojevůdci ve svých předsudcích považovali za svou potupu podřídit se ženě. Po čtyřech letech vlády ji zavraždili a pak nastalo období zmatků a palácových převratů. V této době již začaly neustálé vpády Mongolů do Indie, kteří v roce 1241 dobyli dokonce i velké město Láhaur.

Ženy vládkyně v muslimském světě I.
Ženy vládkyně v muslimském světě II.
Ženy vládkyně v muslimském světě III.

Použité prameny:

Felix Tauer: Svět islámu – Nakladatelství Vyšehrad 1984
Dějiny Afriky - Nakladatelství Svoboda 1966 - str.349
Dějiny Indie – Nakladatelství Svoboda 1980
Z. Marešová: V zemi královny ze Sáby
Yemen, 3000 Years of Art and Civilisation in Arabia Felix – katalog stejnojmenné výstavy pořádané v Mnichově v roce 1988


 

Tomáš Sadílek

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress