Hlavní stránka
Stambacher

Výstava Klubu cestovatelů Hanzelky a Zikmunda GLOBE v prostorách Pražské jurty v Klubu Asia v Praze

(05.02.2003)

Po úspěšné prezentaci klubu trvající 3 měsíce ve výstavním sále Městského muzea ve Františkových Lázních, se propagační putovní výstava "Pozvání na CESTY" přestěhovala do Prahy. V soboru 1. února 2003 proběhla vernisáž v prostorách Klubu Asia - Pražské jurty v Jasmínové ulici v Praze 10.

Vernisáž zahájil představitel Pražské jurty, čestný člen Klubu cestovatelů Hanzelky a Zikmunda GLOBE, zakladatel Společnosti přátel Mongolska, významný sinolog a mongolista PhDr. Jiří Šíma, DrSc. V úvodním slově přivítal vzácné hosty z Číny - kulturního radu velvyslanectví Čínské lidové republiky v Praze, ředitele Mezinárodní čínské školy Dai Bo, a korespondenta čínského listu Gungming ribo. Dále mezi hosty uvítal předsedkyni Společnosti Kontinenty dr. Marečkovou, předsedu Společnosti přátel Mongolska Ing. Hozu s manželkou, přední naše sinology dr. Lubicu Obuchovou, dr. Ivu Klinderovou, zakládajícího člena Společnosti přátel Mongolska René Frühaufa, čestného člena GLOBE Tomáše Sadílka s manželkou a šest či sedm desítek dalších hostů. Mezi nimi představitele Klubu Hanzelky a Zikmunda GLOBE Prosiměřice ing. Jaroslava Hladíka a mgr. Jaromír Poláka.

Ing. Hladík seznámil přítomné hosty s historií klubu, jeho aktivitami, cíli a společným přípitkem výtečnými víny Chardonay a Svatovavřineckým vinaře Josefa Tvarůžka z Prosiměřic, otevřel tak již druhou velkou výstavu prestižního Klubu cestovatelů Hanzelky a Zikmunda GLOBE Prosiměřice. Poté členka Společnosti přátel Mongolska, pražská herečka paní Eva Miláčková přednesla krátkou báseň a paní Gölgögín Chandnamsraj - Chanda zahrála na tradiční strunný nástroj a zazpívala lidové písničky z Mongolska i Moravy.

Výstava se setkala se značným zájmem a oba pánové z klubu nestačili odpovídat na zvídavé otázky. Tím ovšem slavnostní podvečer nekončil, protože součástí vernisáže bylo zahájení ještě druhé výstavy. Výstavy dětské kresby dětí z Mongolska, Číny a Koreje k příležitosti lunárního nového roku 2003. Autorkou uspořádání výstavy byla vedoucí Klubu Asia, studentka Akademie výtvarných umění v Praze, malířka B. Ariundzul.

Protože hosté vernisáže byli nejen z Prahy, ale i z Mongolska, Číny o zajímavé rozhovory nebylo nouze. K všeobecné slavnostní náladě vítání lunárního roku přispělo bohaté pohoštění výtečnými vietnamskými, čínskými a mongolskými jídly, ale i fantastické hudební výkony čtyř romských muzikantů, mezi nimiž udivoval úžasnými špičkovými houslovými výkony 13 letý chlapec. Atmosféra celého večera byla srdečná, přátelská, úžasná!

Pražská jurta - Klub Asia pořádá a nabízí velké množství kulturních, populárních a vzdělávacích pořadů, videoprojekcí, besed, přednášek, sportovních akci, ale i například výuky čínštiny, vietnamštiny, mongolštiny a cizince naopak vyučují češtinu, umožňují překladatelskou a tlumočnickou činnost pro veřejnost, organizují zájezdy do Mongolska a Číny a mnoho dalšího. V klubu je velký archiv s obrovským množstí informací o zemích Asie. Každý, kdo chce znát více o těchto zemích, či kdo se do oblasti Asie chce podívat zde najde odpovědi na všechny otázky.

Vzájemná přátelská spolupráce Klubu cestovatelů Hanzelky a Zikmunda GLOBE Prosiměřice s Pražskou jurtou - Klubem Asia vyústila v uspořádání této výstavy (7. června oba kluby pořádají ještě společně s SPM v Prosiměřicích tradiční již šesté setkání přátel Mongolska JURTA 2003). Výstava je pro veřejnost otevřena od 2. února do 30. března 2003. Potom se propagační výstava "Pozvání na CESTY" přestěhuje do Znojma a bude otevřená vernisáží 18. dubna a potrvá do konce května 2003 v Domě umění. Další místa a termíny jsou v jednání.

Pražskou jurtu - Klub Asia najdou zájemci o výstavu i aktivity klubu v Jasmínové ulici č. 35 (je to bývalý objekt mateřské školy, dnešní Natur centrum), Praha 10 - Zahradní město. Jede tam autobus č. 154 nebo 177 ze stanice metra Skalka. Výstupní stanice je Sídliště Zahradní město. Klubové prostory jsou otevřené denně od 14.00 do 20.00 nebo po dohodě: tel./fax: 272651138 nebo mobil: 728158460 nebo e-mail: sim.j@centrum.cz


 

Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress