Hlavní stránka

Dárek pro labužníka.

(18.08.2002)

Tato příhoda se stala již hodně dávno, ovšem rád na ni vzpomínám. Vraceli jsme se po několika týdnech vlakem domů. V kupé bylo dusno, přátelé podřimovali a já si v duchu promítal nádherné prožité dny v horách Kavkazu a později na Kubáni.

Strávené dny v divokých, neprostupných údolích a pohořích Kavkazu v překrásné přírodě, návštěvy zapadlých horských vísek, dlouhé debaty s vesničany, jejich obrovská chudoba, ale čisté srdce a úžasná pohostinnost. A což moje pozdější jezdecké pokusy na nefalšovaných kozáckých koních, jež vzbudily obrovské veselí okolostojících staříků. Konečné i dlouho toužebně očekávané osvěžení v moři po týdnech toulání se v divočině.

Mne z mého vzpomínání a kamarády z podřimování vyrušilo bouchnutí dveří. Do kupé se vsunul obrovský černý, notně odřený kufr a za ním drobný, vousatý, opálený děda s dýmkou v ústech. Na hlavě měl nezbytnou placatou čepici se štítkem.

"Chlapci, máte tu volno? Všude je plno a nikde mne nechtějí", řekl stařík a spiklenecky na nás mrknul, silně zabafal z dýmky a usmál se. Aniž čekal na odpověď, posunul odřený kufr do uličky a vměstnal se mezi nás.

Únava ze všech rázem spadla. Se staříkem vstoupilo do kupé veselí a dobrá pohoda. Byl to rybář z Azova. Celý život strávil na moři. Nyní je na odpočinku, ale ryby loví stále. Jede prý do Moskvy k vnukovi, který tam bydlí a pozval ho na nějakou dobu k sobě. Děda v Moskvě ještě nebyl a tak se moc těší. Vyprávěl plno zajímavých, napínavých i žertovných příběhů ze života. Dychtivě jsme naslouchali. Nabídl jsem dědovi žigulovské pivo, které jsme dostali od přátel na cestu a zábava nerušeně pokračovala. Horko a dusno neustávalo, co šlo otevřít bylo otevřené.

Po chvíli byla ale tato pohoda narušována stále větším a větším pachem z ryb. I přes stálý průvan pach neustával, ale naopak sílil až to bylo téměř neúnosné. Ulička před naším kupé v jinak plném vagonu se téměř úplné uvolnila a cestující se tlačili na jejím konci. Stařík si povšiml našeho neklidu i poznámek a protože si asi pomyslel, že jeho povídání nás již nebaví, změnil téma.

"Chlapci, něco vám ukážu", tajemně se zatvářil, "vezu vnukovi dárek, podívejte se!" Otevřel víko kufru a my zalapali po zbytcích kyslíku, který tu snad ještě někde zůstal. Z kufru se doslova vyvalil pach žluklého rybího tuku. Kufr měl dvě přepážky. V jedné bylo srovnané prádlo a v druhé několik desítek tmavohnědých placek. Obojí velmi pečlivé urovnané a seřazené.

"To je sušená ryba kambala, sám jsem vše nalovil a nasušil", řekl tichým a snad i trochu slavnostním hlasem. "To je lahůdka, které není rovno. Víte, vnuk ji měl moc rád. Bude mít určitě radost. A vůbec, chlapci, vezměte si každý jednu ode mne na památku. Ochutnejte."

Začal ulamovat z jedné placky, podal Mirkovi a potom ostatním. Marně jsme ho přemlouvali, že si tak cenný dárek nezasloužíme, že nemůžeme ani ochutnat, ať raději myslí na vnuka. Nakonec jsem ale podlehl, zachránil naši čest a také abych milého staříka neurazil, kousek jsem ochutnal... Následující hodiny jsem se léčil všezachraňující vodkou ke škodolibé radosti kamarádů.

Jen jsem později přemýšlel, jakou asi radost z dárků měl vnuk a zejména jeho žena!


 

Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress