Hlavní stránka

Kláštery v Bukovině

(12.02.2023)

Moldovica, Sučevica, Radauti, Putna. A taky Dragomirna, Voronet, Humorului či Probota, Agapia a Neamt. To jsou jména míst, kde najdete překrásné pravoslavné kláštery s malovanými kostelíky, z nichž mnohé jsou zapsané na seznamu Světového dědictví UNESCO. Nacházejí se v Bukovině, v půvabné zvlněné krajině na severovýchodě Rumunska poblíž hranic s Ukrajinou. Klášterů je zde samozřejmě mnohem víc, ale tyto patří mezi nejhezčí.

Bukové lesy daly této oblasti název a kníže Štěpán Veliký (1457 - 1504) kláštery a kostelíky, které obdivujeme dodnes. Podle legendy snad vznikly poté, co kníže slíbil vybudovat jeden kostel či klášter za každou bitvu vyhranou nad Turky. Takže v Bukovině je jich dnes přes čtyřicet a většina stále slouží svému účelu. Nejsou to ale místa uzavřená a přísně střežená, jak by se snad někdo mohl domnívat. Kláštery jsou vesměs otevřené návštěvníkům a jejich obyvatelé, mniši či řádové sestry, vás rádi uvítají. A je to uvítání nenápadné, milé a s  úsměvem. Když vstoupíte mezi klášterní zdi, nemáte pocit, že narušujete soukromí posvátného místa. Cizinců tu až na pár výjimek moc nezavítá, ale Rumuni tato místa navštěvují v  hojném počtu. Některé kláštery za vstup vybírají malý poplatek (v roce 2022 pět nebo deset lei, tedy 25 nebo 50 korun), ale často se neplatí nic.

Voronet

A za to „nic“ uvidíte nevídané: projdete klášterní branou a spatříte kamenný kostelík se šindelovou střechou, na vnějších zdech často bohatě vyzdobený freskami. Vypráví se na nich biblické příběhy, ale častým výjevem je i Obléhání Konstantinopole Turky. Vždy je tu zobrazen Strom Jesse, vlastně Kristův rodokmen. Jesse, také Jišaj, byl otcem Davida, izraelského krále, od něhož Ježíš Kristus odvozoval svůj původ. Dalším výjevem, který nesmí chybět, je Poslední soud: duše stoupají po žebříku do nebes, avšak po zvážení vin a dobrých skutků se mnohé ráje nedočkají, neb andělé a hrozivě vypadající pekelníci je bodci srážejí do ohnivé řeky, která je odnese do pekel. Toto vyobrazení neblahého osudu bývalo pro mnohé smrtelníky jistě dostatečně odstrašující a snad se pak i napravili.

Moldovica

Sučevica

Ten, kdo do Bukoviny přijíždí od západu, obvykle nejprve natrefí na kláštery Moldovica a Sučevica a bude okouzlen.

Putna

Kostel v mužském klášteře v  Putně nemá fresky na vnějších zdech, ale je významný, protože zde byl pohřben Štěpán Veliký.

Klášter Dragomirna je opravdu důkladně opevněný.

Maličký Voronet je známý pro zvláštní tmavý odstín modré barvy na freskách, dokonce se jí říká „voronetská modř“ a klášter samotný je někdy označován jako Sixtinská kaple Východu. Je to ale povinná zastávka všech zájezdů a přijdete-li po ránu, atmosféru místa tu nenajdete.

Jen o pár kilometrů dále ale můžete navštívit klášter Humor a tam v  klidu vydechnout.

Ještě odlehlejší je ženský klášter Probota.

Mužský klášter Neamt je veliký, bohatý. Vypadá skoro jako pevnost a vstupuje se do něj působivým tunelem.

Klášter Agapia nezapře, že se o něj starají ženy – má nejkrásnější květinovou výzdobu ze všech.

Jsou to všechno kouzelná místa. Stačí si najít tak sedm, deset dní, naplánovat trasu a vyrazit. Třeba se po zhlédnutí těchto míst také napravíte.


 

Magda Pecoldová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress