Hlavní stránka

Rumunsko

Anglický název: Romania, leží na kontinentu 'Evropa'
 

Další informace o státě 'Rumunsko' na www.ingema.net

Ostatní:

Rumuni zpřísnili podmínky vstupu cizinců do země. Od 1. dubna 2002 se musí i občané zemí, pro které platí bezvízový styk, při vstupu do Rumunska prokázat mimo cestovního pasu také pojištěním, zpáteční letenkou nebo jízdenkou, zelenou kartou a částkou 50 eur na každý plánovaný den pobytu.
 

Za legendou jeďte do Darjiu

28.02.2024

Darjiu je malá rumunská vesnička, dost špatně přístupná – leží mimo hlavní trasy, autem se do ní dá dojet snad jen z jednoho směru, a to ještě po značně rozbité silničce. Je jakoby na konci světa, a tak její pozoruhodný kostel rozhodně nenavštěvují davy – autobus s turisty tu skutečně nedojede. O to větší atmosféru ale má.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Kláštery v Bukovině

12.02.2023

Moldovica, Sučevica, Radauti, Putna. A taky Dragomirna, Voronet, Humorului či Probota, Agapia a Neamt. To jsou jména míst, kde najdete překrásné pravoslavné kláštery s malovanými kostelíky, z nichž mnohé jsou zapsané na seznamu Světového dědictví UNESCO. Nacházejí se v Bukovině, v půvabné zvlněné krajině na severovýchodě Rumunska poblíž hranic s Ukrajinou. Klášterů je zde samozřejmě mnohem víc, ale tyto patří mezi nejhezčí.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Mocǎnitǎ

19.08.2022

Zní to jako jméno indiánské dívky. Nebo název pláže ve Španělsku. A také by to mohl být kubánský koktejl. Jenže chyba lávky - Mocǎnitǎ je obecný název pro úzkorozchodné železnice v Rumunsku, typicky pro oblast Maramureše, Transylvánie a Bukoviny.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Constanta a Mamaia - Rumunsko

20.11.2008

Rumunské pobřeží Černého moře, v dávných dobách známé jako Pontus Euxinus, se táhne v délce 244 kilometrů od dunajského ramene Chilie na severu až k obci Vama Veche na jihu. Pobřeží je rozděleno na dva úseky: na severní úsek s Dunajskou deltou a lagunami a jižní úsek s vysokým břehem, zátokami a výběžky. Rumunské pobřeží je známé svým velmi jemným pískem.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Pravda o Drákulově hradu - Rumunsko

24.04.2008

Když se řekne Drákulův hrad, většině lidí se vybaví rumunský hrad Bran, známý ze strašidelného románu Drákula od Brama Stokera, jež byl poprvé vydán v roce 1897. Skutečný Drákulův hrad však leží 120 kilometrů jihozápadně od Branu, v dramatické krajině u městečka Aref.

V diskusi 0 příspěvků Klára Lakomá

Přímořská letoviska Rumunska

11.03.2005

Podobně jako do Bulharska se začínají naši turisté navracet po patnáctileté přestávce i do přímořských černomořských letovisek jihovýchodního Rumunska. Jsou to především Mamaia, Eforie Nord a Eforie Sud, Neptun, Jupiter, Saturn, Venus, Mercur, Aurora a Mangalia.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

V rumunské Bukovině.

01.04.2002

Koncem června jsem podnikl desetidenní cestu za krásami pravoslavných klášterů v Bukovině. Hranice mezi Rumunskem a Maďarskem jsem přejeli poblíž Oradei, rušného města s několika pěknými památkami. Další zastávkou byla výstavná univerzitní Cluj-Napoca (Kluž), jejímuž hlavnímu náměstí vévodí obrovská socha Matyáše Korvína.

V diskusi 0 příspěvků Bohumír Krepčík
Zeměpisné sdružení

 

Jiné stránky v síti internet:

Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress