Hlavní stránka

Stále více Čechů chce na svátky do exotiky. Zájezdy na Vánoce a Silvestr rychle mizí

(29.10.2017)

I letos v zimě mají čeští turisté extrémní zájem o sváteční zájezdy k moři. Nejčastěji vyrážejí do Egypta a Spojených arabských emirátů. Nově si oblíbili také Kubu či Zanzibar. Za exotickými zážitky jsou navíc ochotni létat i ze vzdálenějších letišť. I přes zvýšenou nabídku zájezdů se však exotické dovolené v termínu Vánoc a Silvestra rychle vyprodávají. Zájemci o zimní dovolenou by tak neměli otálet. V dalších týdnech mohou navíc ceny zájezdů prudce stoupnout.

Strávit Vánoce či oslavy Nového roku na pláži je atraktivnější pro stále více českých turistů. I letos tak poptávka po těchto zájezdech výrazně převyšuje nabídku, a to i přes její výrazné obohacení. „Na český trh letos nově vstoupila jedna z nejlepších leteckých společností Qatar Airways. Cestovní kanceláře ji tedy rychle zakomponovaly do svých zájezdů a klientům se tak rozšířila nabídka možných letů do oblasti Perského zálivu i vzdálenějších destinací. Přesto je většina letenek na pravidelných linkách vyprodaná, což začíná značně navyšovat ceny zájezdů s termíny přes svátky. Klienti, kteří si ještě nekoupili dovolenou na tyto termíny, mají poslední možnost, cena zájezdů u cestovních kanceláří už pouze poroste,“ komentuje Michal Tůma z cestovní agentury Invia, která je největším prodejcem dovolených přes internet na českém trhu.

Trendem letošní sezony je dle statistiky cestovní agentury Invia ochota turistů cestovat i na vzdálenější letiště. Klienti cestovních kanceláří se tak s vidinou výhodnější exotické dovolené nezdráhají cestovat na letiště do Vídně, Norimberku či Drážďan. „Zájemcům můžeme nabídnout též zájezdy, které pořádají německé cestovní kanceláře. Zde je kapacita volných letenek a hotelů prozatím stále slušná,“ vypočítává Tůma výhody odletů ze vzdálenějších letišť.

Zatímco při přepravě na dovolenou jsou Češi ochotní experimentovat, při výběru cílové destinace se jejich zvyky příliš nemění. Stálicí v  nabídce exotických destinací se tak stávají Spojené arabské emiráty, populární díky své dobré dostupnosti a službám na vysoké úrovni. Tradičně oblíbené jsou rovněž dovolené v Dominikánské republice, na Kubě, Kanárských ostrovech či Kapverdách. Nově se v  hledáčku cestovatelů objevuje Zanzibar, jenž nabízí rozmanitou přírodu i čisté a klidné pláže s průzračnou vodou. Silvestrovské zájezdy do této země tvoří u cestovní agentury Invia 6% podíl na prodeji zájezdů. Češi si během svátků volí stále častěji také Thajsko. To je populární zejména díky rozmanitosti svých ostrovů a možnosti dalšího cestování.

V  případě zájmu o dovolenou v žádaném svátečním období musejí turisté dle expertů očekávat vyšší cenu zájezdu. Dle statistik cestovní agentury Invia například průměrná cena prodaného zájezdu na Štědrý den činí bezmála 26 tisíc, dovolená zahrnující Silvestra poté vyjde pouze o několik set levněji. „Přes vánoční svátky a Silvestr mají hoteliéři po celém světě nejdražší ceníky. Například průměrná cena dovolené do populárních Spojených arabských emirátů tak přes Silvestra činí 37 905 korun na osobu,“ komentuje Tůma.

Tabulka č. 1: Populární destinace - Štědrý den

Destinace

Podíl na prodeji 2017

Průměrná cena na osobu 2017

Egypt

35 %

17 100

Kapverdy

11 %

31 936

Spojené arabské emiráty

8 %

31 566

Kanárské ostrovy

6,5 %

25 917

Rakousko

6,5 %

7  775

Česká republika

4 %

4 650

Itálie

4 %

9 354

Maďarsko

4 %

6 627

Dominikánská republika

3 %

64 011

Zanzibar

2,5 %

48 070

 

Tabulka č. 2: Populární destinace - Silvestr

Destinace

Podíl na prodeji 2017

Průměrná cena na osobu 2017

Egypt

18 %

18 685

Rakousko

16 %

7 388

Kapverdy

11 %

33 293

Spojené arabské emiráty

10 %

37 905

Itálie

8 %

9 669

Zanzibar

6 %

39 093

Kanárské ostrovy

5 %

29 515

Česká republika

4 %

4 382

Dominikánská republika

2,5 %

78 021

Kuba

2 %

55 479

 


 

Lenka Romportlová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress