Hlavní stránka

Brněnské výstaviště obsadí desetitisíce lidí. Vypukne tam Majáles a Utubering

(04.05.2016)

Na brněnském výstavišti už v pátek vypukne Brněnský Majáles. Největší festival pro mladé na jižní Moravě je vyvrcholením a zároveň hlavním dnem studentských majálesových oslav. Letos se koná společně s akcí Utubering, unikátním festivalem generace Z. Návštěvníci Majálesu se mohou těšit na celkem 20 vystoupení na třech hudebních scénách. Na akci Brno také pozná svého letošního Krále a Miss Majálesu. O tituly se utká trojice vysokých škol. Utubering zase na výstaviště přivede nejznámější youtubery, kteří jsou idoly teenagerů.

Středobodem zájmu mladých lidí se v pátek stane brněnské výstaviště. Desetitisíce studentů začnou už od dvanácti hodin proudit na Brněnský majáles. První tóny se z reproduktorů na výstavišti ozvou v 12:30 hodin. „Letos bude ke vstupu do areálu sloužit pouze hlavní brána výstaviště. Jako každý rok mají i letos návštěvníci vstupenky koupené předem, na místě je neprodáváme,“ uvedl David Peštál, který je jedním z organizátorů Majálesu.

V brzkých odpoledních hodinách se představí vítěz studentské soutěže Nová krev vybraný z řad studentských kapel. Na pódium rovněž přijde vítěz soutěže Starobrno contest Junior band z řad vysokoškolských kapel. A zazpívá i studentská kapela What you Want. Návštěvníci se mohou těšit na české kapely jako například Rybičky 48, Slza, UDG a Voxel. Po třetí hodině na pódiích zahrají Sto Zvířat, Vypsaná Fixa, kapela Jelen, ATMO Music, Paulie Garand i Skyline. V podvečer publikum rozburácí Xindl X, Wohnout, Marpo, Majk Spirit a Mandrage, v nočních hodinách stage uzavírají vystoupení Kontrafaktu, Horkýže Slíže a letošního největšího headlinera, kapely Kryštof. „Vystoupení kapel budou v průběhu dne doplňovat jednotlivé soutěžní disciplíny kandidátů na Krále a Miss Majálesu. Brněnský Majáles se koná pod záštitou brněnského primátora Petra Vokřála. Ten mimo jiné na hlavním pódiu slavnostně předá v 19:50 hodin klíč od města letošnímu Králi Majálesu,“ konstatoval Peštál.

Program chystají i brněnské univerzity

V areálu jsou pro návštěvníky nachystány nejrůznější zóny partnerů i brněnských vysokých škol. V zóně VUT si návštěvníci vyzkouší simulátor formule nebo si třeba sáhnou na oheň, který nepálí. V rámci zóny Mendelovy univerzity se naopak seznámí s netradičními výukovými prvky, jakými je například výroba piva, ukázky myslivosti a střípky z oborů vinařství. Jak vypadá vesmírná nemocnice? A jaké to je být světovým politikem? Oboje mohou lidé na vlastní kůži vyzkoušet v zóně Masarykovy univerzity. Svůj areál připravila i Univerzita obrany, kde si lidé zkusí zastřílet na pistolové laserové stanici. Veterinární a farmaceutická univerzita Brno zase pod patronací spolku IVSA Brno předvede zajímavosti molekulární kuchyně a spoustu dalších perliček s veterinární a farmaceutickou tématikou.

Novinkou oproti předchozím letům je současné konání festivalu Utubering, fakticky se ale jedná o dvě oddělené akce. Utubering umožňuje lidem potkat nejoblíbenější blogery a videoblogery. „Utubering má zastávku v Brně poprvé, minulý týden se odehrál druhý ročník v Praze. Festival patří k nejúspěšnějším akcím pro teenagery v Česku. Kostrou programu nebudou pouze vystoupení blogerů a youtuberů, zahrají též populární kapely. Součástí je i vyhlášení Utubering Festival Awards,“ konstatoval Lukáš Dejl, jeden z pořadatelů Utuberingu. Oficiální program Utuberingu startuje ve tři hodiny odpoledne.

Pro návštěvníky, kteří budou mít koupenou vstupenku na Majáles i Utubering, bude zajištěna možnost průchodu z jednoho festivalu na druhý. „Areál výstaviště je obrovský a nebude mít s kapacitou návštěvníků žádný problém. Ten však může nastat u počtu parkovacích míst. Doporučujeme využít služeb MHD a nejezdit na akci autem. Brněnský dopravní podnik posílí veškeré spoje kolem výstaviště, a to v odpoledních i nočních hodinách,“ uvedl Peštál.

Předpověď na pátek 6. května hlásí krásné jarní počasí a statistiky pořadatelů zase hlásí, že bude vyprodáno. „Posledních pár stovek vstupenek je v předprodejích do 5. května. Zájemci by tak s nákupem neměli váhat,“ uzavřel Peštál.

O festivalu Majáles

Majáles je oslava jara a mládí, širší program oslav je prezentací studentských dovedností a hlavní den oslav tvoří tradiční majálesový průvod a velký open-air festival, na kterém se volí král studentů. Brněnský Majáles 2016 je největší open air festival pro mladé na jižní Moravě. Hlavní den oslav se uskuteční v pátek 6. května 2016 na brněnském Výstavišti.

O festivalu Utubering

Utubering je nejúspěšnějším festivalem pro teenagery v Česku. V rámci akce vystupují nejoblíbenější blogeři a videoblogeři. První ročník se odehrál v roce 2015 v Praze, letos se koná nově i v Brně. Festival zajímá nejvíce takzvanou generaci Z, tedy lidi s datem narození po roce 2000. Právě mezi jejich idoly a hrdiny patří videoblogeři, kteří neváhají sdílet téměř vše ze svých životů na sociálních sítích, či se snaží bavit prostřednictvím svým virtuálních identit. Na festivalu mají návštěvníci unikátní možnost nahlédnout „za kameru“, tedy do jejich reálného života.


 

Karolína Křenková

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress