Hlavní stránka

Labin - Chorvatská Istrie

(02.07.2014)

Při cestování po východním pobřeží poloostrova Istrie se dostaneme do oblasti starobylé Labinštiny, kterou tvořilo několik sídel, z nichž k nejvýznamnějším patřil právě Labin. Město se v současnosti skládá především ze starého Labinu a pak z nové části zvané Podlabin.

Stará část města je vybudována jako i jiná městečka v Istrii na způsob akropole na strmém kuželovitém návrší vysokém 315 m. n. m. Odtud shlíží na zvlněnou okolní rovinu, mořskou zátoku a svou malebnou siluetou tvoří dominantu okolní krajiny. Moderní část je pak standardním hornickým sídlištěm svou, historií spjatým s těžbou bauxitu, slínu a uhlí v okolí města.

Podlabin - nový Labin

První písemné zprávy o osadě pocházejí od Artemidora z Efesu z roku 100 př. n. l., ale už předtím tu bylo pravděpodobně nejdříve opevněné sídliště "castelliere" a pak někdy ve 4. stol. př. n. l. založili Keltové na zdejším kopci neobyčejně výhodně položenou osadu. Od té doby se tu vystřídali Římané, Slované, v 8. století Karel Veliký, pak němečtí šlechtici a markrabí. Později chorvatský král Petar Krešimir připojil Labin i s okolním krajem zvaným Labinština ke svému království a ustavil jeho hranici podél řeky Raša. 

Labin

V roce 1420 se město dostalo pod svrchovanost Benátek a stalo se strategicky výhodnou pozorovatelnou střežící Kvarner. 

Pohled na Rabac a Kvarner z Labinu

Proto také Labin a okolní osady několikrát napadli uskoci (koncem 16. století - uskoci byli jadranští loupežníci a piráti).

Benátský lev na fasádě kostela

Historický Labin tvoří několik desítek budov postavených na svažitém oválném prostoru. Vyčerpávající turistický průvodce by musel popsat celkem 21 umělecky a historicky cenných budov či lokalit.

Palác Battialla-Lazzarini, dnes muzeum

Prohlídka města začne na hlavním náměstí, údajně nejkrásnějším v celé historické Istrii. Zde stojí radnice ze 16. století s lapidáriem. Z hlavního náměstí se pak směrem do kopce dostaneme ještě do starší části města, obklopené hradbami. Zdobená městská brána pochází z roku 1587, vedle zvonice jsou rozvaliny starého kostela Sveti Stjepan se zbytky fresek z 12. a 14. století. 

Městská brána

V labyrintu úzkých a strmých uliček stojí starobylé domy a několik renesančních a barokních paláců různých patricijských rodin. Mnohé z nich jsou vyzdobeny překrásnými balkóny, plastikami, barevnými okenicemi nebo zajímavými portály. U paláce Battialů se zvedá gotický, později barokně přestavěný farní kostel. 

Farní kostel

Kostel Sveta Marja od zdravlja má krásnou vstupní síň z roku 1537. Na nejvýchodnějším a nejnepřístupnějším místě se tyčil mocně opevněný hrad. Odtud se rozprostírá nádherný pohled do okolí.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress