Hlavní stránka

Regionální produkt Český ráj - pestrá nabídka kvalitních výrobků, které mají svůj původ v regionu a

(14.08.2012)

Ač si to neradi přiznáváme, většina z nás žije konzumním životem. Velkou část věcí potřebných k životu jednoduše nakoupíme. Nabídka je obvykle víc než široká a zorientovat se v ní není vždy zcela jednoduché. Řídit se pouze cenou neznamená vždy správný přístup. Stále více spotřebitelů si začíná všímat i složení a původu výrobků a jejich možného vlivu na zdraví a životní prostředí. Roste zájem o zboží pocházející z České republiky a čisté potraviny bez zbytečných chemických látek, barviv, umělých sladidel, stabilizátorů a konzervantů.

S cílem poukázat na výrobky, které splňují požadavky na lokální původ, kvalitu, rukodělnou výrobu, ekologickou šetrnost a zachování tradic vzniklo už v řadě oblastí regionální značení. I Český ráj má svoji registrovanou značku, která již byla propůjčena více než 40 producentům. Najdeme mezi nimi zemědělce, pivovary, cukrárny, výrobce dřevěných hraček, šperků, keramiky, nositele tradice železnobrodského sklářství a turnovského šperkařství a kamenářství a řadu dalších.

V rámci letošní jarní certifikace se mezi ně zařadili také:
· Helena Paterová - výrobce skleněných šperků a doplňků a bylino-ovocných čajů
· Pavel Ježek, který řeže a brousí drahé kameny a minerály
· Tomáš Oliva, který ve své dílně Tomášova huť vyrábí autorské hutní sklo, plastiky a těžítka
· Obchůdek U Vincenta nabízející ručně šité kabelky, peněženky a další módní doplňky

O kvalitě certifikovaných výrobků svědčí také fakt, že řada z nich již byla oceněna v nejrůznějších oborových soutěžích. V letošním roce například označení Regionální potravina Libereckého kraje za vítězství ve své kategorii získala houbová paštika z Jatek Lomnice, a. s., Sýrový mls z farmy Tompeli v Huntířově a Hruškový mošt z Moštovny Lažany spol. s.r.o. Ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby Libereckého kraje získala paní Maruše Nová - zpracování ovčí vlny a Kamila Parsi Žďárská za sklářskou výrobu.

KDE NAKOUPIT MÍSTNÍ PRODUKTY

S potěšením lze konstatovat, že s růstem sortimentu vzrůstá i počet prodejen regionálních výrobků z Českého ráje.
Vedle zavedených fungujících prodejen potravin v Turnově, Liberci a sítě prodejen turnovské Pekárny a cukrárny Mikula je možné především potravinářské výrobky nově zakoupit v centru Mnichova Hradiště v obchůdku Farmářka z ráje. Z regionálních výrobků se tu nabízí lažanské mošty, sýry Tompeli, oleje Fabio Produkt, uzeniny Lomničan, výrobky z orobince paní Dandové a Zvířetická lidová keramika.

Nově se mezi prodejny regionálních výrobků zařadilo i návštěvnické centrum turnovského Muzea Českého ráje, které je tak po hradu Valdštejn dalším turistickým cílem, kde lze zakoupit regionální výrobky. Nabízí produkty z místní řemeslné produkce.

Širokou nabídku výrobků z Českého ráje lze zakoupit v Infoshopu Vejměnek v Malé Skále a v informačním středisku CHKO Český ráj v Arboretu Bukovina na Hrubé Skále. Regionální výrobky jsou v sortimentu informačních center v Jičíně, Turnově a Semilech. 
Více o prodejnách, regionálních výrobcích a značce Regionální produkt Český ráj na www.regionalniprodukt.cz.


 

Hana Ledabylová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress