Hlavní stránka

Greenway Jizera, zahájení stavebních prací se odsouvá

(15.10.2010)

Zhruba sedm desítek cyklistů se vydalo v neděli 19. září na cyklovyjížďku na trase zamýšleného projektu Greenway Jizera. 

Akci pořádalo město Turnov a Sdružení Český ráj, trasa vedla z turnovského náměstí do Přepeř k jezu, kde bylo ve spolupráci se společností Sundisk slavnostně položeno základní "pádlo" pro další rozšíření půjčovny lodí Jizera - Žlutá plovárna. Z Přepeř účastníci vyjížďky pokračovali do Březiny a Loukova, kde navštívili pro veřejnost běžně nepřístupné prostory novogotické hrobky knížat Rohanů, poté peloton dále pokračoval na prohlídku svijanského pivovaru, odkud následoval návrat do Turnova.

"Propagačními jízdami po trase zamýšlené cyklostezky chceme veřejnosti projekt přiblížit, i když jeho realizace se stále odsouvá. Původně to mělo být tak, že u příležitosti této podzimní vyjížďky jsme měli oznámit termín zahájení prací v úseku z Líšného do Turnova. Místo toho ale bylo rozhodnutí o přidělení dotace odloženo," řekl Aleš Hozdecký, předseda Sdružení Český ráj.

Je to právě Sdružení Český ráj, které je hlavním iniciátorem a koordinátorem projektu. Už v září 2007 se uskutečnilo první velké setkání ve Svijanech, na kterém tehdejší hejtmani Libereckého a Středočeského kraje Bendl a Skokan podepsali dohodu o partnerství na nadregionálním projektu výstavby cyklostezky moderního, evropského typu Greenway Jizera. Od té doby se uskutečnilo několik propagačních jízd po celém toku Jizery od Kořenova po Lázně Toušeň, na několika úsecích probíhá zpracování projektové dokumentace, byla zahájena propagace projektu. K realizaci je první úsek z Líšného přes Malou Skálu do Turnova, na jehož výstavbu podalo Sdružení Český ráj žádost o dotaci z Regionálního operačního programu Evropské unie. Ta má být ve výši zhruba 40 milionů korun.

"Rozhodnutí o přidělení dotace bylo odsunuto. Důvodem je rozhodnutí vlády, která prostřednictvím ministra financí oznámila, že uvažuje o změně spolufinancování těchto operačních programů ze strany státu," přiblížil Hozdecký. Nyní platilo, že z operačních programů šlo maximálně 85 % na investice, 7,5 % přidal stát a stejný díl příjemce dotace. Vláda však chce podíl státu alespoň v některých případech omezit. Pro Sdružení Český ráj by to konkrétně znamenalo, že namísto spolufinancování ve výši 7,5 % by to mohlo být 15 %, což v případě, že projekt realizuje nezisková organizace, je značně nepříjemné. Podle Hozdeckého ale bylo do projektu vloženo tolik úsilí a energie, že i kdyby nakonec měl platit nevýhodný model spolufinancování, stejně by Sdružení Český ráj ve spolupráci s partnerskými obcemi do realizace cyklostezky šlo a peníze by se hledaly jinde. Pokud v zimě dojde k podpisu smlouvy o dotaci, stavební práce mezi Líšným a Malou Skálou začnou hned na jaře 2011. Ještě letos bude z prostředků města Turnova opravena cesta od Dlaskova statku na Loužek.

Pozitivní je i rozvoj vodácké turistiky na řece Jizeře, na kterém se hlavní měrou podílí společnost Sundisk, zastoupená maloskalskou Žlutou plovárnou. To jen potvrzuje potenciál zeleného koridoru řeky Jizery pro nejrůznější druhy bezmotorové dopravy, což bezezbytku naplňuje myšlenku projektu Greenway Jizera.
Výstavba moderní evropské cyklostezky Greenway Jizera má podporu asi 60 obcí na toku řeky, které si od cyklostezky slibují rozvoj turistiky, podnikatelských aktivit a také zlepšení péče o životní prostředí a zvýšení bezpečnosti pro cyklisty v koridoru řeky. Zahájena byla i spolupráce s polskými partnery na téma propojení českých a polských cyklotras v oblasti Harrachova a Jizerky.


 

Hana Ledabylová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress