Hlavní stránka

Rusko - země plná překvapení

(26.09.2009)

Vyprávění o cestě od Karpat na Bajkal vzbudilo u diváků a čtenářů mých knih velký ohlas, a proto jsem se rozhodl tuto diashow obohatit o další nepublikované záběry, lépe zdokumentovat některé části cesty a znovu ji uvést. 

Mým cílem je zajímavým způsobem přiblížit výjimečnost této rozlehlé a kulturně různorodé země s krásnou přírodou a někdy neobyčejně drsnými životními podmínkami.

Zcela neobvyklé expedice se účastnil kromě mě a Lenky Šimánkové i známý filmař a fotograf Lumír Pecold, který dobře znal celou oblast před i za Uralem. Uskutečnili jsme to, co se podařilo jen málo komu. Procestovali jsme obrovité Rusko i s přilehlými jižními tehdy ještě svazovými republikami - zemi nesmírných protikladů, kde se snoubí neprostupné lesy s tundrami, horké pouště i hory pokryté věčným sněhem a ledem se subtropickým či arktickým mořem.

Nacházeli jsme zde území zcela zničená drancováním přírodních zdrojů, ke kterému docházelo za minulého režimu. Naproti tomu ale i přírodu, téměř nedotčenou činností člověka, kterou je možné uchovat jako národní parky pro příští generace. Potkávali jak světlovlasé Evropany, tak tmavé Asiaty, naráželi na nevlídné, nespokojené lidi a naopak objevili obyvatele velice milé, pohostinné a šťastné. Tito domorodci žijící daleko od měst si stále udržují tradiční způsob života a zvyky.

Náročná expedice se mohla realizovat jen díky důkladné přípravě a vybavení. Se speciálně upravenou tatrou jsme zdolávali i ty nejobtížnější terény. Kamion sloužil nejenom k překonání ohromných vzdáleností, ale i jako základna pro celou řadu aktivit. Podnikali jsme dlouhé výpravy na koních, vzrušující rafting na nafukovacích člunech, vysokohorské výstupy včetně lyžařských túr i plavbu na plachetnici. Tímto způsobem jsme se dostali do těch nejodlehlejších koutů této země.

Nově sestavenou live-diashow doplňuje již třetí vydání stejnojmenné fotografické knihy - RUSKO: Země plná překvapení, kterou jsem vydal v nakladatelství ACTION-PRESS jako svoji patnáctou publikaci.

Budu potěšen, když se s vámi setkám na některém z mých diashow.

Termíny diashow

Související články
U kavkazských kovbojů

Jak Tádžik Fjodor ke svému ruskému jménu přišel

Přes Karpaty do Moldavska

Knihy

Leoš Šimánek


 

Leoš Šimánek

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress