Hlavní stránka

Návrat orla skalního do Beskyd

(28.02.2009)

Orel skalní naposledy hnízdil v české krajině před více než 100 lety. V posledních pěti letech vede Záchranná stanice volně žijících živočichů v Bartošovicích na severní Moravě ve spolupráci s dalšími institucemi (Správa CHKO Beskydy, Lesy ČR, ZOO Ostrava, Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky) projekt, který si klade za cíl vrátit orla skalního do naší přírody, konkrétně do Moravskoslezských Beskyd.

Orel skalní je vůbec největším představitelem svého rodu, který čítá na celém světě 10 druhů. Rozpětí křídel dospělého ptáka se pohybuje mezi 190 a 240 cm, jeho hmotnost dosahuje 3-6,5 kg (samice je mnohem větší a těžší než samec). Patří mezi tzv. vrcholné predátory, to znamená, že kromě býložravců se živí i jinými masožravci a za potravu mu docela běžně poslouží třeba lasice, liška, jezevec nebo zmije. Jeho jediným a fatálním nepřítelem je člověk.

Orel skalní se vyskytuje na všech kontinentech severní polokoule, ale jeho populace není příliš početná, každý pár totiž potřebuje ke svému životu rozsáhlé území. Domovský okrsek jednoho páru čítá kolem 200 km2. V celé Evropě tak žije asi 5500 párů orla skalního. Nejvíce ve Španělsku (1200-1260 párů), následuje Norsko (700-1000 párů), Švédsko (550-750), Velká Británie (400 párů – téměř všechny ve Skotsku), Alpy (Švýcarsko, Francie, Německo a Rakousko dohromady kolem 1000 párů), Karpaty, Apeniny a hory Balkánského poloostrova. Roztroušeně se vyskytuje i v oblasti nížin východní Evropy, např. v Bělorusku hnízdí 40-50 párů.

Vzácně můžeme orla skalního pozorovat i na našem území, kam zalétá ze Slovenska. Na Slovensku hnízdí přibližně 100 párů, nejblíže našemu území je to v oblasti Kysuckých Beskyd.

Návrat orla do naší přírody je založen na poznání, že jedinou možnou cestou je repatriace mláďat. Orli jsou totiž přísně vázaní na místo svého narození. Do Beskyd jsou tak vypouštěna mláďata vychovaná v Bartošovicích na Moravě, jejichž vejce byla odebrána se souhlasem slovenské ochrany přírody z hnízd v Kysuckých Beskydech. Tato mláďata by v přírodě na Slovensku byla odsouzena k zániku, protože z obvyklé snůšky dvou vajec přežije vlivem tzv. kainismu vždy jenom jedno silnější mládě.

V Moravskoslezských Beskydech se tak plánuje vysadit postupně asi 20 uměle odchovaných jedinců orla skalního. Počítá se také s tím, že jejich přítomnost přiláká nezadané mladé orly z nedalekého Slovenska. Pokud se projekt vydaří, první orli skalní by měli v Beskydech zahnízdit v roce 2010.


 

Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress