Hlavní stránka

Afrika všeobecně

Anglický název: Africa, leží na kontinentu 'Afrika'
 

Další informace o státě 'Afrika všeobecně' na www.ingema.net

 

Běhá pro vodu

25.05.2012

Na naší planetě dnes žije již skoro sedm miliard lidí. Z toho zhruba jedna šestina světové populace (1,1 miliard) stále nemá trvalý přístup k nezávadné pitné vodě. Denně umírá šest tisíc lidí z důvodu nedostatku nezávadné pitné vody. Polovina všech světových lůžek v nemocnicích po celém světě je obsazena lidmi, u nichž propukla nějaká nemoc zapříčiněná nedostatkem nezávadné pitné vody. Průměrná vzdálenost, kterou musí africká či asijská žena denně ujít pro vodu, činí 6 km. Ať se to zdá sebestrašnější, všechna tato čísla zveřejněná organizací Blue Planet Network a akceptovaná OSN a Světovou zdravotnickou organizací, jsou smutným faktem dnešního světa. Surovou realitou bez jakéhokoli přikreslení.

V diskusi 0 příspěvků Klára Lakomá

Velbloudi

24.10.2011

Podle vědecké klasifikace se velbloudi řadí do říše živočichové (Animalia), kmene strunatci (Chordata), třídy savci (Mammalia, řádu sudokopytníci (Artiodactyla), podřádu velbloudi (Tylopoda), čeledě velbloudovití (Camelidae) a rodu velbloud (Camelus), lama a vikuňa (Vicugna).

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Afrika - TOP 25 destinací 2011

20.06.2011

Největší cestovatelský server TripAdvisor zveřejnil v prvním květnovém týdnu roku 2011 žebříček turisticky nejžádanějších míst z Afriky.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Počet obyvatel Země se blíží 7 miliardám

09.01.2010

V roce 2009 přibylo na naší planetě tolik lidí, kolik jich žije v sousedním Německu. Tedy kolem 83 milionů. I to přispělo k nárůstu obyvatel modré planety na téměř sedm miliard. Tuto informaci zveřejnila Německá nadace pro světové obyvatelstvo koncem prosince 2009.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Ceuta a Melilla

12.07.2006

Španělské enklávy na severu Afriky.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Ženy vládkyně v muslimském světě II.

14.03.2004

Při druhém mnohem dramatičtějším vyprávění o muslimských vládkyních se musíme přenést do doby křižáckých výprav, kdy se v Egyptě po smrti slavného vojevůdce Saláhuddína dostává k moci nová dynastie mamlúků, vzniklá z tureckých otroků. Příběh první muslimské vládkyně byl sice tragický, ale jistě velmi zajímavý. Tento druhý příběh je neméně zajímavý, i když jeho hrdinka vládla mnohem kratší dobu než její předchůdkyně v Indii.

V diskusi 0 příspěvků Tomáš Sadílek

Velbloudi II.

25.01.2004

Díky svému velkému vzrůstu může velbloud spásat rostliny až ve výšce 3,5 metru. Tím se dostává do výšek, kam nedosáhne koza, nebo skot. Zvláště výhodné je to v období sucha, kdy jsou rostliny u země spáleny horkem. Velbloud se při pastvě, řečeno dnešní terminologií, chová ekologicky, protože se pase při chůzi. Aby přežil v pouštním ekosystému, nezůstává na jednom místě a z každé rostliny si utrhne jediné sousto a tak přibližně za tři hodiny urazí při pastvě až 5 km.

V diskusi 0 příspěvků Tomáš Sadílek

Velbloudi

11.01.2004

Na celé zeměkouli žije asi 17 milionů těchto zvláštních a v mnoha věcech výjimečných zvířat, lišících se od sebe počtem hrbů. Devět desetin z tohoto počtu jsou ovšem velbloudi jednohrbí.

V diskusi 0 příspěvků Tomáš Sadílek

Sahara

09.11.2003

Největší poušť světa se táhne od Atlantického oceánu až po Rudé moře v délce 4800 km a v pásu širokém 1300-1600 km. Zabírá asi 20 % rozlohy Afriky. Jméno se odvozuje od arabského slova Sahra, v překladu pustina. Saharou protéká jen jedna nevysychající řeka, Nil. Ten si přivádí dostatek vody z tropických oblastí a tak překonává suchost pouště.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

 

Jiné stránky v síti internet:

Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress