Hlavní stránka

Ceuta a Melilla

(12.07.2006)

Španělské enklávy na severu Afriky.

Ceuta [seuta] o rozloze 19,5 km2 se 73 300 obyvateli (2004) je svobodným přístavem na nejsevernějším výběžku marockého pobřeží proti evropské pevnině. Území je součástí Španělska od roku 1580. Předtím v 5. stol. bylo dobyto Vandaly, roku 534 připojeno k Byzanci, od roku 710 součást muslimských států. Roku 1415 území získali Portugalci. Od roku 1995 je Ceuta autonomní oblastí Španělského království.

Z vrcholu Monte Hacho je pěkný výhled na město omývané ze dvou stran mořem, i na Gibraltarský průliv oddělující Afriku a Evropu. Podle starořeckých pověstí právě na této hoře a na protilehlé gibraltarské skále stály Herkulovy sloupy střežící vstup do Středozemního moře.

Ze Ceuty a Melilly vedou hlavní španělské námořní linky na Kanárské ostrovy. Pro obyvatele Ceuty mají největší význam cestovní ruch a rybolov.

Melilla, svobodný přístav na africkém pobřeží Středozemního moře 220 kilometrů na východ od Ceuty s rozlohou 13 km2 a se 63 700 obyvatel (2004) se nachází na úpatí pohoří Ríf. Součástí Španělska je od roku 1496. Podobně jako Ceuta je od roku 1995 autonomní oblastí Španělska.

Z historických památek dominují hradby z 15. století, citadela, mešity i synagoga. Biskupství je zde již od 5. století našeho letopočtu.

Nejvýznamnější ekonomickou aktivitou je rybolov. Dále má význam vývoz železné rudy z dolů Beni bu Ifrur a místní loděnice. Z přístavu v Melille jezdí trajekty do Málagy a Almeríe.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress