Hlavní stránka
Stambacher

Constanta a Mamaia - Rumunsko

(20.11.2008)

Rumunské pobřeží Černého moře, v dávných dobách známé jako Pontus Euxinus, se táhne v délce 244 kilometrů od dunajského ramene Chilie na severu až k obci Vama Veche na jihu. Pobřeží je rozděleno na dva úseky: na severní úsek s Dunajskou deltou a lagunami a jižní úsek s vysokým břehem, zátokami a výběžky. Rumunské pobřeží je známé svým velmi jemným pískem.

Černé moře se liší od ostatních moří svojí nízkou salinitou. Slanost je jen 17 %, ve srovnání s jinými kontinentálními moři poloviční. Pro rodiny s dětmi je výhodné, že moře se svažuje velmi pozvolna, že daleko od břehu je velmi mělko. V některých místech mají pláže šířku 100-200 m a hloubka vody nedosahuje více než 1-1,5 metru. 

Rumunské pobřeží, které leží téměř na stejné zeměpisné šířce jako Azurové pobřeží, vyniká především denním slunečním svitem (až 12 hodin). Vzhledem k tomu, že celé pobřeží je obráceno směrem k východu, nabízí návštěvníkům možnost pozorovat romantické východy Slunce. Jako hlavní město pobřeží je označována Constanta, která kromě dlouhých písčitých pláží nabízí i jedinečné kulturní zážitky. 

Constanta - casino.

Můžete zde navštívit Historicko-archeologické muzeum, Muzeum rumunského námořnictví, Etnografické muzeum či večer zajít do místního Hudebního divadla. Etnickou rozmanitost města zdůrazňují tři církevní památky: pravoslavná katedrála z roku 1898, o deset let starší katolický kostel a mešita z roku 1910. Mezi oblíbená rekreační střediska jen 5 kilometrů od města patří Mamaia (je administrativní součástí Constanty). Mamaia byla místem, kde jsem poprvé na vlastní oči viděl moře. Proto na ní nemohu zapomenout, vracím se do ní (zatím 3 krát) a chystám se tam na další návštěvu v roce 2012, padesát let poté, co jsem zde byl poprvé.

Mamaia

Název tohoto černomořského, do roku 1989 tolik oblíbeného rumunského letoviska, které bývalo "letním snem" československých pracujících k pobytu u moře, pochází z výrazu "mamaia". Ten v dětské řeči znamená babička. Mamaia je nejstarším rekreačním střediskem na rumunském pobřeží. Byla založena v roce 1906 na písečném pásu mezi jezerem Siutghiol (jedno z největších rumunských sladkovodních jezer) a Černým mořem, 5 kilometrů severně od města Constanta. Po roce 1919 se Mamaia rychle rozvíjela díky otevření Casina, výstavbě vil a letního sídla krále Ferdinanda. Díky tomu se na začátku 60. let 20 století dostala mezi elitu nejznámějších rekreačních středisek jihovýchodní Evropy. Po poměrně dlouhém období "klidu" koncem tohoto století se tato lokalita opět navrátila, zcela zrenovovaná, mezi destinace, kam se Češi navracejí trávit své dny volna. Je zde totiž bezpečno a ceny jsou zatím příznivější než např. v Chorvatsku nebo v Řecku.

Mamaia hotel Sulina

Mamaia je určena zejména pro rodinnou turistiku. Mořská pláž v délce více než 6 kilometrů a šířce 100 až 200 m má vynikající jemný písek, moře je "šelfově" mělké. Slunce zde svítí, jak jsem výše uvedl, 12 hodin denně. Ke koupání a vodním sportům lze využít i sousední sladkovodní jezero Siutghiol. Podél mořské pláže vede promenáda lemovaná mnoha obchody a restauracemi. Jednou z nejznámějších je Hanul Pirajilor (Pirátská krčma), zbudovaná ve tvaru lodě na ostrově Ovidiu. Hosté mohou strávit příjemné večery v barech Melody, Orient, Vatra, Cherhana nebo na diskotékách Clubu Castel, Planet či Enigma. Kromě barů a diskoték můžete v Mamaii navštívit i aquapark nebo letní divadlo, ve kterém se každé léto koná celostátní festival zábavné hudby. Milovníci rumunského folklóru zde mohou navštívit Satul de Vacana (Prázdninová vesnička) zobrazující tradice všech čtyřiceti rumunských žup. Děti zase rády mimo aquaparku navštěvují Delfinárium v blízké Constantě. Srdcem Mamaie je náměstí před budovou někdejšího kasina uprostřed letoviska. V současné době najdete v Mamaii 55 hotelů, řadu soukromých vil, kempy.

Pro letní sezónu 2004 byla v Mamaii otevřena vyhlídková lanová dráha. V každé její gondole je osm míst. Lanovka přepraví za hodinu na 1 500 lidí. Za sedm minut Vás dopraví od Casina k "branám" Mamaie. Dva kilometry se budete houpat ve výšce padesát metrů nad zemí a uděláte si dokonalý obraz o Mamaii. Vybudování lanové dráhy, která je největší nově otevřenou atrakcí destinace, si vyžádalo investice ve výši 3,5 milionu USD. Cena za svezení v roce 2008 činila 5,50 RON (tj. asi 30 Kč). 

Oblíbený mamaiský aquapark Aqua Magic má rozlohu 27 200 metrů čtverečných, z toho 4 000 metrů pokrývá voda. Skluzavky jsou dlouhé od 40 do 87 metrů, nechybí ani atraktivní "černá díra" nebo "kamikadze". "Líná řeka", široká 3,5 metru a dlouhá 360 metrů, protéká aquaparkem a spojuje bazény.

Zatím asi největším problémem pro návštívení Mamaie nebo dalších lokalit na rumunském černomořském pobřeží (Eforie, Mangalie aj.) je dopravní dostupnost. Cestovat vlakem více než dva dny tam a dva dny zpět si už dnešní "dovolenkáři" nedovedou představit a letecká doprava z Prahy do Contanty zatím příliš nefunguje. Ale snad se situace co nejdříve změní k lepšímu a opět budou do této destinace létat charterové lety. Cestovat osobním autem se jednak vzhledem ke vzdálenosti, horskému terénu i nebezpečnosti mimo města, nedá zrovna doporučit.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress