Hlavní stránka

Pravda o Drákulově hradu - Rumunsko

(24.04.2008)

Když se řekne Drákulův hrad, většině lidí se vybaví rumunský hrad Bran, známý ze strašidelného románu Drákula od Brama Stokera, jež byl poprvé vydán v roce 1897. Skutečný Drákulův hrad však leží 120 kilometrů jihozápadně od Branu, v dramatické krajině u městečka Aref.

Jak to tedy doopravdy bylo s hrady a samotným hrabětem Drákulou? Valašský kníže Vlad III. Tepeš neboli Vlad Nabodávač, veřejnosti známější pod jménem Drákula, žil v letech 1431 až 1476. Ač byl považován za spravedlivého vládce a ochránce valašské nezávislosti, proslul zejména svou krutostí v bojích. Ti, kteří roku 1457 přežili masakr Vlada v Tirgovisti, byli po boji zajati a odvlečeni do vesnice Aref, ležící kousek od jezera Vidra. Právě tam začaly nucené práce na budování Drákulova hradu.

Hrad byl vystavěn uprostřed překrásných hor na skalním útesu v severním cípu vesnice. V roce 1888 se téměř třetina hradu zřítila ze svahu. Proto se dnes už moc nedá mluvit o hradu, jako spíše o zřícenině. Jediná možná cesta, jak se k ní dostat, je vystoupání 1 400 schodů. Nicméně, pokud Vás od návštěvy neodradí příkré schodiště, určitě stojí za to se k hradu podívat. Po zdolání schodů přejdete ještě dřevěný mostek a konečně stojíte na místě, které kdysi obýval sám ukrutný hrabě Drákula. Traduje se, že z jedné ze dvou zbylých věží kdysi vyskočila Vladova manželka, když byl hrad obléhán Turky, proti kterým Vlado násilně bojoval. Údajně prohlásila: "Raději nechám své tělo shnít a pozřít rybami v Arges, než abych padla do zajetí Turků." Vladovi se, podle jedné z pověstí, podařilo Turky obelstít a uprchnout na koni, kterému obrátil podkovy a Turky tak zmátl.

Pohled z hradu

Kam do tohoto historického příběhu zasadit 120 kilometrů vzdálený hrad Bran? Jediným možným spojením Vlada Nabodávače a Branu je to, že se jej kdysi pokusil dobýt, avšak neúspěšně. Odpověď na otázku, proč je Bran navštěvován podstatně více než hrad v Arefu, je prostá. Zřejmě více lidí četlo Stokerovu knihu nebo vidělo filmovou adaptaci románu, než studovalo historické spisy o Rumunsku 15. století.

Pokud jedete do Rumunska a rozhodujete se alespoň jeden z hradů navštívit, doporučuji dát přednost zřícenině Drákulova hradu v Arefu. Já jsem se na něj vydala 15. února, kdy jsme spolu s přítelem byli zřejmě jediní turisté, kteří se ten den na hrad podívali. Společnost nám dělala pouze volně pobíhající fenka voříška, která s námi poctivě absolvovala všechny schody až k hradu, kde za odměnu dostala hrst psích granulí.

Druhý den jsme navštívili Bran. V celé vesnici byly postaveny stánky od trhovců, kteří se turistům snažili prodat úplně vše. Po několika minutách prodírání se skrz davy lidí jsme se konečně dostali k vstupní bráně. Tady nás od prohlídky hradu definitivně odradili turisté všech národností ověšení nejmodernější fotografickou výbavou. Nakonec jsme Bran vyfotili jen z dálky a pokračovali v cestě. Takže pokud budete vesnicí Bran projíždět, hrad určitě uvidíte a podle vlastního zvážení možná i navštívíte. Výsledný dojem bude snad lepší než náš.

Bran se zástupy turistů


 

Klára Lakomá

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress