Hlavní stránka

Jemen

Anglický název: Yemen, leží na kontinentu 'Asie'
 

Další informace o státě 'Jemen' na www.ingema.net

 

Jemen - Aden

11.08.2009

Jak charakterizovat Jemen? Je to bájná země královny ze Sáby, pravlast kávovníku, hornatá země, nacházející se na jihozápadě Arabského poloostrova. Země, kde se dávno jakoby zastavil čas. 

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Ženy vládkyně v muslimském světě III.

28.03.2004

Třetí příběh se odehrává až v dalekém Jemenu, kde v 11. a 12. století několik místních dynastií spolu neustále soupeřilo o moc a vláda nad jednotlivými městy přecházela z jedné dynastie na druhou. Tento příběh nekončí tragicky jako předchozí dva. Jeho hrdinka se dožila vysokého věku, ale oproti předcházejícím dvěma to byla vládkyně jen místního významu.

V diskusi 0 příspěvků Tomáš Sadílek

Po stopách výzkumníka a cestovatele Eduarda Glasera v Jemenu

10.05.2002

Na začátku května 2002 uplynulo 94 let od úmrtí Eduarda Glasera, orientalisty a velkého znalce Jemenu. Přestože nejprve studoval astronomii a matematiku se stal velmi úspěšným sběratelem a znalcem jihoarabské historie. Cesty Eduarda Glasera přinesly objevný materiál k dějinám Jemenu. Jeho geodetická pozorování a jím přivezený etnografický i numismatický materiál, kopie nápisů a rukopisy znamenaly pro rozvoj jihoarabských studií více, než jeho současníci dovedli vůbec ocenit. Je velká škoda, že tento český rodák, je tak málo znám ve své domovině a že většina vědeckých i populárních publikací ho považuje za Němce, či Rakušana.

V diskusi 0 příspěvků Tomáš Sadílek

Džambíja

23.03.2002

Džambíjí se nazývá zakřivená dýka s širokou čepelí. Podle jemenského obyčeje jí nosí každý chlapec, kterého již nepouštějí do lázní s ženami, protože dospěl v muže. Džambíja se totiž považuje za znak mužství. V bohatých rodinách se slavnostně předává džambíja zděděná po dědech.

V diskusi 0 příspěvků Tomáš Sadílek

Kát - populární droga v Jemenu

22.09.1998

Kát, který svými účinky lehce dráždí smysly, je nejpopulárnější rostlinnou drogou v Jemenu a hraje v životě jeho obyvatel mimořádnou roli. Je možno říci, že je to národní narkotikum. O jeho významu a oblíbenosti snad svědčí i to, že je dokonce zobrazen na jednorijálové bankovce místní měny.

V diskusi 0 příspěvků Tomáš Sadílek

San`á - pohádkové město - ARABIA FELIX

08.03.1992

San'á je údajně jedním z nejstarších měst na světě. Podle jemenské tradice bylo San'á založeno Šémem, synem Noeho a stalo se tak jedním z prvních lidských sídlišť. Legenda říká, že Šém přišel do Jemenu ze severu, hledal místo kde by se usadil a vybral to, které mu ukázal pták.

V diskusi 0 příspěvků Tomáš Sadílek
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress