Hlavní stránka

Japonsko

Anglický název: Japan, leží na kontinentu 'Asie'
 

Další informace o státě 'Japonsko' na www.ingema.net

 

Druhá nejvyšší stavba světa a nejvyšší televizní vysílač Tokyo Sky Tree je v provozu

04.07.2012

Tokyo Sky Tree (Tókjó Sukai Curí), česky Tokijský nebeský strom, je nová telekomunikační věž otevřená v hlavním městě Japonska ve třetí dekádě května 2012. Je druhou nejvyšší stavbou světa - po dubajském mrakodrapu Burj Chalífa (přes 800 metrů).

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Iwo Jima

29.09.2011

Iwo Jima (čte se Iwodžima) oficiálně nyní Iótó, často se ale užívá v Japonsku i Iódžima nebo Iwotó, česky Ostrov síry, je vulkanický ostrov patřící Japonsku. Nachází se v Tichém oceánu přibližně 1290 kilometrů jižně od Tokya a východně od čínského ostrova Taiwanu (24° 47' s.š., 141° 19' v.d.) a je součástí Vulkánových ostrovů, které tvoří jižní část ostrovů Ogasawara. Vzhledem k nepatrné velikosti byste jej marně hledali v atlasech, lze ho najít jen na podrobných mapách jediného císařství na světě.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Hiroshima 1945, Památník míru - Gembaku Dome a současnost

06.08.2007

Již jako žák základní školy jsem věděl o tom, co se odehrálo měsíc po mém narození v dalekém Japonsku koncem II. světové války. Nikdy mě ale ani ve snu nenapadlo, že bych někdy toto místo obrovské tragédie tisíců bezbranných civilistů mohl navštívit.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Himeji - japonský Karlštejn

08.03.2006

Tento japonský hrad se nachází ve městě Himeji asi 50 kilometrů západně od Kóbe v prefektuře Hjógo na ostrově Honšú. Je nejvíce navštěvovaným ze všech japonských hradů a patří společně s hrady Macumoto a Kumamoto mezi "Tři slavné hrady".

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Nikko, perla Japonska

29.08.2004

Neříkej krása, dokud jsi neviděl Nikko - říkají Japonci o jedné ze svých nejkrásnějších lokalit. O to silnějším dojmem působí posvátný areál na cizince, který je stále ještě okouzlen z poznávání předešlých, méně populárních chrámových okrsků. Nikko leží více než sto kilometrů severně od Tokia ve vnitrozemí Honšú. Pro zdejší rychlovlaky mžik méně než hodinový, pro české kapesné více než debakl.

V diskusi 0 příspěvků Jaromír Polák
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Japonské bydlení

19.11.2003

"Hlavu měj v chladu, nohy v teple". Toto přísloví se hodí k vysvětlení toho, jak se v Japonsku bydlí. Tradiční japonské domky se stavěly tak, aby odolávaly živlům a počasí - zemětřesením, tajfunům v létě vedru, velké vlhkosti vzduchu. Podstatně méně se přihlíželo k pohodlí obyvatel.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Japonské stravování a japonský zákazník

01.10.2003

Jak se Japonci stravují? Ráno jí, aby vydrželi "peklo pracovního dne", večer jí, aby se mohli radovat. Japonská kuchyně je zdravá, málo tučná, hlavními potravinami jsou rýže, zelenina a ryby. Chuť japonského jídla se vyznačuje příchutí sojové omáčky. Mimo ní se k vaření používá i saké a pak ještě adži no moto neboli glutaman sodný jako zvýrazňovač chuti. Zatímco naše jídla jsou slaná, sladká nebo kyselá, japonská jsou od každé chuti trochu jiná.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Japonská náboženství

23.09.2003

V Japonsku se mísí prvky původního japonského náboženství šintó, z Číny přejatého konfucianismu a přes Čínu a Koreu z Indie převzatého buddhismu. Křesťanství je zanedbatelné. Z každého ze tří výše uvedených hlavních proudů zůstalo v Japonsku to, co nejvíce vyhovovalo japonskému myšlení a tehdejší společenské situaci.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Japonsko v datech

27.08.2003

Japonsko zaujímá plochu 377 688 km čtverečných, žije v něm asi 126 milionů obyvatel, hustota osídlení je tedy 332 obyvatel na kilometr čtverečný (přibližně jako evropské Nizozemsko či Belgie). Tento údaj je ale značně zkreslující, protože 2/3 plochy Japonska zaujímají neobyvatelné horské oblasti.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Obraz Japonska v Česku - to je jen výseč skutečné reality

10.01.2001

Japonsko je ve všeobecném povědomí Čechů považováno za tajemnou, exotickou, vyspělou průmyslovou zemi atd. atd. Tato země nás o své dnešní technické, nikoli však duchovní vyspělosti informuje převážně skrze produkty, které k nám exportuje. Nevypovídá tedy tento poněkud zkreslený image "Země vycházejícího slunce" o tom, jak si Středoevropan mentálně přebral jen jistou výseč reality Japonska? Pokusím se v následujících řádcích tuto výseč malinko zvětšit o svůj subjektivní náhled.

V diskusi 0 příspěvků Věra Zemanová

 

Jiné stránky v síti internet:

Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress