Hlavní stránka

Japonské stravování a japonský zákazník

(01.10.2003)

Jak se Japonci stravují? Ráno jí, aby vydrželi "peklo pracovního dne", večer jí, aby se mohli radovat. Japonská kuchyně je zdravá, málo tučná, hlavními potravinami jsou rýže, zelenina a ryby. Chuť japonského jídla se vyznačuje příchutí sojové omáčky. Mimo ní se k vaření používá i saké a pak ještě adži no moto neboli glutaman sodný jako zvýrazňovač chuti. Zatímco naše jídla jsou slaná, sladká nebo kyselá, japonská jsou od každé chuti trochu jiná.

Stoluje se tak, že každý dostane do malých misek nádherně naaranžované jídlo, k tomu misku polévky, obvykle vyrobené z bobové pasty miso, na zvláštní misku se servíruje rýže. Rýži si každý může přidat, ale neměl by ji nechávat nedojedenou na misce, to se nesluší. Zvyky u stolu se poněkud liší od našich. Tak například je slušné srkat polévku, říhat a šťourat se párátkem v zubech, protože se tím prokazuje, že nám jídlo chutnalo. Nápoje se dolévají spolustolovníkovi, nikoliv sobě. Cizinec před cestou do Japonska by měl "potrénovat" jíst jídlo hůlkami, protože v řadě japonských restaurací evropské příbory nevedou.

Ráno se snídá rýže, polévka, ryby, zelenina. V poledne se jí jen něco rychlého a nepříliš sytého, obvykle nudle v polévce nebo rýže s kari omáčkou. Večer se podávají jídla vydatná a pestrá.

Japonský zákazník

Japonský zákazník vyžaduje vysokou kvalitu, dokonalý vzhled, nutností je návod na použití, nejdůležitější ale je dokonalé zabalení. Japonci nekupují výrobek, ale značku. Japonský zákazník je zhýčkaný i co se týká servisu. Je zvyklý na precizní služby a pokud není zahraniční dodavatel tuto servisní službu schopen zajistit, není možné jeho výrobek prodávat. České "dodělej si sám" se v Japonsku v žádném případě neuplatní. Z toho vyplývá, že dostat se na japonský trh je neobyčejně obtížné.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress