Hlavní stránka

Japonská náboženství

(23.09.2003)

V Japonsku se mísí prvky původního japonského náboženství šintó, z Číny přejatého konfucianismu a přes Čínu a Koreu z Indie převzatého buddhismu. Křesťanství je zanedbatelné. Z každého ze tří výše uvedených hlavních proudů zůstalo v Japonsku to, co nejvíce vyhovovalo japonskému myšlení a tehdejší společenské situaci.

Tyto prvky se samozřejmě projevují v chování i těch mladých lidí, kteří tvrdí, že jejich rodina se sice hlásí k některému náboženství (obvykle k šintoismu i buddhismu současně), ale že je to v podstatě nezajímá. Novorozenci jsou zpravidla přivítání do života v šintoistické svatyni, také svatby se konají většinou podle šintoistických pravidel, teprve pak se nevěsta převléká do dlouhých bílých evropských šatů a věnuje se krájení svatebního dortu na americky pojaté svatební hostině. Pro obyčejný všední den existuje řada konfuciánských návodů a pravidel. Teprve na sklonku života se Japonci přiklánějí k buddhismu.

Zahraniční turista se jistě bude ptát, jak pozná buddhistický chrám či šintoistickou svatyni? Do šintoistické svatyně vede z pravidla cesta, která začíná velkou dřevěnou bránou torii. Svatyně bývá velmi pestře zbarvená, nejčastějšími barvami jsou červená, bílá a zlatá. Cesta ke svatyni je lemována lucernami. Buddhistický komplex není tak pestrý, dřevo je tmavohnědé, tmavošedé, tašky na střeše jsou černé a stěny bílé.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress