Hlavní stránka

Albánie

Anglický název: Albania, leží na kontinentu 'Evropa'
 

Cestovní formality:

Vízum:  Je potřeba, udělení víza je bezplatné, vízum se neuděluje na hranici, vzhledem k napjaté politické situaci se turistické cesty nedoporučují (1999)
Doklady:  platný cestovní pas
Velvyslanectví:  Velvyslanectví Albánie v ČR:
Pod Kaštany 22
160 00 Praha 6
tel: (02) 37 93 29
fax: (02) 37 17 42

Velvyslanectví ČR v Albánii:
Ambasada e Republikes se Cekise
Rruga Skanderbeu 10
Tirana
tel: 0035-542-32117, 34004
fax: 0035-542-32159

Další informace o státě 'Albánie' na www.ingema.net

Ostatní:

Nedostatek léků a vhodných ubytovacích zařízení, přihlašovací povinnost pro naše občany zavedena není, povinná výměna peněz neexistuje.
 

Bunkry Albánie

26.11.2018

V jednom předcházejícím článku autor Vladimír Kříž popisuje velmi pěkně historickou situaci v Albánii po druhé světové válce. Představuje také zajímavou stavbu z dob, kdy se v Albánii budovaly kryty pro případ atomové války. Jde o bunkr (tunel) pod budovou Ministerstva vnitra a nese označení Shtilla. Vchod je nedaleko hlavního náměstí v samotném centru města.

V diskusi 0 příspěvků Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Národní park Dajti v Albánii.

02.10.2018

Albánie je malou zemí na pobřeží v jižní části Jaderského moře naproti italské Puglii (Otrantský průliv, 70km). Měří bezmála 29 tis. km2. Přesto má na svém území 14 Národních parků. Jedním z nich je i NP Dajti (294 km2) velmi lehce dosažitelný z centra hlavního města Tirany.

V diskusi 0 příspěvků Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

V bunkru albánského diktátora

11.03.2018

Vyšli jsme z Ethem Beyovy mešity, která nás okouzlila svou vnitřní bohatou výzdobou malbami na zdech i kupolí a kolem hned vedle se tyčící 35 metrů vysoké Věže s hodinami postavené v benátském stylu roku 1922, jsme se z velkého Skanderbegova náměstí dostali na mnohem menší náměstí, obklopené budovami vládních institucí. Vévodí jim secesní budova Ministerstva vnitra. Budova obávaná a budící strach u obyčejných Albánců po celou dobu totalitního komunistického režimu.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Malovaná mešita - klenot albánské Tirany

10.02.2018

Hlavní město Albánie má návštěvníkům určitě co nabídnout. Kromě novodobějších staveb a památníků je to třeba Národní muzeum, které přiblíží dějiny země od starověku až po dnešní dobu, zbytky Konstantinova hradu z byzantské éry, Katedrála Kristova zmrtvýchvstání z 19.století a mnoho dalších zajímavých míst. Až třeba po Pyramidu - monumentální hrobku, která měla být místem posledního odpočinku komunistického diktátora Envera Hodži, který zemřel roku 1985. Pohřben tu však nebyl a uvažuje se o využití stavby jako kulturního centra.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Butrint

25.06.2013

Butrint leží v úplně nejjižnějším cípu Albánie, poblíž řecké hranice a je to jediná albánská památka před kterou na parkovišti stálo několik autobusů se zahraničními turisty. Možná i proto tu bylo vstupné čtyřikrát dražší než jinde.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Albánie podala přihlášku do EU

28.04.2009

Albánský předseda vlády Sali Berisha a český premiér v demisi a současný předseda Rady EU Mirek Topolánek v úterý dne 28. dubna 2009 po společném setkání oznámili, že Albánie oficiálně podala přihlášku do Evropské unie.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Gjirokastra - bílá perla na jihu Albánie

21.05.2007

Jak vlaštovčí hnízda jsou rozsety bílé kamenné domy na většinou holých a strmých svazích hory Mali i Gjerë. Dole v údolí protéká řeka Drin. Samotné město je historicky velmi významné. Podle legendy se řecké jméno města Argyrokastro vztahovalo k princezně Argyro. Ta se prý raději vrhla dolů z věže, než by padla do rukou nepřátel. Pravdou asi bude, že jméno je odvozeno od Illyrského kmene Argyrů, kteří kdysi v této oblasti žili.

V diskusi 0 příspěvků Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Albánie: blízká a přece tak vzdálená…

30.01.2002

Blízká? Ano, 2krát bližší než Moskva, 3krát bližší než Lisabon nebo Lofoty, 4krát bližší než Reykjavík je Tirana či další části Albánie od České republiky.

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

 

Jiné stránky v síti internet:

Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress