Hlavní stránka

V bunkru albánského diktátora

(11.03.2018)

Vyšli jsme z Ethem Beyovy mešity, která nás okouzlila svou vnitřní bohatou výzdobou malbami na zdech i kupolí a kolem hned vedle se tyčící 35 metrů vysoké Věže s hodinami postavené v benátském stylu roku 1922, jsme se z velkého Skanderbegova náměstí dostali na mnohem menší náměstí, obklopené budovami vládních institucí. Vévodí jim secesní budova Ministerstva vnitra. Budova obávaná a budící strach u obyčejných Albánců po celou dobu totalitního komunistického režimu.

Jeho symbolem byl téměř po celou dobu jeho trvání Enver Hodža, který se dostal k moci už v roce 1945 a vládl zemi tvrdou rukou až do své smrti v roce 1985. Zpočátku bylo jeho vzorem komunistické Rusko, později mu učarovaly Maovy čínské pořádky. Nakonec se ale s oběma těmito zeměmi ideologicky rozešel a začal budovat v zemi velmi tvrdý totalitní režim po svém.

Albánie - Tirana

Albánie se stala zcela izolovanou zemí, která díky jeho politice velmi zchudla. Chyběly samozřejmě i jakékoli příjmy z turistiky, protože byl prakticky zcela zamezen přístup cestovatelům a turistům, dychtícím poznat stát plný památek a nádherné horské přírody. Hodža prý navíc trpěl stálým strachem z napadení ze zahraničí, takže dal příkaz k vybudování množství malých i větších betonových bunkrů s kopulemi a střílnami na všech možných místech po celé zemi - na kopcích, u silnic a hlavně všude kolem hlavního města Tirany. 

Albánie - Tirana

Podle Albánců, se kterými jsme o tom hovořili, nebyly prý všechny bunkry dosud přesně spočítány. Knižní průvodci uvádějí, že jich je kolem sedmi set tisíc. Teď jsme v srdci Tirany, kde dal diktátor spolu se svými kumpány vybudovat zřejmě zcela největší a také nejdůležitější bunkr pod budovou ministerstva a pod celým náměstím. 

Albánie - Tirana

Dnes se do něj vchází nově vybudovanou velkou kupolí se střílnou, která má symbolizovat všechny ty pevnůstky z období totality. Scházíme dolů po schodech kolem fotografií albánských občanů, kteří tady byli vězněni a umučeni v době Hodžovy vlády. Protože tento podzemní bunkr sloužil v těch dobách i jako věznice pro významné nepohodlné disidenty. A teď je v něm umístěno jakési muzeum totality, které má připomínat všem hrůzy zrůdného režimu. 

Albánie - Tirana

Bunkr je velmi prostorný a nedá se tu zabloudit, protože byl zřejmě postaven po vzoru věznic. Vedou tu rovnoběžné uličky mezi několika jednotlivými bloky s menšími či většími místnostmi a celami. Ve všech jsou originální exponáty a fotografie z doby totality - figuríny policistů a hlídačů hranic, obušky, zbraně. A samozřejmě vysvětlující texty.

V celách pro vězně původní nástroje k mučení, řetězy. Někde je ztlumené osvětlení s ukázkami, jak tady byli odpůrci Hodžovy totality drženi ve tmě a pak mučeni prudkým světlem. A karabáče k jejich bití. Jedna z místností je také plná pomůcek, které používala tajná policie k sledování podezřelých občanů. 

Albánie - Tirana

Nakonec přicházíme k větší a mnohem prostornější části celého bunkru, oddělené bytelnými ocelovými dveřmi. A trochu z nás padá deprese, která se tu zmocní asi každého návštěvníka. Jsme v nejlépe opevněných a vybavených místnostech pro vládní činitele a nakonec vstupujeme do prostorné pracovny samotného Envera Hodži. Tady se komunistický diktátor scházel k poradám se svými nohsledy. Místnost je oproti všem ostatním obložena dřevem a má i dřevěnou podlahu a vlastní klimatizaci. 

Albánie - Tirana

Stěny jsou vyzdobeny fotografickými portréty albánských vládců a významných politiků od počátku 20.století až po konec totalitního komunistického režimu posledního albánského vůdce Ramize Alii. Režim, v té době už přece jen poněkud mírnější, byl definitivně svržen v roce 1992. Na stěně pracovny je samozřejmě na hlavním místě velké foto Envera Hodži z mladších let, mezi portréty ale nechybí ani fotografie posledního albánského krále Zogu I.

Albánie - Tirana

Z podzemí vycházíme východem na opačném straně náměstí, kde u vchodu do budovy ministerstva hlídá usměvavý policista, který si se mnou ochotně nechá pořídit snímek. Teprve teď na slunci a pod modrou oblohou se zbavuji tísnivého pocitu, který mne provázel při prohlídce podzemního bunkru . Jsem rád, že jsem ho mohl navštívit.

Albánie - Tirana

Jen o něco dál na okraji parku u Jižního bulváru si pak ještě mohu prohlédnout Památník diktatury - nevelký vojenský betonový bunkr, který byl přesně podle originálních plánů postaven roku 2013 . Součástí památníku jsou nedaleko umístěné pilíře z nejhorší albánské věznice pro politické vězně. Ze všech těchto památníků v Tiraně, které jsme dnes navštívili je zřejmé, že Albánci nezapomínají na ošklivou dobu diktatury ve své zemi a že ji pečlivě připomínají všem - aby se to už nikdy nemohlo vrátit.

Albánie - Tirana


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress