Hlavní stránka

Butrint

(25.06.2013)

Butrint leží v úplně nejjižnějším cípu Albánie, poblíž řecké hranice a je to jediná albánská památka před kterou na parkovišti stálo několik autobusů se zahraničními turisty. Možná i proto tu bylo vstupné čtyřikrát dražší než jinde.

Cizince do tohoto archeologického naleziště láká především jeho dostupnost a pak také věhlas, kterého se nalezišti dostalo jeho zapsáním na Seznam světového dědictví UNESCO.

Butrint

Butrint

Z řeckého ostrova Korfu (Kérkyra), kde se většina návštěvníků rekreuje, je to sem jen co by kamenem dohodil. Po snídani je naloží četné turistické agentury do autobusů, trajektem překonají úzký Kérkyrský průliv a v devět hodin již stojí před bránou rozsáhlého areálu. Po vyznačené trase projdou nejzajímavější místa a na oběd už jsou zase ve svém hotelu na Korfu.

Baptisterium

Baptisterium

Zříceniny Velké baziliky z 6. století

Zříceniny Velké baziliky z 6. století

Zbytky starověkého města Butrint jsou největší antickou památkou v Albánii a patří k těm nejvýznamnějším na celém Balkáně. Jeho historie se začala psát někdy v 6. století před našim letopočtem, když se v těchto místech usadili starověcí Řekové a založili tu obchodní stanici Buthrotum, neboli Býčí Město. A město prosperovalo. O dvě stě let později to již bylo jedno z nejdůležitějších měst v tehdejším řeckém světě a mělo kolem 10 000 obyvatel, což v té době bylo ohromné číslo.

Podzemní voda zaplavila město

Podzemní voda zaplavila město

Řeky v běhu času vystřídali Římané, ty zase Byzantinci. Butrint byl významným obchodním střediskem a kdo byl zrovna v oblasti středomoří nejmocnější, tak ho chtěl ovládat. Město poničily nájezdy Normanů, ale dílo zkázy přinesly především zemětřesení - to největší v roce 1153. Konečnou ránu pak městu dodala stoupající podzemní voda, která zaplavila četné budovy. Lidé odešli a město zarostla neprostupná vegetace.

Řecký amfiteátr

Řecký amfiteátr

V 15.-16. století na návrší nad bývalým městem postavili Benátčané malou pevnost jako opěrný bod sloužící k odrážení tureckých útoků. Starověké město upadlo v zapomnění a na jeho místě stála v 19. století jen malá rybářská vesnička jménem Butrint. Teprve ve 30. letech 20. století začali zdejší starověké stavby odkrývat italští archeologové. Zdejší nálezy jim připravily nejedno překvapení a archeologické práce tu pokračují dodnes. Ani zdaleka nebylo ještě vše objeveno.

Benátská pevnost

Benátská pevnost

Benátská pevnost


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress