Hlavní stránka

Provensálské Alpy

(10.10.2008)

Alpes de Haute Provence jsou ze všech částí francouzských Alp nejspíše nejrozmanitější. Mírně zvlněná krajina v okolí Avignonu jistě nesplňuje představy o alpské scenérii. Provensálské Alpy ale ukrývají ve svém nitru také největší evropský kaňon Georges du Verdon a na severovýchodě se tyčí řada zasněžených horských štítů.

Nejznámějšími místy Provensálských Alp jsou zdejší na historii bohatá města: Avignon spojený se vzdoropapeži, Arles s pobytem Van Gogha i celou řadou antických a středověkých památek,  Orange se chlubí svým římským divadlem, Montélimar zase hlásá slávu místního nugátu. Aix-en-Provence je hrdé na to, že bylo od 12. století až do revoluce hlavním městem Provence. Severně a východně od Digne-les-Bains nejdete zase Réserve Naturelle Géologique de Haute Provence, což je největší chráněné naleziště fosílií v Evropě. Zdejší nálezy jsou staré až 300 miliónů let.

Avignon

Provensálské Alpy jsou velmi rozlehlé, zaujímají plochu 9300 km2, a krajinářsky jsou velmi pestré. Severní hranici oblasti vymezuje sedlo Allos a přehrada Serre-Poncon, jižní pak Středozemní Moře. Západní hranici tvoří řeka Durance. Z geologického hlediska převládá v celé oblasti především vápenec.

Nejvyšší část Provensálských Alp leží ve středu oblasti a tvoří ji samostatné masívy Estrop s nejvyšším vrcholem Téte de I´Estrop známým také pod názvem Grosse Bere – vysoký je 2961 m. Dalším ze samostatných masívů je Séolane a Verdon, směrem k jihu leží pak například Montagne de Sainte Victorie a samotné mořské pobřeží lemují hory zvané Maures a Esterel.

K přírodním zvláštnostem zdejšího kraje patří bezesporu řada hlubokých údolí a kaňonů. Najdeme je kolem řek Loup, Bevera a prim hraje soutěska na řece Verdon dosahující hloubky kolem 700 metrů a délky 21 km – desáté místo na světě, jakási evropská verze Grand Canyonu. Nejlepší pohled do kaňonu je patrně od vstupu zvaného Balcons de la Mescla.

Související články:

Pont du Gard

Arles

Papežové v Avignonském zajetí


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress