Hlavní stránka

Zelený čtvrtek v Caltanissettě - Sicílie

(20.03.2008)

Čtvrtek před Velikonocemi je v křesťanských církvích už od 4. století velkým svátečním dnem. Jeho ústřední událostí je památka na poslední večeři Ježíše s učedníky, jeho modlitba v Getsemanské zahradě a jeho zajetí. Procesí o Zeleném čtvrtku je také nejvýznamnější událostí Svatého týdne v Caltanissettě.

Už od rána narazíte v uličkách kolem hlavního náměstí na velké dřevěné, sádrové nebo papírové sochy na podstavcích. Říká se jim "vare" nebo také "misteri" a je to šestnáct skupin soch, z nichž každá představuje jedno zastavení na Křížové cestě. Každé z těchto sousoší stojí poblíž nějakého květinářství a majitelé krámků se předhánějí ve vytváření ozdob z živých květin. Odpoledne jsou už sousoší nazdobena a květinové kreace hotovy. V ulicích se objeví hudebníci, aby doprovodili jednotlivé biblické obrazy na náměstí.

Caltanissetta je od 19. století známa jako centrum těžby síry na Sicílii. Tehdy se v jejím okolí těžil tento nerost za krajně žalostných pracovních podmínek a k práci byly běžně využívány i děti. Téměř 80 procent světové těžby síry tehdy pocházelo ze zdejších dolů. Když v roce 1881 horníci ze sirných dolů Gessolungo unikli jen o vlas smrti při důlním neštěstí, podnítili vznik tradice mystérií. 

Neapolští sochaři Francesco a Vincenzo Biangardi vytvořili sochy z papíroviny, dřeva a sádry. Za předlohu jim posloužila díla takových mistrů jako byl Michelangelo, Rubens, Raffaell. Jsou to přesně ty sochy, které se používají dodnes. 

Se západem slunce dorazila i poslední ze sousoší do centra města, kde jsou slavnostně vystavena na náměstí. První z nich patří cechu pekařů a je perfektní reprodukcí Leonardovy Poslední večeře Páně. Pak následují další - "Modlitba v sadu" patří mlynářům, o sousoší "Zajetí" se starají tesaři, o další horníci, pěstitelé ovoce a zeleniny, kameníci, řezníci a tak dále. 

Těžko říct, jestli je to úmysl nebo náhoda, ale skupinu dvanácti soch nazývanou "Sanhedrin" nebo také "Velezrada" má na starosti městské zastupitelstvo. Velekněz a sanhendrin, židovská vládní rada, to byli ti, kteří Ježíše odsoudili k smrti a předali Pilátovi.

Samotné procesí začíná v devět večer. Obchází se kolem pěti oltářů Božího hrobu ve městě a končí až nad ránem. 

Caltanissetta

Hlavní město provincie se nachází ve vnitrozemí Sicílie a leží v pahorkaté krajině v nadmořské výšce 568 m n. m. na svazích hory San Giuliano, nad údolím řeky Salso. Má asi 62 tisíc obyvatel. 

Je to významné středisko zemědělství, v oblasti se pěstuje zvláště pšenice, hroznové víno a mandle, chová se dobytek a ovce.

Jméno města pochází od prvního osídlení lokality obyvateli sicilsko-řeckého původu, kteří se podle svého původu označovali ´Nissemi´. Nejstarší pozůstatky se datují do období kolem roku 600 př. n. l.

V 8. a 9. století zde převládal vliv Římanů a také Saracénů. Ti pak pojmenovali město Qal´at Nissa, což znamená Hrad Nissa. Pevnost Pietrarossa je viditelná na okraji města. Dnes z ní zbývá již jen část věže a hradeb.  R. 1086 město ovládli Normané.V té době hrabě Ruggero založil ´Priorato di S. Giovanni´.  Ve 14. století patřila Caltanissetta rodům Ventimiglia a Chiaramonte, později (1406) bylo město dobyto dynastiemi Moncada a Paterno. Od roku 1860 se Caltanissetta těšila značnému rozvoji, jelikož se stala významným centrem těžby síry v Evropě.

Památky:

Nejvýznamnější památkou je umělecko-architektonického pohledu je katedrála zasvěcená S. Maria la Nova a S. Michele, vystavěná mezi roky 1570 a 1622 a vyzdobená štuky a freskami od G. Borremanse (G. Borremans, 1670 - 1744). Jsou tu rovněž dřevěné sochy (Stefano Li Volsi, 1625), mramorové sochy (Vincenzo Vitaliano, 1753) a malby (Filippo Paladino, 1818 - 1899). 

Před katedrálou je kostel S. Sebastiano z 16. století. Kostel S. Agata (1605) uchovává díla od malířů Cristadoro a A. Scilla i skulptury od Borremanse.  Z období baroka pochází také Palazzo Moncada (1635 - 1638) a Biskupský palác.

Dále v oblasti:

Caltanisseta nebyla tak významná jako město Enna, které bylo městem královským.

Mussomeli má nádherný hrad.

Piazza Armerina má zajímavou architekturu a hrad.

Alcamo má velký hrad a jsou tu zbytky středověkého kláštera.

Související články:

Zlaté děti v San Pier Niceto

Květná neděle v Gangi

Maškary ze San Fratella

Noční procesí v Ispice


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress