Hlavní stránka

Květná neděle v Gangi - Sicílie

(15.03.2005)

Květná neděle v Gangi, to je každoročně především velkolepá oslava na památku slavného vjezdu Krista do Jeruzaléma.

"Hosana! Požehnaný král, který přichází ve jménu Hospodinově!" volali nadšeně ti, co poznali Ježíše, lámali palmové ratolesti a spolu se svými plášti je pokládali na cestu, po níž se Mistr ubíral.

Tak popisuje biblický příběh den, kdy vstoupil Ježíš na malém oslíku do města.

Gangi

Gangi leží v provincii Palermo v hornatém vnitrozemí Sicílie, v nadmořské výšce 1 050 m n. m. Jeho historická část stojí na výrazném návrší a má dosud původní středověké rozložení domů s typickými slepými průchody, křivolakými uličkami a jednoduchými kamennými budovami. Ani v samotném Jeruzalémě nemůže být atmosféra místa působivější.

Gangi

Přípravy na procesí "Svěcení palem" začínají brzo ráno, kdy se aktéři začínají scházet v kostele. Město samo bylo založeno někdy ve třináctém století a od té doby tu bylo postaveno mimo jiné také 18 kostelů. U většiny z nich působí také bratrstva, která se bezprostředně podílejí na přípravě procesí. První z nich začala vznikat v 15. století a dnes jich působí v Gangi dvanáct. Každý rok se mezi nimi losuje, aby náhoda určila, odkud - z kterého kostela - bude procesí začínat a které z bratrstev připraví i pro ostatní palmové listy.

Přípravy na procesí "Svěcení palem" Přípravy na procesí "Svěcení palem"

Svazky přichystaných listů se musí nejdříve vysvětit. Poté je členové jednotlivých bratrstev před kostelem upevní do speciálních dřevěných držáků, v nichž je pak nesou městem.

Procesí "Svěcení palem"

Listy se musí do držáku pevně přivázat, aby se celý svazek při mnohahodinovém pochodu nerozpadl. Každé z bratrstev má na to svůj osobitý postup a ani držáky nejsou zdaleka stejné. Když je vše připraveno, zbývá ještě palmové ratolesti nazdobit a obléknout si slavnostní šat. Pak teprve může procesí vyrazit do ulic města.

Procesí "Svěcení palem"

To už je před kostelem snad všech 8 000 obyvatel městečka, aby se připojili k procesí. Každá taková oslava je i společenskou událostí, a tak se dá předpokládat, že se tu sejde většina z tří set patnácti místních nositelů jména Blando, skoro všichni z dvou set osmdesáti devíti obyvatel jménem Mocciaro a chybět nejspíš nebude ani dvě stě sedmdesát šest příslušníků rodu Seminara.

Procesí "Svěcení palem" Procesí "Svěcení palem"

Procesí postupně navštěvuje jednotlivé kostely, kde se pochod městem zastaví. I mimo kostely je ale lidí v uličkách Gangi tolik, že se průvod často zastavuje a trvá dlouho, než se dá opět do pohybu.

Dokumet o Květné neděli v Gangi můžete zhlédnout v neděli 27.3.2005 ve 20:00 na programu ČT 2 v rámci komponovaného večera na téma Velikonoce. Dokument se jmenuje "Když maškary mohou do chrámu" a přibližuje nejen jak se Velikonoce slaví na Sicílii, ve Španělsku, Německu, Polsku a na Moravě, ale ukazuje také to jak oslavy mohou být rozdílné.

 

Základní údaje:

Gangi leží v provincii Palermo (asi 133 km od Palerma) v hornatém vnitrozemí, v nadmořské výšce 1 050 m n. m.. Má asi 8 000 obyvatel.

Jeho jméno se možná odvozuje od řeckého Enghion nebo arabského Hangias, které dalo vzniknout místnímu typickému příjmení ´Gangitano´. Původní Gangi bylo zřejmě v současné čtvrti Gangivecchio, jelikož tu byly objeveny mnohé římské a středověké nálezy. Centrum současného města bylo postaveno ve 14. století okolo hradu Ventimiglia. Později tu panovaly rodiny Graffeo a Valguarnera.

Gangi má dosud původní středověké rozložení s typickými slepými průchody, křivolakými uličkami a jednoduchými kamennými domy.

Významné je zemědělství (obilniny a zelenina), chov ovcí a dobytka a řemeslná výroba, jako sedlové brašny, skleněné mozaiky a výšivky.

V Gangi měli zvláštní zvyk: zakrývání tváří mrtvých voskovou maskou. Taková těla se dosud uchovávají v kostele sv. Mikuláše (St. Nicola).

Památky:

Katedrála sv. Mikuláše (St. Nicola) na náměstí Popolo byla postavena v 17. století, na jejím boku se tyčí majestátná věž Ventimiglia. Uvnitř je ukryto několik uměleckých děl, např. plátno, které představuje Poslední soud. Namaloval ho r. 1629 místní malíř Giuseppe Salerno (1570 – 1632) jako imitaci Michelangelova díla, jež je vystaveno v Sixtinské kapli v Římě. Na oltáři zasvěceném sv. Antonínovi je nádherná malba (rovněž od Giuseppe Salerna), která představuje Pannu Marii.. Z věže je nádherný výhled přes střechy domů a do okolí města.

Kostel sv. Marie (St. Maria degli Angeli)

Palác Mocciaro z 19. století

Palác Bongiorno-Li Destri z 18. století.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress