Hlavní stránka

Grajské Alpy

(04.04.2009)

Jedno z nejkrásnějších evropských pohoří. Francouzsky se jim říká Alpes Grees, ale na území Francie zasahuje tato významná horská skupina jen zcela nepatrně - tzv. Haute Maurienne. Téměř celé Grajské Alpy leží v Itálii - Alpi Graie - včetně nejvyššího vrcholu Gran Paradiso (4061 m n.m.).

Gran Paradiso je také název italského národního parku, který společně s francouzským národním parkem Vanoise tvoří velmi rozsáhlé chráněné území na pomezí obou států. Horský masiv Vanoise oddělují od Grajských Alp řeky Arc a Isere. Na italském území severní a východní hranici pohoří tvoří řeka Dora Baltea protékající údolím Aosty (Valle d´Aosta). Jižní hranici tvoří hluboké údolí Valle di Susa které Grajské Alpy odděluje od Alp Kottických. Plošně zaujímají Grajské Alpy 3200 km čtverečných a celá skupina se dělí ještě na několik částí.

Především jsou to Jižní Grajské Alpy s vrcholem Rocciamelone (3538 m n. m.), Centrální Grajské Alpy s vrcholem Uia di Ciamarella (3676 m n. m.), na severu leží menší ale atraktivní masiv Emilius s vrcholem Monte Emilius (3559 m n. m.) a pak nejznámější část – skupina Gran Paradiso se stejnojmenným nejvyšším vrcholem celého pohoří (4061 m n. m.).

Gran Paradiso

Národní park Gran Paradiso, nebo chcete-li Velký ráj, pak ochraňuje téměř 600 km čtverečných tohoto území včetně horských partií kolem nejvyššího vrcholu. Byl založen v roce 1922 jako vůbec první v celé Itálii a jeho hranice měří po obvodu přibližně 180 km. Ochrana je pak zaměřena zvláště na bohatou flóru a faunu. Park se například pyšní záchranou kozorožce. Když na počátku 19. století klesl počat kozorožců ve zdejších horách pod 100 kusů, rozhodl savojský král Vittorio Emanuel II. v roce 1856 o zákazu lovu.

Základem současného národního parku se pak stala právě rozsáhlá královská honitba. Kozorožec se také stal symbolem národního parku a v současnosti se jeho počty pohybují kolem 4000 kusů, ale obdivovat tu můžete také kamzíky, orly skalní, sviště a mnoho druhů alpských květin.

Gran Paradiso

Samotný vrchol Gran Paradiso patří mezi nejsnáze dostupné čtyřtisícovky Alp a výstup je kombinací skalního výstupu a ledovcového přechodu. Velkým nebezpečím tu jsou hlavně prudké zvraty počasí.

Do hor zasahuje řada dlouhých údolí, které jsou významné především svými silnicemi, umožňujícími snadno a rychle se dostat do nitra hor. Od severu vstupují do pohoří především doliny Valgrisenche, Val di Rhemes, Valsavarenche a Val di Cogne. Z východu jsou významná údolí Valle di Locara, Val Grande, Val di Alla a Val di Vin.

Gran Paradiso

Nejznámějším údolím v oblasti je Valle d´Aosta, které tvoří hranici mezi Grajskými a Walliskými Alpami. Je to údolí lemované nejvyššími horami v Evropě – Mont Blankem (Savojské Alpy) a také Matterhornem a Monte Rosou (Walliské Alpy). Samotné údolí není jen ideálním výchozím místem pro výpravy do okolních hor, ale je tu i řada památek. Celé údolí je poseto řadou feudálních hradů a v samotném městě Aosta najdete řadu památek na Římany.

O Valle d´Aosta se říká, že je nejméně italským místem v Itálii. Architektura i krajina kolem jakoby byly švýcarské, kromě italštiny je tu oficiálním jazykem také francouzština a na některých místech se tu mluví ještě nářečím vycházejícím z němčiny.

Související články:
Národní park Gran Paradiso


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress