Hlavní stránka

Národní park Gran Paradiso.

(21.01.2002)

Gran Paradiso je nejstarším italským národním parkem. Byl zřízen už v roce 1922 králem Vittoriem Emanuelem III. v Alpách na místě tradičního loveckého revíru italských králů. Vznikl vlastně jako rozsáhlá lovecká rezervace na ochranu populace kozorožce horského, který byl vinou intenzivního lovu v 19. století téměř vyhuben a zde našel své poslední útočiště. Národní park Gran Paradiso, v překladu "velký ráj", dnes zaujímá plochu 730 km čtverečných. Na francouzské straně Alp na něj bezprostředně navazuje další národní park - Vanoise.

V centrální části národního parku se zvedá mohutný rozeklaný žulový masív Gran Paradiso (4061 m), který je nejjižnější alpskou čtyřtisícovkou. V masívu se nachází celá řada horských ledovců živených vydatnými podzimními a zimními sněhopády. Toto území v severozápadním cípu Itálie, sevřené švýcarskou a francouzskou hranicí s dominantním Mont Blankem, patří totiž k nejvlhčím z celých Alp. Z masívu Gran Paradisa stékají desítky horských říček do Pádské nížiny v okolí Turína. Délkou a mohutností mezi nimi vyniká řeka Dora Baltea, jejíž impozantní údolí s desítkami hradních pevností tvoří odedávna důležitý přístupový koridor do nitra hor. Dnes jím prochází známá dálnice, která tunelem pod Mont Blankem překonává hlavní alpský hřeben a pokračuje na francouzské straně v Chamonix. Údolí Aosty protékané řekou Dora Baltea bylo na podzim 2000 postiženo katastrofálními záplavami. Do národního parku Gran Paradiso naštěstí vedou jen úzké vysokohorské silničky, které končí v posledních vysoko položených vesničkách ve výškách 1500 - 2000 m. Ještě výš vedou horské stezky pastevců, kteří po nich dosud vyhánějí stáda ovcí a skotu na letní travnaté pastviny zvané alpeggio. Pase se až 3 000 m vysoko a letní sezóna je velmi krátká. Často už na začátku září napadne první sníh a přinutí pastevce se stády sestoupit do údolí. Z vysokohorského mléka z oblasti Gran Paradisa se vyrábí vynikající a znalci vyhledávaný tradiční sýr fontina.

Na vysokohorských pastvinách, častěji ale v divokých závěrech údolí na samé hranici ledovců nebo v křovinách při horní hranici lesa můžeme potkat symbol tohoto národního parku - horského kozorožce. V současnosti zde žije asi 3 000 kusů. S jedním z nich jsem se potkal na úzké stezce balancující nad skalní propastí. Na vzdálenost asi 10 m jsem obdivoval jeho překvapující velikost a skoro metrové zahnuté rohy. Pár okamžiků jsme se navzájem pozorovali, zřejmě oba stejně překvapeni. Propast pode mnou a rozměry zvířete stojícího proti mně na stezce vyvolávaly dost znepokojující asociace. Naštěstí kozorožec ladně a téměř neslyšně zmizel v pro člověka zcela neschůdném terénu nad cestou a mně zbyla jen tato nezapomenutelná vzpomínka.


 

Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress