Hlavní stránka

Nové šumavské přechody 

(01.11.2008)

Milovníky putování po přírodě čekají v roce 2009 na Šumavě dlouho očekávané novinky. Po 17 letech nekonečných dohadů budou moci poprvé překročit hranici do Německa přes Modrý sloup. Zároveň se otevřou ještě další dva přechody - Poledník a Sedmiskalí. Všechny tři cesty přes hranice z Čech do Bavorska konečně povolilo otevřít ministerstvo životního prostředí ČR.

Starostové českých šumavských obcí ale přesto spokojeni nejsou. Vadí jim, že se nezpřístupní Luzenské údolí a že turistům schůdná cesta na Roklan povede jako dosud jen z německé strany. Celkově bude od 15. července 2009 možné překročit hranici v šumavském národním parku (ŠUNAP) na 18 místech.

Otevření přechodů bude ale i nadále s omezujícími podmínkami: hraniční přechod na Poledníku bude otevřen od 15. července do 15. listopadu. A o kilometr a půl jižněji, než požadovaly obce. I tak ale umožní přechod ze západočeské Modravy do Buchenau. Dalším přechodem je nejdiskutovanější Modrý sloup. Šedesát let sem lidé nesměli, nejprve jej uzavřeli po roce 1948 vládnoucí všemocní komunisté, pak po listopadu 1989 čeští ochranáři kvůli ochraně tetřeva, ačkoliv z bavorské strany bylo možné dojít až ke státní hranici. Nyní sem budou moci lidé dojít z Březníku po úbočí Špičníku a po hraně Luzenského údolí. Uvidí tak dva historické hraniční kameny, ale také vzácné horské rašeliniště. Cesta jim poskytne nádherné výhledy do Luzenského údolí. Šumavští starostové ale s variantou zpřístupnění Modrého sloupu zcela spokojeni nejsou. Schválená trasa totiž podle jejich názoru turistům zcela neotevře nedotčené Luzenské údolí, cesta na Modrý sloup povede oklikou. Starostové chtěli zpřístupnit cestu tou nejkrásnější přírodou, která by vedla právě přes uvedené údolí, to ale nebylo odsouhlaseno. A pak, stejně jako v případě Poledníku, i přes Modrý sloup se turisté dostanou jen v sezóně, tj. od 15. července do 15. listopadu, pak se přechod lidem na osm měsíců uzavře.

Třetí přechod bude nově otevřen v Siebensteinkopfu - Sedmiskalí, blízko pramenů Vltavy. Tento přechod bude možné používat celoročně. Podmínkou bude, že ani z jedné strany nepovede v zimě k hranici frézami či skútry upravovaná lyžařská stopa. Jinak tam lidé budou moci chodit i na lyžích nebo sněžnicích.

Na Roklan to ale bohužel nepůjde. Zatím byly ukončeny veškeré debaty o dalších přechodech, a turisté tak mohou zapomenout, že by se z české strany dostali například na 1 452 metrů vysoký Roklan a mohli se pokochat vyhlídkou do všech světových stran. Kdo to bude chtít, bude muset nasednout do auta, ujet asi sto kilometrů přes Železnou Rudu do Bavorska a zde přes Bayer. Eisenstein, Zwiesel, Frauenau (Gfäll) a odsud se vypravit na túru na vrchol Gr. Rachel.

Vedení Bavorského lesa i německé ministerstvo životního prostředí tento český souhlas k otevření přechodů přivítalo.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress