Hlavní stránka

Patnáct nejzdravějších zemí světa

(21.10.2008)

Jestlipak víte, ve kterých zemích světa se žije nejzdravěji? Ve které zemi máte největší šanci na dožití se vysokého věku? To se dozvíte z tohoto mého článku (pořadí jednotlivých států v tabulce, zdůvodnění jejich pořadí je pak uvedeno pod tabulkou). A určitě na Vás čeká překvapení. Milé!

Jako v mnoha pozitivních statistikách jsou na čele žebříčku země ze severu Evropy, ale i části střední Evropy.

Magazín Forbes sestavil ve spolupráci s odborníky z WHO žebříček patnácti nejzdravějších zemí světa. K získání tohoto pořadí byly použity nejnovější statistiky WHO. Bohužel mohly být využity informace pouze o těch zemích, z nichž měla tato Světová zdravotnická organizace k dispozici nutné údaje. Proto v žebříčku bohužel chybí země, které by do žebříčku prvních dvaceti zemí pravděpodobně patřily. Jedná se o Belgii, Irsko, Norsko, Nový Zéland a Maltu. Porovnáno bylo 138 zemí světa.

Zohledňováno bylo znečištění vzduchu ve městech, přístup obyvatel k pitné vodě, dětská úmrtnost. Velkou roli v hodnocení země hrál výskyt tuberkulózy v populaci, počet lékařů (praktických i specialistů) na tisíc obyvatel, podvýživa v populaci a délka života mužů (byla evidována i u žen, ale ta je všeobecně u vyspělých zemí nad 80 lety; ve třetím světě samozřejmě ne, ale tyto státy se také pochopitelně na špičce světa neumístily). 

Pořadí

Stát světa

1.

ISLAND

2.

ŠVÉDSKO

3.

FINSKO

4.

NĚMECKO

5.

ŠVÝCARSKO

6.

AUSTRÁLIE

7.

DÁNSKO

8.

KANADA

9.

RAKOUSKO

10.

NIZOZEMSKO

11.

USA

12.

IZRAEL

13.

ČESKÁ REPUBLIKA

14.

ŠPANĚLSKO

15.

FRANCIE



1. Island
Island se může pochlubit jedním z nejmenších znečištění na světě a také se zde lidé dožívají vysokého věku (78,4 let pro muže a 82,8 let pro ženy)*. Výskyt tuberkulózy je nejnižší na světě (dva případy na 100 000 obyvatel). Stejně tak má Island celosvětově nejnižší dětskou úmrtnost (dvě úmrtí na tisíc dětí). Zdravotní péče je přitom mimořádně dostupná (na tisíc obyvatel připadá 3,62 lékařů) a je samozřejmě velmi kvalitní. 
*Data jsou podle CIA – The World Factbook, 2008 a budou uvedena u všech 15 zemí.

2. Švédsko
Švédsko je na druhém místě proto, že má velmi malé znečištění, nízkou dětskou úmrtnost (tři případy na tisíc dětí) a současně je ve Švédsku velmi nízký výskyt TBC (3,28 na 100 000 obyvatel). Zdravotní péče je snadno dostupná a je na vysoké úrovni.
Délka dožití je ještě vyšší než u prvního Islandu – u mužů 78,5 a u žen 83,1 let.

3. Finsko
Finové se jako jedni z mála Evropanů nemusí obávat srdečních chorob. Na tisíc úmrtí mužů připadá pouze pět v důsledku srdečního onemocnění. Jde o důsledek zdravého životního stylu Finů. Denní příjem ovoce a zeleniny zde dvojnásobně přesahuje evropský průměr a počet kuřáků v populaci se neustále snižuje. Na tisíc dětí připadají tři úmrtí a výskyt TBC je také nízký (4,8 případů na 100 000 obyvatel). Délka dožití je u mužů 75,3 a u žen 82,5 let.

4. Německo
V SRN jsou u lékařů minimální čekací doby (na rozdíl od nás), pacient nepotřebuje doporučení na vyšetření u specialisty. Ještě nedávno se za hospitalizaci v nemocnici neplatily žádné poplatky. Německé zdravotnictví je hodnocené jako jedno z nejlepších na světě, ale také jako jedno z nejdražších. Na tisíc obyvatel připadá 3,4 lékaře a hodnoty znečištění jsou nadprůměrně dobré. Délka dožití je u mužů 76,1 a u žen 82,3 let. 

5. Švýcarsko 
Švýcarský stát utratí víc jež 11 % svého HDP za zdravotnictví. Lidé se dožívají vysokého věku (průměr pro muže je 77,9 let, pro ženy 83,7 let). Na tisíc obyvatel připadá 3,61 lékaře. Z první „pětky“ v žebříčku má Švýcarsko celkem překvapivě nejvyšší znečištění vzduchu.

6. Austrálie
Australské zdravotnictví je jedním z nejlepších na světě. Zároveň se země může pochlubit velmi nízkým znečištěním, čistým vzduchem a zanedbatelným výskytem TBC. Délka dožití je 77,9 let u mužů, 83,8 let u žen.

7. Dánsko
Obyvatelé Dánského království odevzdávají 42 až 59 % svých příjmů na daně (naštěstí naši politici mé články nečtou, takže toto sdělení nebude pro ně inspirací). Osm procent z tohoto vysokého čísla směřuje do zdravotnictví. I přesto jsou například intervaly, v nichž Dánové absolvují preventivní lékařské prohlídky podstatně delší než u nás. V Dánsku je poměrně málo lékařů na tisíc obyvatel (2,93). Délka dožití je u mužů 75,8 a u žen 80,6 let.

8. Kanada
Z celého výše uvedeného žebříčku má Kanada nejnižší koncentraci lékařů (2,1 na tisíc obyvatel) a relativně vysokou dětskou úmrtnost (pět úmrtí na tisíc dětí). Pochlubit se však může průměrnou délkou života (u mužů 78,7, u žen 83,8 let) a nejnižším výskytem TBC (3,6 případů na 100 000 obyvatel).

9. Rakousko
Zdravotní úroveň Rakouska je negativně ovlivněna relativně vysokou mírou znečištění. Stejně tak země bojuje s poměrně vysokým výskytem TBC (8,8 případů na 100 000 obyvatel). Na druhou stranu je zde dobře dostupná zdravotní péče (3,38 lékaře na tisíc obyvatel). Stejně tak Rakousko vykazuje nadprůměrně dobré hodnoty i v oblasti dětské úmrtnosti (čtyři úmrtí na tisíc dětí). Délka dožití je u mužů 76,5, u žen 82,4 let.

10. Nizozemsko
Nizozemské království má sice celosvětově jeden z nejvyšších životních standardů, ale přesto nepatří v žebříčku mezi prvních pět zemí. Potýká se totiž se značným znečištěním vodních zdrojů i ovzduší, vysokou urbanizací a příliš velkou hustotou obyvatel. Výskyt TBC (5,4 případů na 100 000) a délka života (76,7 let u mužů a 82 let u žen) jsou na průměrných hodnotách.

11. USA
Spojené státy vynaloží víc než 15 % svého HDP na zdravotní péči. Na druhou stranu však na konci roku 2006 neuvěřitelně skoro 16 % obyvatel nemělo zdravotní pojištění! Z celého žebříčku mají Spojené státy jednu z největších dětských úmrtností. Na druhou stranu Američané dýchají relativně čistý vzduch a nemusí se obávat nákazy TBC. Muži se dožívají 75,3 roků, ženy 81,1 let.

12. Izrael
Izrael má ze všech patnácti uvedených nejzdravějších zemí druhé největší znečištění vzduchu. Na druhou stranu je zde vysoká koncentrace lékařů (3,4 na tisíc obyvatel). Průměrná délka života obyvatel Izraele je 78,5 let u mužů a 82,8 let u žen.

13. Česká republika
Česká republika má nejnižší průměrnou délku života ze všech patnácti zemí (u mužů 73,3, u žen 80,1 let). Koncentrace lékařů je na průměrné úrovni. Výskyt TBC je 10,8 případů na sto tisíc obyvatel. Dobrou informací je, že máme jednu z nejnižších dětských úmrtností vůbec; tři úmrtí na tisíc dětí.

14. Španělsko
Výskyt TBC je ve Španělsku nejvyšší z celé Evropy (21,7 případů na sto tisíc osob)! Navíc je zde nejvyšší znečištění vzduchu ze všech patnácti zemí, které se v žebříčku umístily. Údaje o koncentraci lékařů, průměrné délce života (76,6 u mužů a 83,5 u žen) a dětské úmrtnosti jsou na průměrné úrovni.

15. Francie
Vynikající zdravotnický systém a mizivé znečištění zajišťuje Francii patnácté místo. Nadprůměrná je i koncentrace lékařů (3,37 lékařů na tisíc osob). Francie má však jeden z nejvyšších výskytů tuberkulózy v populaci (11 nemocných na sto tisíc zdravých osob)! Muži se dožívají 77,7 roků, ženy 84,3 let.

Tolik o patnáctce nejzdravějších zemí světa, patříme tam i my, kupodivu například Japonsko ne.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress