Hlavní stránka

Letiště v Moskvě - Šeremetěvo, Domodědovo, Vnukovo, Bykovo...

(22.08.2008)

Hlavní město Ruské federace Moskva má 5 velkých letišť - Šeremetěvo (SVO), Domodědovo (DME), Vnukovo (VKO), Bykovo (BKA) a nákladní Myachkovo Cargo (UUWM).

Šeremetěvo se nachází 29 kilometrů od Rudého náměstí (centra Moskvy). Má dvě rovnoběžné opačně orientované vzletové a přistávací dráhy ve směru 07/25. Jedna je dlouhá 3 700 a široká 60 metrů, druhá je dlouhá 3 550 a široká také šedesát metrů. 

Letiště Šeremetěvo.

Letiště Domodědovo, které je od centra Moskvy vzdáleno 40 kilometrů, má dvě dráhy, také rovnoběžné a opačně orientované ve směru 14/32 s délkou 3 500 a 3 794 metrů. Toto letiště je v provozu od roku 1978 a až do počátku roku 1992 sloužilo jako vnitrostátní. Poté po rozdělení SSSR se stalo mezinárodním (z něho vedly letecké linky do mnoha měst bývalých sovětských republik, které se po rozpadu Sovětského svazu osamostatnily). 

Letiště Domodědovo.

Vnukovo leží 28 kilometrů od centra. Jedná se o zvláštní druh letiště, z části heliport. Často z něho odlétají letadla i vrtulníky do jinak málo přístupných částí Ruské federace (Sibiř, Dálný východ). Toto letiště má 4 osobní terminály s 28 check-in odbavovacími prostory pro osobní přepravu a jeden Cargo nákladní terminál. Pokud jde o dráhy, jedna je ve směru 01/196, je dlouhá 3 060 metrů a široká 60 metrů, druhá je ve směru 06/24 a je dlouhá 3 kilometry a široká 60 metrů. 

Letiště Vnukovo.

Bykovo má jednu dráhu 06/24 dlouhou 2 210 metrů a slouží k vnitřní přepravě po největší zemi světa. 

Nákladní Myachkovo Cargo Airport se nachází jen 18 kilometrů od středu Moskvy a má dráhu 06/24 dlouhou 1 400 metrů. Pravděpodobně ho využívají i naši podnikatelé při obchodování s firmami v Rusku. 

Šeremetěvo - terminál 1.

Nejvýznamnější moskevské letiště Šeremetěvo bylo otevřeno dne 11. 8. 1959, první let s pasažéry byl uskutečněn dne 1. 7. 1960 letadlem IL-18 do Berlína-Schönefeldu (SXF) v bývalé NDR. Pravidelná přeprava cestujících byla zavedena od 3. 9. 1964, tehdy samozřejmě z terminálu T 1. 

Šeremetěvo terminál 1.
grafika převzata ze stránek letiště

Vzhledem k tomu, že byla Moskva vybrána za pořadatele XXII. LOH v roce 1980 (19. 7.-3. 8. 1980), bylo nutné vybudovat kapacitně mnohem větší terminál T 2. Ten byl slavnostně otevřen k 1. 1. 1980 (byl budován ve spolupráci se Spolkovou republikou Německo) a dne 12. 4. 1980 z něho odletělo první letadlo na pravidelné lince do kubánské Havany ("družba" se za socialismu "pěstovala" vždy a všude). Dne 18. 7. 1980 bylo na novém terminálu T 2 letiště odbaveno prvních více jak osm tisíc cestujících, olympijských hostů. V dalších dnech jich byly odbaveny další desítky tisíc při cestě na hry i pak z nich zpět domů (mezi nimi jsem byl i já). 

Šeremetěvo T1 a C
grafika převzata ze stránek letiště

Dne 12. 3. 2007 byl otevřen vedle terminálu T 1 nový terminál C, bezbariérový, "čtyřhvězdičkový" s kapacitou 5 milionů cestujících za rok a s denní kapacitou 1 500 pasažérů za hodinu. Dne 5. března 2008 byla dokončena po dvou letech rekonstrukce druhé dráhy, kde budou moci přistávat největší dopravní letadla např. Airbusy 380 nebo Boeingy 787-Dreamliner. 

Odletová hala terminálu 2. - Šeremetěvo
grafika převzata ze stránek letiště

Příletová hala terminálu 2. - Šeremetěvo
grafika převzata ze stránek letiště

Na letiště Šeremetěvo jezdí od 10. června 2008 z centra Moskvy vlak. Díky nové vlakové lince trvá cesta z centra města na mezinárodní letiště jen 35 minut. Vlak jezdí na trase Moskva - Šeremetěvo "Москва (Савёловский вокзал) - Шереметьево". Dostavba 8,5 kilometru dlouhé trati na letiště, kde vznikla nová vlaková stanice, přišla ruské dráhy na 4,2 miliardy rublů (asi 2,9 miliardy korun českých). Jízdenka stojí 250 rublů (asi 175 korun), tedy mnohem méně než taxík, jehož jízda z letiště k Běloruskému nádraží přijde asi na 1 500 rublů (asi 1000 korun). Čtyři nové červeně zbarvené vlaky jezdí mezi Šeremetěvem a městem s půlhodinovými až osmdesátiminutovými intervaly od 6:00 hodin do půlnoci a zavazadla je možné zaregistrovat a odevzdat už přímo na moskevském Savelovském nádraží. Šeremetěvo, kde je v současnosti budován již třetí letištní terminál (dokončen by měl být v roce 2009), se tak kvalitou dopravního spojení s Moskvou vyrovnává dalším dvěma velkým městským letištím Vnukovo a Domodědovo. 

V srpnu 2008 má být do provozu uveden i zcela nový terminál na Běloruském nádraží. Až dosud bylo možné jet i ze Savelovského nádraží, ale v jedné ze stanic bylo nutné přestoupit na autobusovou kyvadlovou dopravu. Dosud na cestující, kteří na letiště museli cestovat taxíky, autobusy nebo maršrutkami, čekaly často velmi nepříjemné dopravní zácpy na výpadovce směrem na Sankt Petersburg. 

Šeremetěvo.

Pomalejší doprava než nový vlak na nebo z letiště Šeremetěvo: z 1. i 2. terminálu jezdí ve dne v pravidelných intervalech - autobus č. 851 (cena 17 Rbl) nebo lze použít označené "maršrutky" (malé mikrobusy) ve směru Šeremetěvo 1, 2 - Říční nádraží (přístav)  "Шереметево 1, 2 - Речной Вокзал" (cena 35 Rbl v červnu 2007). Metro Říční nádraží (přístav) "Речной вокзал" je konečnou stanicí na zelené linii (Замоскворецкая). 

Parkoviště Šeremetěvo T2
grafika převzata ze stránek letiště

Do Moskvy se obvykle létá s českými ČSA nebo s ruským Aeroflotem (denně létají podle sezóny 3-4 přímé spoje). Obě společnosti mají všechny lety vzájemně propojené kódy a jsou členy aliance SkyTeam (platí na nich věrnostní programy obou společností). Obvyklá cena za zpáteční letenku se pohybuje kolem 8-10 tisíc korun českých při platnosti letenky do tří měsíců (u ČSA až 12 měsíců). Levnější bývají občas některé akční lety s Aeroflotem, kdy v letní sezóně klesá cena letenky pod sedm tisíc Kč. 

V roce 2007 odbavilo letiště Šeremetěvo přibližně 14,5 milionu pasažérů čtyřiceti leteckých společností. Jen pro zajímavost uvádím, že čistý zisk z letiště, které patří ruské státní agentuře Rosimuščestvo dosáhl v roce 2007 pět set třináct milionů rublů.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress