Hlavní stránka

Katalánsko

(15.05.2008)

Splést si Katalánce se Španělem je skoro takový přehmat, jako zaměnit Skota s Angličanem. Autonomní oblast Katalánsko leží na postupně se zužujícím pruhu od francouzské hranice při středozemním pobřeží Iberského poloostrova až po Alicante (Alacant) a vytváří jakýsi trojúhelník obrácený špičkou k jihu. Severní stranu tvoří Pyreneje s francouzskou hranicí, jihovýchodní Středozemní moře a západní Aragonie.

Barcelona

Na pobřeží Středozemního moře leží provincie Barcelona. Patří k ní východní část Costa Dorady a mezi největší turistické zajímavosti se řadí samotné město Barcelona, pohoří Sierra del Montseny a Montserrat.

Mezi Pyrenejemi a pobřežím se rozkládá provincie Gerona se stejnojmenným hlavním městem. Borové lesy zde pokrývají velmi rozmanitou krajinu. Najdeme tu hory, sníh a na pobřeží v kontrastu k nim palmy. K tomu velké množství architektonických památek od antických sídlišť (Ampurias) až k zachovalým středověkým stavbám (Besalú). Jméno provincie je pravděpodobně odvozeno od iberské osady, jež byla Římany opevněna a pojmenována Gerunda. Na území provincie se nachází rekreační oblast Costa Brava.

 

Tarragona

Provincie Tarragona tvoří jižní výběžek Katalánska a má typicky středomořské klima bez velkých teplotních výkyvů. Ve vnitrozemí se pěstuje vinná réva, olivy a na jih od řeky Ebro pomeranče. Do provincie patří západní část rekreační oblasti Costa Dorada. Mezi její pozoruhodnosti se řadí město Tarragona a kláštery Poblet a Santas Creus.

Lleida

Vnitrozemí Katalánska pak zaujímá Lérida (katalánsky Lleida). Mezi její pozoruhodnosti patří údolí horního toku Rio Segre, Valle de Arán a Seo de Urgel.

Katalánským jazykem mluví přibližně 6 miliónů lidí (asi jako finsky, norsky nebo dánsky), a to nejen v Katalánsku. Katalánsky se mluví například také v Andoře, kde je katalánština oficiálním státním jazykem, ale také na Baleárách, ve Valencii v jižní Francii a dokonce i v Itálii. Tak je tomu především na Sardinii ve městě Alghero. Ve čtyřech katalánských provinciích Gerona, Barcelona, Lérida a Tarragona se oficiálně používají dva úřední jazyky - jak španělština, tak katalánština.

Roku 1714, kdy král Filip V. oblehl Barcelonu a po třináctiměsíčním obléhání ji dobyl, ztratilo Katalánsko svou autonomii i většinu ze svých privilegií.

Od té doby bojovali Katalánci o to, aby je znovu získali.

Po dvě století trpěli pod autokratickými španělskými vládci a vojenskými vůdci. V roce 1931 jim republika nakrátko přinesla autonomii, ale o pět roků později vypukla občanská válka a pro Katalánsko nejkrvavější úsek jeho dějin. Barcelona se stala baštou republikánských sil proti Frankovi. Tisíce Katalánců zahynulo v boji a tisíce dalších byly popraveny, když Franko zvítězil. Po celou tu dobu s láskou chránili katalánský jazyk jako sjednocovací sílu. Tento starobylý - ale v minulém století už leckde jen živořící - románský, španělštině podobný jazyk vzkřísili k životu národní buditelé v éře připomínající naše národní obrození.

Barcelona

Autonomii získalo Katalánsko opět v roce 1979, několik let po pádu Frankova režimu, za vlády krále Juana Carlose. Byla obnovena nejen autonomie, ale také osm set let stará vláda Katalánska zvaná Generalitat. Ta v oblastním měřítku řídí obchod, základní školství, průmysl a bytovou výstavbu.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress