Hlavní stránka

Narodni park Plitvička jezera

(29.04.2008)

Plitvická jezera jsou nejznámějším národním parkem v oblasti Lika v Licko-senjské župě v Chorvatsku. Nachází se na horním toku řeky Korana mezi horskými vápencovými masívy Velká a Malá Kapela a Plješivica mezi městy Karlovac a Zadar poblíž hranice s Bosnou a Hercegovinou - 130 kilometrů od Zagrebu a 80 kilometrů od jadranského pobřeží.

Šestnáct krasových jezer je propojeno vodopády a kaskádami (140), cestičkami a dřevěnými chodníky. Rozloha parku je 29,5 km čtverečných, nadmořská výška 640-500 m n. m. Většinu parku tvoří lesy (bukové, jedlové, smrkové, tisové), z části jezera (2 km2), potoky, louky a pole. V NP žijí divoká prasata, zajíci, lišky, lasičky, kuny, srny, vlci, rysy i medvědi hnědí, v jezerech ryby a raci a u jezer lze spatřit na 140 druhů ptáků a motýlů. U jezer rostou např. lilie, orchideje aj.

NP Plitvická jezera je veden na seznamu světových přírodních památek UNESCO od roku 1979. Označení Plitvická jezera poprvé použil v roce 1777 kněz Dominik Vukasovič. Dne 8. 4. 1949 byl založen NP na ochranu unikátní kaskády četných vodopádů s převýšením 156 metrů, ale až do roku 1958 byl pro veřejnost nepřístupný. V roce 1991 v parku došlo ke krvavé velikonoční bitvě, k prvnímu vojenskému konfliktu mezi Chorvaty a Srby v jugoslávské občanské válce. Stopy po bojích jsou na některých místech ještě dodnes patrné. Do některých lokalit je vstup přísně zakázán, protože jsou tam stále ještě rozmístěné miny.

Jezera jsou z hlavní části napájena vodou z řek Crna Rijeka, Bijela Rijeka a po jejich soutoku se spojují s říčkou Plitvicí, která spadá do kaňonu 78 metrů vysokým vodopádem. Jejich vody přitékají do dolomitové kotliny do 636 m n. m. ležícího jezera Proščansko s rozlohou 68 ha, délkou 2,5 kilometru a hloubkou 37 metrů. Z tohoto jezera teče voda přes nižší jezera smaragdově zelené tyrkysové barvy (Ciginovac s rozlohou 7,5 ha, Okrugljak s rozlohou 4,1 ha, Batinovac s rozlohou 1,5 ha), soustavou osmi jezer (Vir s rozlohou 0,6 ha, Veliki Jovinovac s rozlohou 2 ha, Mali Jovinovac - 2 ha, Galovac - 12,5 ha, Milino jezero - 1 ha, Gradinsko jezero - 8,1 ha, Veliki Burget - 0,6 ha a Kozjak - 81, 5 ha, délka 3 kilometry a hloubka 46 metrů) do řeky Korana a vytváří četné peřeje a vodopády. Na konci parku se Korana stéká s Plitvicí. Nejvyšší vodopád vysoký 76 metrů je na Plitvici v místě jejího "pádu" do kaňonu.

Druhou část plitvických jezer tvoří dolní jezera - Milanovac s rozlohou 3,2 ha, Gavanovac s rozlohou 0,7 ha, Kaludjerovac s rozlohou 2,1 ha a Novakoviča Brod s rozlohou 0,4 ha. Jezera vznikla propadem vody do podzemních jeskyň (je zde 20 krasových jeskyň) nebo vodní erozí vodopádů.

Vstup do NP je zpoplatněn. V Eurech stojí vstup od 1. 5. do 30. 6. pro děti od 7 do 18 let 6 €, pro dospělé 10 €, skupina má slevu 1€ pro dospělé (skupinou se rozumí minimálně 15 dospělých osob). O prázdninách od 1. 7. do 31. 8. se cena zvyšuje u dětí o 1 €, u dospělých o 2 €, od 1. 9. do 31. 10. je cena stejná jako od 1. 5. do 30. 6. Nejlevnější vstupné je od 1. 11. do 30. 4. - děti 7-18 let 3 €, dospělí 6 €, skupinová sleva je 1 € (2007). Cena se může v následujícím roce změnit, proto je bez záruky.

Do parku se dá vstoupit dvěma vstupy. Hlavní je u dolních jezer u jezera Novakoviča Brod při silnici E 71 od Karlovace přes Knin směrem na Split. Druhý vedlejší vchod je na západní straně směrem k hotelům u silnice směrem na Jezerce. Všechny hotely se nacházejí nad jezerem Kozjak. Hotel Jezero*** nabízí 229 pokojů, saunu a bazén, hotel Plitvice**, který byl po modernizaci dán znovu do provozu v roce 1997 má 51 pokojů a restauraci pro 160 hostů, hotel Garni Bellevue** 70 pokojů. Motel Grabovac** za kempem Korana byl znovuotevřen v roce 1999 a nabízí ubytování ve 31 pokojích se sprchou a telefonem a možnost stravování v restauraci pro 55 hostů. Autocamping Korana byl zmodernizován v roce 1998 a nabízí ubytování ve 42 dřevěných chatkách nebo vlastních stanech. V campu je restaurace s kapacitou 250 míst a sociální zařízení. Lze se samozřejmě ubytovat i v soukromých apartmánech.

Koupání v Plitvických jezerech není na rozdíl od vodopádů na řece Krka dovoleno. Národní park ročně navštíví až milion návštěvníků. Stezky a mosty vedou po obou stranách kaňonu i pod vodopády. K Proščanskému jezeru jezdí zdarma kyvadlová autobusová doprava, přes jezero Kozjak jezdí zdarma parníky v pravidelných intervalech. Pokud jste zde ještě nebyli, pak se zde musíte při cestě k moři nebo od něho rozhodně zastavit. Nebudete několika Eur nebo zbylých chorvatských HRK za vstupné litovat. Opravdu to tu stojí za prohlídku. A řidič si odpočine před další náročnou cestou (parkoviště je těsně vedle vstupu do NP).

Přeji Vám příjemný pobyt v nádherné přírodě s jedinečným čistým horským vzduchem při úžasné procházce podél neuvěřitelně čistých jezer a padajících vodopádů.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress