Hlavní stránka

Pláže ve stínu kokosových palem - Nauru (5)

(14.06.2007)

Stojím na okraji mola a snažím se dohlédnout dna. Marně! Kolemjdoucí technik říká, že to je nejhlubší přístav na světě, protože hrana korálové stěny tu přímo klesá až do hloubky 518 metrů!

Zbylý čas věnuji obhlídce okolí hotelu a hledám nějaké vhodné místo ke koupání. Menší pláž je v mělkém zálivu Anibare Bay - sem jezdí turisté. Z lesa kokosových palem se přes bílý písek pláže dostanete do krásné smaragdové vody oceánu, ale na několika místech se dá přímo sestoupit i mezi korály. V hradbě korálů je i třímetrová průrva, do které moře vždy natlačí množství vody a pak ji velkou silou vysává. Je tu rovněž tabule s výstrahou "Pozor! Nebezpečí smrti!" a před průrvou pro každý případ natáhli provaz. Žádný plavec by ale mocné sání moře nepřekonal.

V hotelu jsem pak zažil nepříjemnou věc: někdo mi ukradl 600 USD v cestovních šecích. Mívám sice platební kartu, ale na malých ostrůvcích většinou nejsou automaty, takže vozím sebou různě poschovávané šeky. Na koupání jsem si jich vzal jen část a ze zbytku, důmyslně ukrytého, mi jich zmizela polovina, snad abych na to nepřišel! Hned jsem volal ředitele hotelu, ten mi jako kompenzaci nabídl stravu do odletu zdarma. Protože byl večer, přišla policie až druhý den ráno a já musel sepsat na služebně protokol. Zjistilo se, že uklízečka vždy při úklidu otevře na chodbě všechny pokoje a ty jsou přístupné komukoliv.

Ještě poznámku: když jsem byl počtvrté na Novém Zélandu, hledal jsem Nauru House. Zjistil jsem, že ho společnost musela prodat hluboko pod cenou, protože byl celý z betonu a zastaralý. Kolem vyrostlo mnoho moderních paláců ze skla a hliníku s vybavenou vnitřní technikou. Také konzulát se přesunul do menšího domu u parku Treasury Gardens. Těžba fosfátu byla velmi omezena a má skončit v roce 2010, dělníci ostrov museli většinou opustit. Zahraniční investice nepřinášejí vzhledem k devalvaci dolaru a nízké úrokové sazbě očekávaný zisk. Aby ostrov získal nové zdroje peněz, vzniklo zde mnoho bank, takže v počtu bank na jednoho obyvatele je Nauru na druhém místě na světě za Kajmanskými ostrovy. V posledních létech se ale ostrov stal rájem mezinárodního obchodu s jiným bílým práškem než s fosfáty - s drogami a také prádelnou špinavých peněz různých mafií. Podle ruské Centrální banky přešlo do Nauru z Ruska 80 miliard US dolarů.

Čtvrtý den jsem letěl na ostrovy Kiribati, kde jsem ještě naposledy zamával jugoslávskému pilotovi o odtud pokračoval dál na jiné mikronéské ostrůvky, vstříc dalším hezkým i špatným zážitkům. Tak jak to přináší život cestovatelský...

Příbuzné články:

Nauru aneb milionáři z Mikronésie (1) 

Jak jsem se dostal na ostrov - Nauru (2)

Turistický "ruch" - Nauru (3)

Nauru žilo z fosfátů (4)


 

Miroslav Šnejdar
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress