Hlavní stránka

Nauru žilo z fosfátů (4)

(06.06.2007)

Vydal jsem se na planinu, kde se kámen těžil. Krajina, jakou byste neviděli nikde na světě. Před dávnými časy tu čnělo nad hladinou oceánu mnoho tisíc korálových balvanů, které se podobaly neforemným a tlustým krápníkům.

Pak došlo při nějakém pohybu zemské kůry ke zvednutí celého podloží (dnes má nejvyšší místo na ostrově výšku 65 m). Mezi balvany zůstalo mnoho ryb, přiletěli ptáci a ostrov se postupně ozelenil. Proto tu ptáci zůstali, vždyť na 500 km v okolí není žádné pevné místo.

Ptačí trus se zbytky ptáků a předtím i ryb, vyplnil mezery mezi balvany. Jeho souvislá vrstva narůstala, stejně jako guáno na mnohých místech Jižní Ameriky. Trus reagoval s vápencem korálů a vytvořil tak pevnou hmotu. Po jejím rozdrcení se drobné kamenivo pražilo, přičemž se v kalcinační peci odstranily z masy všechny uhlíkaté látky a většina škodlivého kadmia. Zbyl bílý prášek - bez barvy a zápachu, používaný jako fosforečné hnojivo.

V době mé návštěvy tu pracovalo 2000 dělníků a pár stovek techniků, všechno cizinci. V dobách nejvyšší těžby tu pracovalo asi 8 tisíc lidí. Teď byla značná část plochy ostrova už vytěžena a vláda žádala v roce 1991 Austrálii o zaplacení náhrady 56 miliónů US dolarů za odvoz části povrchu ostrova při bývalé "okupaci". Spor byl předložen i Mezinárodnímu soudu v Haagu. Náklady na rehabilitaci povrchu ostrova byly odhadnuty ve výši 170 miliónů dolarů, takže by měla zbytek zaplatit Británie a Nový Zéland...

Příbuzné články:
Nauru aneb milionáři z Mikronésie (1) 

Jak jsem se dostal na ostrov - Nauru (2)

Turistický "ruch" - Nauru (3)

Pláže ve stínu kokosových palem - Nauru (5)


 

Miroslav Šnejdar
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress