Hlavní stránka

Jak jsem se dostal na ostrov - Nauru (2)

(24.05.2007)

Už český cestovatel Stingl si stěžoval, že ostrov vůbec neviděl, protože ostrované prý tehdy neměli zájem o turisty a taky pro ně nestavěli hotely. Přitom ale letenky Air Nauru byly v celé oblasti o třetinu levnější a dalo se letět aspoň do 8 destinací.

Sekretářka na konzulátu v Melbourne se při dotazu na vízum podezřele dlouho dívala na můj pas a když jsem se nedal odbýt, řekla, že by museli napsat na ostrov a odpověď by mohla přijít do dvou měsíců. Aspoň jsem chtěl vědět, kdy a přes co tam létají. Tak mě poslala o poschodí výše a v kanceláři Air Nauru jsem obdržel letové řády, prospekty, a bez jakýchkoliv dotazů na pas jsem dostal i letenku do Kiribati s tranzitem přes Nauru - se čtyřdenním čekáním na letadlo přímo na ostrově. Ještě se omluvila, že některé linky museli zrušit, protože jejich piloti stávkují, a tak si sehnali náhradní piloty někde z Jugoslávie. Do odletu z letiště na ostrově Fidži jsem podle plánu ještě navštívil Samou a Tahiti a v určenou dobu pak odlétal na sever do Nauru.

Nevypadalo to na letadlo milionářů. Svačina byla běžná, žádné pití (mimo vody), v letadle jen pár lidí. Vedle mě sedí mladík, který letí taky na Kiribati a před nedávnem tu pracoval. Tak se bavíme o poměrech. Na ostrově se lidem vedlo dobře, vykládal. Ročně prý vyvezli přes 2 milióny tun fosfátů po asi 60 australských dolarech za tunu. Majitelé pozemků dostanou ihned asi 3,50 dolarů za každou tunu a zbytek je rozdělen na tři díly mezi hlavní vládu, Místní radu a zahraniční investice. Například v australském Melbourne postavili 52 poschoďový mrakodrap pro 4000 úředníků různých společností, kterému se říká Bird shit house, což slušně řečeno znamená dům z trusu ptáků. V Guamu mají také modrý mrakodrap Nauru House, rovněž se investuje do cizích letišť a závodů na hnojiva v Indii či Filipínách. Vláda předpokládala, že se těžba vyčerpá nebo podstatně sníží kolem roku 2005, a tak mají nejen tyto investice, ale i do turistické infrastruktury, přinášet do budoucna jistý zisk.

Na letišti jsem čekal problémy, ale šel jsem za mladíkem, jehož barva cestovního pasu byla skoro stejně zelená, a když řekl "Tranzit Kiribati", tak jsem to opakoval. Dostal jsem razítko a byl venku před budovou!

Příbuzné články:
Nauru aneb milionáři z Mikronésie (1) 

Turistický "ruch" - Nauru (3)

Nauru žilo z fosfátů (4)

Pláže ve stínu kokosových palem - Nauru (5)


 

Miroslav Šnejdar
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress