Hlavní stránka

Tromso, metropole severního Norska

(18.04.2007)

V řídce zalidněném severním Norsku připadají v průměru asi 2 lidé na čtvereční kilometr. A tak více než 60-ti tisícové město Tromso je tady skutečnou metropolí. Dlouho bylo jen malým rybářským sídlem, které na stejnojmenném ostrově v chráněné poloze mezi dvěma průlivy založili už Vikingové.

Po staletí odtud vyrážely generace rybářů na lov ryb, který byl hlavním zdrojem obživy. V kontrastu s drsnou hornatou a chudou pevninou je moře vlivem Golfského proudu i v těchto vysokých zeměpisných šířkách okolo 70. rovnoběžky plné rozmanitého života - kromě mnoha druhů ryb jsou to slávky a další mořští mlži, langusty, garnáti, sépie, chobotnice a jiné "plody moře". Vzhledem k blízkosti Severního ledového oceánu se Tromso postupně stalo hlavní základnou norských tuleňářů. Tradici tu má také lov velryb, jehož se ostatně Norové dodnes nechtějí vzdát. Zemědělství v severských podmínkách mělo jen podružný samozásobitelský význam a věnovaly se mu výhradně ženy, zatímco muži byli na moři.

Hlavní rozvoj, který už není spojený jenom s rybolovem, zaznamenalo Tromso až od sedmdesátých let 20. století, kdy Norsko začalo ohromně bohatnout z těžby ropy a zemního plynu v Severním moři. Bohaté přebytky státního rozpočtu tak umožnily financovat velkorysé (a ekonomicky prodělečné) projekty do rozvoje nehostinného norského severu. V Tromso byla v té době založena úplně nová univerzita, která se orientuje na přírodovědný, kulturní a etnografický výzkum nejsevernějšího Norska včetně jeho původních laponských obyvatel. Vznikl také polární institut zaměřený na oceánografický a fyzikální výzkum Arktidy včetně polární záře. Jeho součástí je moderní Polární muzeum věnované historii polárních objevů i současné arktické přírodě. Mimořádně důležitý je také rozsáhlý hydrometeorologický institut, na jehož předpovědích životně závisí spousta aktivit spojených s dopravou, turistikou i rybolovem v celém severním Norsku a přilehlé části oceánu.

Chloubou města a jeho nejznámějších atrakcí je architektonicky mimořádná Arktická katedrála na předměstí Tromsdalen. Tromso se chlubí také několika světovými "nejsevernějšími" primáty: je tu nejsevernější botanická zahrada na světě (s rozsáhlou sbírkou arktických, antarktických a vysokohorských druhů rostlin z velehor celého světa), nejsevernější pivovar (vaří se tu docela dobré a oblíbené pivo značky Mack a má i svou pivovarskou pivnici) i nejsevernější 18 jamkové golfové hřiště na světě. V době letního slunovratu se zde pravidelně běží mezinárodní Maraton půlnočního slunce (Midnight Sun Maraton). To je masová akce, která každoročně přiláká tisíce účastníků včetně těch z České republiky a ze Slovenska. Po celý den, kdy se maraton běží, vyhrávají na ulicích mládežnické i dospělé dechové orchestry, defilují mažoretky, z centra města je odkloněná doprava a všude panuje dobrá nálada.

Obyvatelé Tromso si dokážou arktického léta opravdu užívat a náladu jim nemohou zkazit ani občasné dešťové přeháňky. Norové jsou velmi sportovní a otužilý národ. Je zajímavé sledovat, kolik jich běhá pro zdraví a jak lehce chodí oblečení. Při teplotách kolem deseti stupňů jsou docela běžné šortky a sandály naboso, zatímco zahraniční návštěvníci (hlavně z Japonska) se choulí v prošívaných bundách nebo si kupují a hned navlékají laponské pletené rukavice a čepice přes uši. Ty jsou tu, spolu s norskými svetry pletenými z ovčí nebo sobí vlny, výborným prodejním artiklem, i když jsou pořádně drahé.

Červen a červenec, kdy v Tromso panují bílé noci a slunce (na rozdíl od slavných petrohradských bílých nocí) neklesá pod obzor, tu představují hlavní turistickou sezónu. Pro značnou odlehlost od zbytku Evropy to ovšem není žádná masová turistika a město rozhodně není přeplněné turisty. Přijíždějí sem spíše "fajnšmekři", kteří vyhledávají něco jiného než nabízejí známé destinace ve Středomoří, v západní nebo ve střední Evropě. Norové se jim snaží vyjít vstříc a tak je možné objednat si tady okružní jízdy lodí po fjordech, výlety na ledovce nebo na ekologické farmy s chovem koní, koz a ovcí, návštěvu laponských vesnic, pozorování velryb v oceánu nebo výlet na Nordkapp, nejsevernější místo Evropy. Zaletět se dá i na Špicberky a ve srovnání s některými jinými nabídkami to ani není tak moc drahé.

Část návštěvníků připlouvá do Tromso po moři a tak na nábřeží v centru města v letní sezóně denně zakotví nějaká obří dopravní loď. Ve městě je také překvapivé množství hotelů včetně špičkových světových jmen a další se stavějí. Norsko je ale obecně velmi drahé. Cena ubytování na osobu za noc se pohybuje od 1500 korun v nejskromnějším případě až po 10000 korun v luxusním hotelu (přepočteno na české koruny).

V arktickém létě je v Tromso docela příjemně a pokud zrovna vytrvale neprší, je skoro přepych trávit bílou noc v hotelu, když se dá dobře prožít v přírodě. Jiné to musí být v zimě, kdy je světla poskrovnu. Sníh tu prý leží asi do poloviny května a rekordní výška sněhové pokrývky je 250 cm naměřených 29. dubna 1997.

Na okrajích města se vinou desítky kilometrů běžeckých tratí s umělým osvětlením, na nichž se sportumilovní Norové prohánějí v zimě na běžkách. Ne každému ale dlouhá zima, množství sněhu a málo světla vyhovují. V devadesátých letech minulého století se vyskytlo několik po sobě jdoucích dlouhých zim, kdy sníh ležel až do léta, což vedlo ke spontánnímu návratu asi tisíce lidí z Tromso zpět do jižního Norska, odkud se v předchozích desetiletích přistěhovali na sever přilákáni dotační politikou vlády.

Tromso je skutečnou norskou bránou do Arktidy a Severního ledového oceánu. V minulosti odtud vyráželi především rybáři za obživou na svůj každodenní boj s druhým živlem, později tu začínaly norské objevné výpravy do Arktidy včetně slavného Roalda Amundsena, který má ve městě pomník a v muzeu pamětní místnost. Nyní odtud vyjíždějí především turisté za poznáním a adrenalinovými zážitky. Městu se také přezdívá "Paříž Severu". I když je toto přirovnání trochu nadnesené, návštěva Tromso se každému jistě nesmazatelně vryje do paměti.


 

Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress