Hlavní stránka

Mesa Verde - USA

(10.04.2007)

Název této zalesněné náhorní plošině dali Španělé, když pronikli do této oblasti při svém dobývání jihozápadu dnešních Spojených států. To bylo někdy na konci 16. století, ale španělští kolonizátoři neměli ani tušení, že Mesa Verde neboli Zelená tabule - jak výběžky mohutných Skalnatých hor pojmenovali - ukrývá ve svých skalních kaňonech stará obydlí Anasaziů.

Zapomenuté a ztracené domy objevili až v roce 1888 zcela náhodou dva honáci. Když kovbojové Richard Wetherill a jeho bratranec Charlie Mason projížděli Mesa Verde, aby se poohlédli po ztraceném dobytku, jistě netušili, jaký objev učiní. Sněžilo a veskrze bylo nevlídné počasí. Jak se probíjeli vánicí, zahlédli najednou na útesu něco neurčitého. Vypadalo to jako rozpadlé zdi, domy a věže přilepené na skále. Kovbojů se zmocnila zvědavost a za chvíli už stáli uprostřed labyrintu podivných obydlí. Všude se válely kamenné nástroje a keramické předměty. Po sedmi stoletích byli oba muži byli prvními lidmi, kteří opět vkročili do "Cliff Palace", jak byly domy pod skalními výběžky Chapin Mesy později pojmenovány.

Následujících roky začali místo zkoumat, ale také sem vodili první zvědavce a turistické skupiny. Tak začal turistický ruch u jednoho z nejvíce navštěvovaných národních parků ve Spojených státech.

Sto let národního parku

29. června 2006 uplynulo právě 100 let od chvíle, kdy založil prezident Theodore Roosevelt na jihozápadě amerického státu Colorado národní park Mesa Verde, první park, který měl "ochraňovat dílo člověka". Historie tohoto tajemného místa však sahá daleko hlouběji do historie. Podle současných poznatků přišli první obyvatelé do zdejšího kraje náhorních plošin už před 10 000 lety, po skončení poslední doby ledové v Severní Americe. Byli to předkové Anasaziů, kteří při pátrání po zvěři ustoupili ze severu více k jihu a žili napřed na rovinách jihozápadu dnešního státu Colorado. To se psal přibližně rok 100 před Kristem. Tak to bylo až do roku kolem 700 n. l., kdy se začínají objevovat první nadzemní příbytky nahoře na planině Mesa Verde. Až do roku 950 byly všechny příbytky jen nahoře, ale pak se najednou osady začaly stěhovat do chráněných zákoutí a roklí. Po roce 1150 už prakticky všechna sídliště byla přestěhována pod velké skalní převisy, které poskytovaly ochranu i velkým a rozlehlým stavbám. Vždyť například v největší z nich, v Cliff Palace, bylo 220 místností a 23 kruhových obřadních prostor zvaných kiva. Odhady hovoří, že tu mohlo trvale žít snad až 800 lidí. A pak kolem roku 1300 začali Anasaziové opouštět i svá "útesová obydlí".  

Národní park Mesa Verde

Archeologové našli na Mesa Verde řadu nálezů. Našly se sklady potravin a dodnes lemují cesty ve vyšších polohách duby, jejichž žaludy obohacovaly stravu indiánů. Našly se hliněné nápaditě zdobené šálky i úžasná bílá keramika zdobená červenými geometrickými vzory, řada kamenných nástrojů i další a další svérázné "skalní domy". Postupem času jich bylo objeveno přes 600. To vše pomohlo datovat jednotlivá období i stanovit, co a jak se asi v té které době událo. Ale na tu hlavní otázku - proč se Anasaziové ukrývali na Mesa Verde a proč nakonec i odtud odešli, se hledá odpověď jen těžce. Dlouhou dobu se soudilo, že Anasaziové, po dlouhá staletí pěstovali na náhorní plošině fazole, kukuřici a dýně, až se půda zcela vyčerpala a už nestačila uživit stále se rozrůstající obyvatelstvo. Ví se, že v období mezi lety 1276 - 1299 tu panovalo katastrofální sucho, a tak se mohlo stát, že přibližně 2 500 Anasaziů obývajících Mesa Verde najednou nemělo dost potravy. Pravdou ale je, že tato teorie není mezi odborníky ani zdaleka přijímána jednomyslně. Našla se řada nádrží zachytávajících vodu i umělé kanály. Anasaziové byli zruční lovci, zemědělci, zabývali se hrnčířskou výrobou, košíkářstvím a dokonce domestikovali divoké krocany, a tak vůbec není jisté, že by je sucho až tolik ohrozilo. Nad příchodem i odchodem Anasaziů na Mesa Verde tak zůstává i po více než stech letech od jejich znovuobjevení stále množství otazníků.

Více foto

Info: Národní park leží ve státě Colorado - USA. Národním parkem se stalo území Mesa Verde v roce 1906 a nachází se zde na 600 takzvaných "útesových obydlí". Na seznam Světového dědictví UNESCO bylo toto místo zapsáno v roce 1978 jako velmi významné sídliště Sanjuanských Anasaziů ze 6. až 13. století.

Do větších objektů je povolen vstup pouze s průvodcem. Dva z největších komplexů, Balcony House a Cliff Palace, jsou rovněž přístupné, ale pouze po žebříku. Tlouštíkům se tato návštěva nedoporučuje, protože některé průchody jsou opravdu úzké a obtloustlejší návštěvník by je mohl ucpat. Jen těžko se tu dá představit, jak indiáni denně sestupovali po skalní stěně na dno kaňonu pro vodu a potraviny a pak se doslova škrábali po skalách s plnýma rukama. A to vše bez žebříků, jen po skalních výčnělcích nebo po nepatrných, ve skále vydlabaných schůdcích.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress