Hlavní stránka

Islám v Tanzanii

(27.02.2007)

Úředním jazykem Tanzanie je svahilština, která má množství přejatých slov z arabštiny. Nejstarším důkazem arabského muslimského vlivu na oblast dnešní Tanzanie je mešita v Shanga na ostrově Patta, která prokazatelně existovala již v roce 830. Ibn Battúta napsal o své cestě do východní Afriky v roce 1332, že se tam cítil jako doma.

Pobřežní populace byla tehdy velmi muslimská a arabština byla jazyk literatury a obchodu. V době prvních portugalských tlaků v 16. století se konsolidovaný islám ukázal být překážkou lisabonských koloniálních ambicí. Koncem 17. a začátkem 18. století dokázali pobřežní muslimové a pomocí Ománských Arabů Portugalce zcela vytlačit. Ve druhé polovině 19. století však přišli silnější kolonizátoři.

V Tanganice to byli Němci. Německá správa se opírala o koloniální zaměstnance, kteří byli najímáni z řad Svahilců na pobřeží. Ti následovali Němce v kolonizaci animistického vnitrozemí a tím tam přinášeli islám. Po první světové válce převzali kontrolu Tanganiky Britové a změnili systém správy, který se napříště více opíral o domorodé místní vládce. Expanze islámu se snížila. Po roce 1945 na scénu vstupuje protikoloniální hnutí a východoafrický islám, který začal být spojován s protibritskou aktivitou, zažívá svou renesanci.

Je proto přirozené, že v nezávislé Tanganice, respektive od roku 1964 Tanzanii, byl islám oporou dlouholeté vlády prezidenta Nyerereho a v poněkud jiné politické profilaci je zde státotvorným proudem dodnes.


 

Jan Bína
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress