Hlavní stránka

Letiště Praha-Ruzyně (PRG)

(31.01.2007)

Největší české mezinárodní veřejné letiště se nachází na severozápadním okraji Prahy. Je vzdáleno od centra města asi 10 kilometrů. V současné době patří mezi nejmodernější v Evropě, kapacita je projektována na 15 milionů cestujících za rok (v roce 2005 bylo odbaveno 10,8 mil.). Letiště slouží jak pro mezinárodní, vnitrostátní, pravidelný i nepravidelný provoz.

Cestující jsou v Praze-Ruzyni odbavováni ve čtyřech terminálech. Pravidelné linky leteckých společností přilétají a odlétají od terminálů Sever 1 a Sever 2, tam také začíná a končí většina charterových letů.  

Terminál Sever 1

Terminál Sever 2

K odbavování menších letadel, zvláštních VIP letů (např. návraty českých hokejových mistrů světa, světových hudebních skupin a zpěváků i zpěvaček), vládních letů (prezidentů a vládních a poslaneckých delegací apod.), soukromých letů a letecké taxislužby slouží tzv. "staré letiště" – terminály Jih a Jih 2.

Terminál Jih

Původní letiště bylo vybudováno na tzv. Dlouhé míli v letech 1933-37. Tehdejší letiště vyprojektoval arch. Adolf Beneš (dnes terminál Jih). Jeho stavba patřila mezi nejmodernější a stala se vzorem pro vybudování dalších letišť – byla oceněna na Mezinárodní výstavě umění a techniky v Paříži zlatou medailí. Provoz byl zahájen dne 5. 4. 1937, kdy nejprve přistál letoun DC–2 Československé letecké společnosti a za chvíli poté první zahraniční letoun společnosti Air France. Byla sem přesunuta veškerá dřívější civilní letecká doprava z letiště Praha-Kbely. Tam zůstal jen vojenský letecký provoz.  

Antonov

Rychlý rozvoj techniky a letecké dopravy si vyžádal několik rekonstrukcí a přístaveb. Původní letiště s výměrou 80 ha bylo rozšířeno v roce 1937 na 320 ha, byly vybudovány zpevněné vzletové a přistávací dráhy. Po druhé světové válce bylo nejprve modernizováno v letech 1947–56, koncem padesátých let bylo upraveno pro přistávání proudových letadel. V letech 1960-68 bylo rozšířeno severním směrem o tzv. Nové letiště, dnes označované jako terminál Sever 1. Vznikla, podle návrhu ing. arch. Karla Filsaka a Karla Bubeníčka, nová odbavovací hala, sousedící hangár a nový systém tří vzletových a přistávacích drah. Plocha letiště se zvětšila na 800 ha. V letech 1989-93 byla provedena rekonstrukce severní odbavovací haly a drah. V jižní části (na starém letišti) byl v roce 1997 otevřen terminál Jih 2. Zatím poslední změnou, rozhodně k lepšímu, bylo dne 17. 1. 2006 otevření terminálu Sever 2 (navrhl ho tým ing. architektů NIKODEM a PARTNER, spol. s r. o. a MANSFELD IDC spol. s r. o.).

Letiště je vybaveno pro lety podle "vidu" i podle "přístrojů" a umožňuje nepřetržitý provoz dnem i nocí. Dráhový systém tvoří již výše zmíněné tři dráhy. Hlavní drahou je 06/24 ve směru přibližně východ-západ s délkou 3 715 metrů, šířkou 45 metrů; druhou drahou je 13/31 ve směru přibližně sever-jih dlouhá 3 250 metrů a široká také 45 metrů. Třetí dráha 04/22 s délkou 2120 metrů a šířkou 60 metrů je trvale pro lety uzavřena, je využívána jako pojezdová nebo jako parkoviště velkých letadel (Antonov An-225 apod.). Letištěm vedou betonové a asfaltové pojezdové dráhy označené písmeny A–H, K–N, R, S, AA, FF, RR se šířkou 22,5 metru; dráha P je zčásti široká až 40 metrů. Na letišti jsou i 4 heliporty H1–H4.  

Ruzyně sever

Ruzyně sever

Jak již bylo výše uvedeno, letiště tvoří dva oddělené terminály. Na hlavním terminálu Sever je v současnosti 27 Gatů (tunelů pro přímý nástup do letadla), je zde i nákladní terminál s odbavovacími plochami. Mezi terminály Sever 1 a Sever 2 byla vybudována nová visutá estakáda ulehčující automobilovou dopravu. Pro cestující, kteří odlétají do zemí Schengenského prostoru (Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Island, Itálie, Lucembursko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Švédsko, Španělsko) slouží od 17. 1. 2006 nově otevřený terminál Sever 2, terminál Sever 1 je využíván pro odlety do ostatních zemí.

Přichází hlavní otázka. Jak se dopravit na letiště? Samozřejmě vlastním vozem (vynechávám), jen sděluji, že před letištními halami jsou k dispozici rozsáhlá parkoviště se stovkami parkovacích míst. Doporučuji MHD, nedoporučuji taxi pro "nejistou" cenu vyúčtovanou řidičem, výhodná je i doprava s Airport Expressem. Za 45 Kč dopravuje z a na vlakové nádraží v Praze-Holešovicích (Metro, trasa C). Doba jízdy je 30 minut. Airport Express navazuje na odjezdy (příjezdy) všech SC Pendolino, Eurocity a Intercity. Tarif zahrnuje i případnou návaznou cestu na trase Nádraží Praha-Holešovice – Praha-Hlavní nádraží, pokud klient pokračuje cestou domů z hlavního nádraží vlaky ČD.

Nejlevnější a přitom spolehlivou je MHD za 20 Kč (2006). Na letiště se lze dopravit linkou 100 ze Zličína (Metro, trasa B). Provozovány jsou nízkopodlažní autobusy uzpůsobené k přepravě větších zavazadel. Doba jízdy je asi 15 minut; linkou 119 z Dejvické (Metro, trasa A). Zde jezdí velkokapacitní busy, doba jízdy je asi 20 minut. Další možné linky lze využít z místních částí Prahy – linku 179 Nové Butovice (Metro B) s dobou jízdy asi 40 minut kolem nemocnice Motol k terminálům Sever, linku 225 Nové Butovice – Luka – Stodůlky – terminál Sever 2 – Sever 1 nebo linku 254 Dejvická – Jenerálka – Přední Kopanina – Letiště Ruzyně. Noční provoz je možný tramvajovou linkou 51 Divoká Šárka a odtud autobusovou linkou 510 z Divoké Šárky k terminálům Sever nebo opačně do města.

Nezbývá než popřát šťastnou cestu na letiště, příjemné odbavení bez dlouhého čekání a příjemný a bezpečný let do zvolené destinace.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress