Hlavní stránka

Saulkrasti - Lotyšsko

(19.04.2006)

Při cestě z Rigy po silnici A1 směrem k hranici s Estonskem, leží asi po 40 km městečko Saulkrasti. Svým vzhledem na sebe cestujícího příliš neupozorní. Rozkládá se v pásu po obou stranách rychlostní silnice a hlavní jeho části jsou skryty v okolním borovicovém lese.

Vlastní sídlo vzniká v roce 1823 a městem je od roku 1991. V současnosti má přes 3300 obyvatel a při započtení i okolních přilehlých zemědělských částí pak přes pět a půl tisíce. Saulkrasti je dnes významným prostorem určeným pro rekreaci a volný čas. Západní jeho hranicí je pobřeží Baltu (přesněji Rižského zálivu), východní pak železniční trať Riga - Rujena. Další prostor na východ od trati patří podřízené zemědělské oblasti v celkové rozloze 42 km2. Dnešní Saulkrasti se skládá ze třech částí, které byly původně samostatné. Jsou to Pabaži, Birini a Skulte. Dalšími výraznými hranicemi ve městě jsou údolí řek ústících zde do zálivu.

První pláž byla vybudována v roce 1823 v Nenajde, v místě birinského statku nedaleko řeky Kišupe. Místo však bylo obýváno mnohem dříve a již v roce 1641 tu stál luteránský svatopetrský kostelík. Dnešní kamenný kostel je již čtvrtou jeho stavbou.Část Pabaži vznikla v roce 1864 v souvislosti se vznikem rybářského společenství nájemníků a chatařů. Vlastní původní jméno Pabaži Katrinbade se spojuje se jménem ruské carevny Kateřiny II, která se zde zastavila na své cestě 1764. Také již v 19. století vzniká další součást dnešního celku Skulte, nejprve jako rybářská ves.

Saulkrasti získalo své jméno v roce 1933 přejmenování původního Nejbade. V té době tu stálo pouze 63 domů stálých obyvatel. Významným impulsem pro rozvoj se stala nově vybudovaná železnice a přístav ve Skulte u ústí řeky Age. Projevilo se to růstem počtu rybných a spotřebitelských družstev. Nezanedbatelný je i vliv nedalekého významného letoviska Jurmaly. Druhá světová válka se projevila zničením a ani následná sovětská přítomnost po jejím skončení nebyla přínosem. Teprve se znovu obnovením provozu železnice a jejím elektrifikováním v roce 1953 se život v Sailkrasti začíná obnovovat. Buduje se i rychlostní silnice na sever do Ainaži u estonské hranice. V roce 1948 v Pabaži začíná pracovat závod na výrobu silničních stavebních strojů a rybářské družstvo, kde získává práci většina tehdejších obyvatel. Toto již dělnicko rybářské sídlo se roku 1950 připojuje k Saulkrasti a vtiskuje mu svůj charakter. V sedmdesátých letech 20. stol. to bylo v Lotyšsku největší dělnické sídliště. Další rozšíření Saulkrasti nastalo v roce 1967 připojením zemědělského sídla Zvejniekciems, významného svou továrnou na zpracování ryb.

V té době byla oblast známá i svými objekty dětské zdravotní a odborářské rekreace. V okolním lese bylo postaveno v konečném počtu až 8000 rekreačních objektů, kde se v roce 1990 vystřídalo na 50 000 rekreantů. Po rozpadu svazu prožila oblast hlubokou krizi, ze které se dodnes plně nevzpamatovala. V současnosti je však patrné zlepšování situace.

Dnešní snažení obyvatel charakterizuje jejich městský znak. Jsou na něm čtyři pruhy stříbrných řek, pět pruhů zelených vsí, modré moře a nebe se zlatým sluncem nad nimi. Jestliže se Saulkrasti na počátku minulého století říkalo perla vidzemského přímoří, pak se současní obyvatelé snaží, aby se i dnes pěkně třpytila. Problémem je však dnešní složení obyvatel. Pro nedostatek práce v místě se město stalo noclehárnou pro řadu obyvatel. Mnozí pracují jen v sezóně a více než jednu čtvrtinu tvoří důchodci. Největším podnikem je tu závod na výrobu ryb a pochoutek z nich. Dnes již samostatný podnik FC Silarus byl udržen při životě před deseti lety s pomocí Švýcarského a Argentinského kapitálu. Vedle něho existuje i několik menších firem bývalého kolchozu, lovících v pobřežních vodách a zabývajících se zemědělskou produkcí. Přístav ve Skulte je jejich základnou a je perspektivním přístavem pro budoucnost. Přicházejí finance na jeho modernizaci, buduje se potřebné technické zázemí a infrastruktura. Projektovaná tonáž přepravovaného materiálu je 300 tisíc tun, hlavně dřeva a dalších surovin. Nezapomíná se ani na osobní, v tom i zahraniční, dopravu. Další pracovní příležitosti nabízí firma Binders stavící silnice v okolí i v samotné Rize. Služby motoristům nabízí pobočka Césiského podniku v souvislosti s rozvojem motorismu na významné pobaltské spojnici Via Baltica, vedoucí z Litvy do Estonska a dále k severu. Opět se rozvíjí cestovní ruch. K tomu má napomoci rekonstrukce bývalých objektů a stavba nových stylových, přinášejících potřebnou úroveň, která by přilákala více zahraničních hostů.

Vedení města se stará i o nejmladší generaci. Provozuje školku, základní školu a dvě střední školy. Téměř čtyřicetiletou historii má známá hudební škola. Ve městě pracují i 3 pěvecké sbory. Bangotne, Anima a chrámový sbor. Je zde i několik tanečních a vokálních souborů. Jistou zvláštností je i dechovka. Nepřekvapí proto, že se zde koná v roce i několik uměleckých soutěží.

Město se může ve své historii pochlubit i tím, že zde pracovala řada významných kulturních i politických a vojenských osobností Lotyšska. Důkazy o tom přináší expozice místního vlastivědného muzea. Jména jako Kaudzite, Laris, Vitols, Francis našemu čtenáři nic neřeknou, ale pro Lotyše to jsou osobnosti podobně jako u nás v době první republiky.

Na počátku nového století stojí Saulkrasti před řadou problémů, které vyvstaly v souvislosti se vznikem samostatného Lotyšska a jsou pozůstatkem sovětského vlivu. Ne vše je tak, jak by si obyvatelé a jejich vedení přálo. Náš náročný cestovatel je rychle pozná a pozastaví se nad řadou věcí. Je však jen otázkou času, kdy se i tyto problémy vyřeší. Nedávné jasné slovo Lotyšů ke vstupu do EU dává tušit jejich snahu přiblížit se rychle Evropě a nabídnout tak i nám nezapomenutelné zážitky z přírody, historie a folklóru zdejších lidí. Návštěva Saulkrasti již dnes stojí za to.


 

Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress