Hlavní stránka

Lotyšsko

Anglický název: Latvia, leží na kontinentu 'Evropa'
 

Další informace o státě 'Lotyšsko' na www.ingema.net

 

Muzeum okupace v Rize

10.02.2024

Je potěšitelné, že se našim cestovatelům po kovidu i obavám díky válce na Ukrajině, opět otevírá možnost navštívit Lotyšsko. Je to země, která má řadu předpokladů a zajímavostí pro to, abychom sem opět zavítali. Jednou z možností poučné návštěvy je i nově rekonstruované Muzeum okupace v Rize.

V diskusi 0 příspěvků Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Co je nového na hradě v Cēsisu?

08.05.2021

Cēsis je významné staré středověké město v Lotyšsku. Nachází se asi hodinu jízdy na severovýchod od Rigy, uprostřed Národního parku Gauja. V roce 1209 zde Řád mečových bratří založil hrad Cēsis, ve středověku bylo hanzovním městem. Po mnohaletém výzkumu a následné obnově je Cēsis se svými památkami významným centrem cestovního ruchu nejenom Lotyšska. Asi nevětším lákadlem je komplex Starého a Nového hradu spolu s přiléhajícím parkem. Nelze nevzpomenout ani moderní historii vzniku samostatného Lotyšska po první světové válce, a nakonec i vznik svobodného Lotyšska po rozpadu Svazu v roce 1991. Cēsis zde vždy hrál významnou roli.

V diskusi 0 příspěvků Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Svátky letního slunovratu v Lotyšsku

14.07.2019

Současné Lotyšsko je jednou z mála zemí Evropy, kde se slaví dodnes stovky let starý obyčej - svátky slunovratu. Svátky Ligo a Janis 23. a 24. června tu jsou významnější než například Vánoce.

V diskusi 0 příspěvků Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Saulkrasti - Lotyšsko

19.04.2006

Při cestě z Rigy po silnici A1 směrem k hranici s Estonskem, leží asi po 40 km městečko Saulkrasti. Svým vzhledem na sebe cestujícího příliš neupozorní. Rozkládá se v pásu po obou stranách rychlostní silnice a hlavní jeho části jsou skryty v okolním borovicovém lese.

V diskusi 0 příspěvků Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Sigulda - Lotyšsko

07.02.2006

Sigulda je v Lotyšsku věhlasným a oblíbeným rekreačním střediskem s celoročním provozem. Leží asi 50 km severovýchodně od centra Rigy v údolí řeky Gauja ve Vidzemské pahorkatině. Místo bylo pro své výhodné vlastnosti osídleno už v době před více než 3000 lety. Ve 13. století tu budovali své hrady křížoví rytíři.

V diskusi 0 příspěvků Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Národní park Kemeri

17.08.2005

Na našem trhu cestovního ruchu se objevila nová destinační "hvězda". Jsou jí pobaltské státy. Při prohlídce nabídky většiny cestovek to, až na několik málo výjimek, vypadá spíš klasicky, se zastoupením převážně hlavních měst. Je škoda, že touroperátoři nenabídnou v okolí metropolí zajímavosti, které se tu nabízejí.

V diskusi 0 příspěvků Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Riga - hlavní město Lotyšska

10.10.2004

Riga je největším městem v Pobaltí s 800 000 obyvatel. Již od starověku byla osídleným místem díky své poloze při ústí Daugavy do Rižského zálivu. Odedávna byla křižovatkou cest mezi západem a východem, severem a jihem.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Lotyšské město Césis

20.06.2004

V našem putování po zajímavých místech Lotyšska navštívíme město Césis. Nachází se asi hodinu jízdy na severovýchod od Rigy po víceproudé silnici A2, uprostřed Národního parku Gauja.

V diskusi 0 příspěvků Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Cestovatelská základna v Rize

21.12.2003

Řada cestovatelů na svých cestách po světě hledá na prvním místě obchody s mapami a průvodci. Velmi zajímavý a dobře vybavený obchod jsem našel v Rize.

V diskusi 0 příspěvků Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Jurmala

20.05.2003

Jméno letoviska Jurmala, dříve také Rigas Jurmala, bylo u nás před časem známo z plakátů a nabídky cestovní kanceláře Inturist. Avšak navštívit toto místo na východním pobřeží Baltického moře honosící se bohatou minulostí se podařilo jen málokomu. Dnes si stačí koupit v Rize jízdenku na električku a za půl hodiny jste na místě. Problém je však kde vystoupit, protože Jurmala je několik desítek kilometrů dlouhá.

V diskusi 0 příspěvků Ivan Farský
Zeměpisné sdružení
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress