Hlavní stránka

Boží Dar, Oberwiesenthal (SRN), Jáchymov

(31.05.2006)

Horské středisko Boží Dar, poprvé osídlené již před 700 lety se nachází v nadmořské výšce 1028 m n. m. (nejvýše položené ve střední Evropě) a bydlí v něm 177 stálých obyvatel (2004).

Jméno obce je odvozeno od výroku proneseného kolem roku 1546 saským kurfiřtem Johannem Friedrichem, který když mu byla k odpočinku nabídnuta sedačka z jednoho kusu stříbra pronesl památnou větu: "Dieses edle Metall, das ist euer Brot, das ist eine Gabe Gottes" (Tento ušlechtilý kov, to je Váš chléb, to je dar boží).

V minulosti bylo okolí městečka důležitým hornickým střediskem, dolovalo se od roku 1529 stříbro a rašelina, později cín a další rudy. K definitivnímu ukončení hornické činnosti došlo v roce 1820. Ve druhé polovině 19. století bylo jediným výnosnějším zdrojem obživy paličkování krajek.

Po II. světové válce se stal Boží Dar téměř vylidněnou obcí. Situace se zlepšila až po roce 1971, kdy byl v blízkosti obce otevřen hraniční přechod do tehdejší NDR. Teprve poté od sedmdesátých let 20. století se stalo město významným turistickým střediskem zejména zimních sportů (lyžařské středisko Boží Dar-Neklid).

V centru Božího Daru se nachází renesanční náměstí obdélníkového tvaru do jehož rohů ústí vždy dvojice ulic. Dominující budovou je městská radnice z let 1844-45 postavená ve stylu pozdního klasicismu. V Božím Daru se nachází také barokní kostel Svaté Anny z roku 1722 se znaky klasicismu. V objektu kostela je nejcennější relikvií cínová křtitelnice z roku 1612 od jáchymovského kováře a zvonaře Hanse Wildta staršího. Tragédií pro Boží Dar byl požár v roce 1808.

Okolní příroda a zajímavosti nabízejí pestrou paletu pěších výletů. Jako příklady uvádím např. SPR Božídarské rašeliniště (asi 3,2 km od středu Božího Daru), nově zrekonstruovanou technickou památku Blatenský příkop (8 km), přírodní rezervaci Vlčí jámy, kde se ve skalní prohlubni drží sníh po celý rok, cestou na Klínovec lze vidět starý trojboký hraniční kámen s historickým znakem pocházejícím z doby Marie Terezie, který je umístěn na rozhraní tří zemí - Čech, Saska a území dříve patřícímu rodu Schwarzenbergů. Přímo v Božím Daru je Přírodovědně-historické muzeum. Kolem městečka vede na 400 kilometrů cykloturistických okruhů různé délky a náročnosti propojených do nedalekého německého lyžařského střediska

Oberwiesenthal je nejvýše položené město v SRN, kde se nachází pro české turisty zlevněná letní bobová dráha, lyžařské muzeum nebo Adrenalin Park. Zde na vlastní kůži může překonávat zdánlivě nepřekonatelné překážky. Jste vedeni odborníky na lezení, jste jištěni lany, povinností je nosit na hlavě ochrannou přilbu (zapůjčení je v ceně 28 Eur pro dospělé, pro kategorii 15-18 let a studenty 19 Eur. V ceně je i láhev vody - "zdolat" okruh trvá asi 3 hodiny). Podmínkou pro vstup do parku je výška nad 150 cm. Po vyšplhání do dvanáctimetrové výše přecházíte po provaze, sjíždíte po laně, houpete se na provazové houpačce, lezete po horolezecké stěně atd. No nekupte to a nezkuste takové dobrodružství.

Adrenalin Park v Oberwiesenthalu

Pro klidnější návštěvníky je velkou turistickou atrakcí jízda úzkorozchodnou železnicí po 17,1 kilometru dlouhé trati Kurort Oberwiesenthal-Cranzahl (rozchod 750 mm). Provoz této atrakce zajišťují soupravy složené z parní lokomotivy a stylových dvounápravových vagónků. V Německu lze využít i kabinovou lanovku Kurort Oberwiesenthal-Fichtelberg (1 214 m n. m.), známé jsou i skokanské můstky, na kterých se každoročně v zimě koná několik závodů ve skoku (z Oberwiesenthalu pochází několik známých skokanů na lyžích ještě z doby bývalé NDR např. olympijský vítěz Jens Weissflog ze XIV. ZOH v bosenském Sarajevu ve skoku na středním můstku aj.).

Pro velmi náročné cyklisty na naší české straně vede z Klínovce pod sedačkovou lanovkou na Jáchymov 2,5 kilometru dlouhá sjezdová trať. Blízký je nejvyšší vrchol Krušných hor Klínovec vysoký 1 244 m n. m., vyhledávané jsou lázně Jáchymov. Toto lázeňské město leží na úpatí Krušných hor v nadmořské výšce 720 m n. m. Město se po roce 1516 stalo díky těžbě stříbra druhým nejlidnatějším městem v Čechách. A co dalo světu? No přece jméno americké měně (odvozeno z Joachinsthal thaler, který se zde razil od roku 1519). Významným byl i objev ložisek uranových rud, které se zde začaly těžit v polovině 19. století, byly objeveny i nové prvky polonium a radium. Díky poznání radioaktivity a díky objevu léčivých radioaktivních vod se stal Jáchymov lázeňským místem se světoznámou léčbou pohybového ústrojí (revma) a také nervových chorob.

Velmi smutnou historií Jáchymova byla padesátá léta 20. století s pracovními tábory na těžbu uranu především pro vývoz této komodity do SSSR. Tábory byly vybudovány v okolí města a byly určeny pro likvidaci odpůrců tehdejšího komunistického režimu (MUKL - muž určený k likvidaci).


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress