Hlavní stránka

Himeji - japonský Karlštejn

(08.03.2006)

Tento japonský hrad se nachází ve městě Himeji asi 50 kilometrů západně od Kóbe v prefektuře Hjógo na ostrově Honšú. Je nejvíce navštěvovaným ze všech japonských hradů a patří společně s hrady Macumoto a Kumamoto mezi "Tři slavné hrady".

Himeji je jednou z nejstarších zachovalých středověkých staveb v jediném současném císařství. Je Národním kulturním pokladem a od roku 1993 je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Někdy se mu pro jeho bílou barvu exteriéru říká Širasagidjó nebo Hakurodjó (Hrad bílé volavky).

Himeji je nejproslulejším japonským příkladem palácové architektury 16. století díky stylu jeho vybudování. Obsahuje řadu obranných a architektonických hradních prvků - vysoké kamenné základy, rozmístění budov uvnitř komplexu, palebných postavení, otvorů pro vrhání kamenů. Hradní věž pochází z roku 1601. Prioritou mezi obrannými prvky je hustá matoucí síť cest k hlavní věži. Brány, nádvoří a vnější hradby jsou uspořádány tak, aby případný útočník musel postupovat při dobývání po spirále okolo hradu, přístupová cesta má mnoho slepých konců. Hrad nebyl nikdy v minulosti dobýván a tak téměř dokonalý obranný systém nebyl v praxi vyzkoušen. Okolí hradu dominují nádherné japonské zahrady.

 Himeji

Hrad Himeji byl navržen a vybudován v období Muromači. Tehdy se jmenoval Himejama. Roku 1580 získal hrad Tojomi Hidejoši, Kuroda Jošitaka přistavěl třípatrovou věž. Po bitvě u Sekigahary roku 1601 získal hrad Ikeda Terumasa a ten ho přestavěl za osm let do přibližné dnešní podoby. Západní nádvoří, které bylo dokončeno roku 1618 bylo poslední přístavbou. Během 19. století hrad postupně chátral. Kolem roku 1910 byla hlavní věž renovována z veřejných fondů. Na konci 2. světové války bylo město bombardováno Američany, hrad zůstal jako zázrakem téměř nedotčen.

Himeji

V současnosti je mimo Tokya (Ginza, Císařský palác, ale pouze zvenku, China Town, Shinjuku atd.), NP Fuji - s dominující 3776 metrů vysokou posvátnou horou, Kyota (Císařský palác, zámek Nidjo, chrámy Honganji Temple, Sanjú-Sangen-Dó, Tófokudji, zlatý pavilon Kinhakudji aj.), Kóbe, Ósaky (např. Aquarium Kaiyukan, letiště Kansai na uměle vybudovaném ostrově) a Nary (největší dřevěná stavba světa Todai-ji Temple, svatyně Kasuga taiša, chrám Kófokudji) neopomenutelnou destinací pro všechny zahraniční návštěvníky Japonska a tak i já jsem při své cestě do této fantastické země vycházejícího slunce v březnu 2003 toto místo podobně jako místa výše uvedená s nadšením navštívil a kochal se jejich krásou.

Hrad Himeji patří velmi často mezi "rekvizitu" pro filmaře, např. v roce 1967 posloužil jako sídlo japonské tajné služby v "bondovce" "Žiješ jen dvakrát", v roce 1985 se zde "točil" film "Ran", v roce 2003 se zde odehrála část filmu "Poslední samuraj" a jistě si producenti tuto dominantu vyberou i pro další filmová díla.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress