Hlavní stránka

Nabatejci

(02.03.2006)

Původ Nabatejců je dodnes nejasný. Písemné asyrské doklady o nich pocházejí ze 7.století př. n. l.. Většinou to byli nomádi a živili se obchodováním nebo jako průvodci karavan po stezkách v nekonečných pouštích. Základním bohatstvím Nabatejců byl přibližně od 16. století př. n. l. až do 1. století n. l. monopolní obchod s kořením, které pocházelo z Indie, Dálného východu.

Nabatejští obchodníci tak žádané koření dováželi do jižních přístavů Středozemního moře. Později se jim velkou konkurencí staly karavanní stezky, které ale opět ovládli, když vystavěli pohodlná ale i bezpečná města pro kupce a jejich karavany se zbožím. V Negevské poušti stojí zbytky několika takových měst - Sobata (Šivta), Mampsis Mamšit) nebo Oboda (Avdat). Když kolem 1. století n. l. zanechali kočovný způsob života a usazovali se ve svých městech, veškeré úsilí věnovali nové obživě - zemědělství. A dařilo se jim. Vytvořili ojedinělé zavlažovací systémy s přehradami, které zadržovaly přívalové deště v průběhu roku. Velká území kolem pouštních měst se zelenala sady, vinicemi a dalšími rostinami.

Avdat - trojlodní bazilika ze 4. století

Město Avdat založili ve vyprahlé Negevské poušti někdy ve 3. - 4. století př. n. l. Nabatejci jako strážní strategické sídlo, na důležité a významné karavanní stezce vedoucí z Arabského poloostrova přes hlavní město království Nabatejců Petru v Jordánsku do Eilatu na březích Rudého moře a Gazy u Středozemního moře. Jordánská Petra je klenotem Nabatejského umění a cílem mnoha turistů z celého světa. Do Avdatu se už tak často nejezdí.

Někdy v 9. století př. n. . ve městě zemřel a byl pochován slavný nabatejský král Obodas III., dostalo město jméno Oboda, z něhož později vzniklo hebrejské jméno Avdat.

Vzkvétající kraj i město v roce 106 n.l. zničil při svém nájezdu Hadrianus. O dvě stě let později byl Avdat přestavěn a za byzantské nadvlády opět prosperoval, tentokráte v pěstování vinné révy a výrobě vína. Koncem 7. století vše zničil vpád Umajjovců a nastal postupný úpadek všeho, čím Avdat v minulosti proslul. Po třech staletích to bylo již mrtvé město, postupně zasypávané písky Negevské pouště. V roce 1871 bylo město znovu objeveno, ale archeologické vykopávky a systematický průzkum města i jeho okolí začal až v roce 1958 a pokračuje dodnes.

 

Ukázka je z cestopisu Izraelská mozaika, která vyšla v nakladatelství Akcent Třebíč. Kniha je ještě k sehnání v některých knihkupectvích, nebo si o ni můžete napsat na adresu nakladatelství:akcent.tr@volny.cz či přímo autorovi: hladikglobe@centrum.cz . V tom případě můžete mít i jeho věnování s autogramem.


 

Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress