Hlavní stránka

Avdat

(08.02.2006)

Probudilo mně hlasité vyzvánění telefonu. No nazdar, zaspal jsem, je už devět hodin. A to jsem chtěl brzo vstávat. Hmátl jsem po mobilu a jak jsem byl rozespalý, prásk a už byl na zemi! Je to OK, funguje. "Ahoj a dobré ráno, doufám, že jsem tě moc nevylekal. Jak se máš? Sára, moje kamarádka z Belgie si vypůjčila auto. Pojedeme do Avdatu. Jestli chceš, jeď s námi. Do Jeruzaléma přijedeme asi za hodinu" volal Aleš. Má dnes volno, odejel z Emeq Hefer do Tel Avivu a tam se potkali a domluvili se Sárou, že si udělají výlet.

"Jasně, že pojedu. Jsem tu už sám. Chtěl jsem jít do Starého města fotit a kreslit, ale jedu s vámi. Magda už odjela na universitu dělat poslední zkoušku a Elias jel na katedru, prý tam má nějaké konzultace. Počkám před domem".

Z přeplněné ledničky plné jogurtů, ovoce, zeleniny, sýrů jsem si vybral nějaké pochoutky k snídani, stačil ještě koupit dvě láhve vody na cestu a už přijeli bílým fordem z půjčovny. Ještě že je v autě klimatizace, venku je teplo a bude větší. Jedeme na jih po bezvadné asfaltce, která se všelijak kroutí v pustých horách srpnové vyprahlé pouště.

Negavská poušť

Projíždíme vojenskými výcvikovými prostory, kromě cedulí s varovnými nápisy jsou nápadné podle zaparkované vojenské techniky. Asi dvakrát míjíme vojenskou kontrolu spočívající v betonových panelech poskládaných na silnici tak, aby auto muselo mezi nimi pomalu projíždět a kličkovat. Vedle panelů kulometná hnízda, terénní vozidla a několik vojáků se samopaly. Občas se objeví černé stany beduínů, kteří stejně jako před staletími či tisíciletími, kočují a brázdí nekonečné pouštní pláně, bez ohledu na hranice jednotlivých států. Projíždíme Beer - Ševou. Jsme okouzleni překrásnými pohledy na různobarevné hory, kaňony a strže Negevské pouště - je prostě úchvatná. Po pár desítkách kilometrů za Beer - Ševou jsme na náhorní plošině u zbytků starověkého nabatejsko - byzantského města, jednoho z cílů naší cesty.

Avdat - trojlodní bazilika ze 4. století

Jsme tu téměř jedinými návštěvníky. Pominu li stádečko asi deseti malých koziček, které okusují pranepatrné zbytky nějaké suché trávy a zaparkovaná dvě auta na dolním parkovišti. Je to docela příznačné. Davy turistů navštěvují převážně biblické památky v Jeruzalémě, Jerichu, Nazaretu, Betlému či kolem Galilejského jezera, potom ještě zajedou k Mrtvému moři a do Eilatu. Desítky a desítky dalších úžasných památek spadajících do hluboké historie lidstva už většina turistů přehlíží. Přitom nejsou až tak nepřístupné, jsou rozmístěné s neobyčejnou hustotou po celé zemi, všude. Návštěvníci jsou ale přesyceni stavbami, památkami, historií, "notoricky" známými biblickými místy. Navíc je tu pořádné horko, stín žádný a všude kolem jen poušť s jejími okrovými odstíny.

Avdat - detil portálu

Při pohledu z trosek Avdatu rozloženého na kopci, jsou všude kolem další zbytky staveb, kamenných zídek ohrad a ruiny sídlišť. Svoji unikátnost a proslulost dosáhlo město úžasnými zavlažovacími systémy v jejichž budování byli Nabatejci opravdovými mistry. Okolí města bylo koncem 1. století př. n. l. široko daleko známé keramickými dílnami a především zemědělstvím, chovem ovcí a dromedárů. Ti byli chováni nejen pro obchodní ale i vojenské potřeby.

Vychutnáváme si absolutní klid a ticho, noříme se do neopakovatelné pouštní atmosféry, která nás obklopuje.

Většina rozvalin pochází z byzantského období. Po Nabatejcích se toho dochovalo opravdu málo. Touláme se mezi zbytky staveb, sloupořadí, akropolí. Prohlížíme zbytky kostelů a lázní.

Nakonec znaveni dojmy i horkem usedáme ve stínu zbytků oblouků, které přečkaly dvě tisíciletí aniž by se zřítily a rozhlížíme se daleko do kraje. A pijeme, co se vypít dá. Ještě, že máme pořádné zásoby vody.

 

Ukázka je z cestopisu Izraelská mozaika, která vyšla v nakladatelství Akcent Třebíč. Kniha je ještě k sehnání v některých knihkupectvích, nebo si o ni můžete napsat na adresu nakladatelství:akcent.tr@volny.cz či přímo autorovi: hladikglobe@centrum.cz . V tom případě můžete mít i jeho věnování s autogramem.


 

Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress