Hlavní stránka

Kozy mohou za všechno

(06.12.2005)

Každý, kdo cestuje Středomořím, nebo Orientem, si dříve či později povšimne různě velkých, barevných a různě chlupatých koziček. Ne jedné ale celých stád, mnohdy jsou ji desítky či stovky.

Po celá tisíciletí doprovázejí člověka a člověk si jich náležitě považuje. Byly a jsou zdrojem mléka, masa, vlny a následně celé řady dalších výrobků potřebných k přežití. A nemusí se vůbec krmit. Potravu si seženou samy i v místech, kde by to nikdo nečekal, kde nic není. Svojí skromností a všežravostí dokáží kozy dalece víc.

Negavská poušť

Spasou všechno na co přijdou, trávu, keře, nízké stromy, svými kopýtky vytváří spletité stezky a chodníčky na těch nejnepřístupnějších stráních a úbočích hor s následnou postupnou erozí - společně s člověkem mění krajinu k nepoznání. Zničí všechno. Dodnes je vidím v okolí Denau, stojící a ležící ve výhni vyprahlé pouště Karakum v Uzbekistánu, kilometry od nejbližšího kišlaku a nechápu, čím se živily.

Na náhorní plošině Omálos na Krétě ožírají pichlavé macchie keře tak, že vytváří neuvěřitelné tvary, za jaké by se žádný zahradník nemusel stydět, jako by je léta pravidelně ořezával. Neváhají vylézt na několikametrové stromy a okusují jejich listí na těch nejkrajnějších větvích. Zdálky vypadají jako podivné, rohaté opice. I zde jsme se s nimi všude setkali ať to bylo na severu či jihu země, ve volné krajině, nebo přebíhající či ležící na silnici.

Přesto všechno jsou hezké, milé někdy drzé. Jsou to prostě kozy.

 

Ukázka je z cestopisu Izraelská mozaika, která vyšla v nakladatelství Akcent Třebíč. Kniha je ještě k sehnání v některých knihkupectvích, nebo si o ni můžete napsat na adresu nakladatelství:akcent.tr@volny.cz či přímo autorovi: hladikglobe@centrum.cz . V tom případě můžete mít i jeho věnování s autogramem.


 

Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress