Hlavní stránka

Park Národností v Pekingu

(11.02.2005)

Společně s PhDr. Jiřím Šímou, DrSc., s nímž jsme do Pekingu putovali, a s jeho zdejšími přáteli a hostiteli navštěvujeme nově vybudovaný a nedávno otevřený Park čínských národností.

Zdejší představitelé mají bohaté znalosti i zkušenosti a jsou si vědomi nebezpečí, které hrozí velkému impériu, které by opomnělo stmelování a neustálé sbližování svých národností. Jedním z prvků koncepce soužití a vzájemného poznávání pětapadesáti národností, které na území dnešní Číny žijí, bylo vytvoření velkolepého a rozsáhlého Parku národností s umělými kopci, balvany, jezery i říčkami. Do mikrokrajiny připomínající domovinu té které národnosti jsou pak zasazeny typické obytné i veřejné stavby, políčka, rybářské čluny i konstrukce na kůlech. Vymezené areály jsou navíc osídleny reprezentanty příslušné národnosti v příznačných krojích, s typickými ozdobami a nářadím. A protože národnost Chan, k níž patří na 93 % obyvatel, osídluje jen kolem 50 % území Číny, je možnost byť jen letmého nahlédnutí do vzhledu a životního stylu dalších národnostních menšin velmi zajímavým výletem jakoby po všech 22 provinciích Číny.

V 7. stol. př. n. l. vzniklo na území dnešní Číny velké množství malých států, které v období od 3. stol. př. n. l. do 3. stol. n. l. prodělaly centralizaci do nových, větších států. Nejvýznamnějšími byly Čchin a Chan, z nichž druhý měl velmi výrazný vliv na formování čínského etnika a od jeho názvu se odvozuje i dnešní jméno Chanové - Číňané.

Naši průvodci akademici Čen a Wang z mezinárodního oddělení čínské Akademie věd zkušeně volili k návštěvě neděli, kdy kromě statické prohlídky se jednotlivé národnosti prezentují také aktivním představením, typickou hudbou, tancem, případně dalšími tradičními projevy.

Národnostní menšina Bai, která se návštěvníkům představila v den našeho výletu, je z oblasti čínsko - barmských hranic. Baiové, jichž dnes žije v provincii Yunnan Sheng kolem 1,5 milionu, žijí v oblasti svébytně již téměř 3 tisíce let. V 8. stol. př. n. l. založili jejich předkové v okolí jezera Erhai království Nanzhao, které tvořilo etnický i politický most s Myanmarem - Barmou.

Menšina Bai se v den naší návštěvy v parku uvedla působivým atraktivním hudebně pohybovým představením za doprovodu dlouhých trubek, protáhlých bubínků a spojeného čtyřčinelofonu. Tanečníci ve smaragdových kostýmech s drobnými půvabnými tanečnicemi ve fialovém tančili graciézně se slunečníky a prstovými činelky. Příznačné pohyby byly umocněny dlouhatánskými nehty dívek a bělostnou replikou buddhistické svatyně v pozadí. Na závěr programu jsme se mohli zúčastnit vodního programu, tradiční hry připomínající dobývání pevnosti, kde ovšem zbraněmi i trofejemi byla plastová umyvadélka a municí osvěžující voda připravená ve velkých keramických nádobách po celém prostranství. Snad ani není třeba dodávat, že na kůži mokří skončili obránci i útočníci.

Ačkoliv se za náš tým do bojů zapojila jen akademikova sedmiletá vnučka, samozřejmě jedináček, což je v dnešní Číně, zápolící úporně s populační explozí příznačné, získala prestižní kořist a my řadu snímků s malebným poléváním vodou bezděčně asociujícím naše velikonoční oblévačky. Budete-li v Pekingu, vzpomeňte na naše doporučení a Park rozhodně navštivte. Tolik zajímavého a malebného k poznání, vidění a vyfocení pohromadě, to nelze minout. 


 

Květa a Jaromír Polákovi
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress