Hlavní stránka

Přímořská letoviska Rumunska

(11.03.2005)

Podobně jako do Bulharska se začínají naši turisté navracet po patnáctileté přestávce i do přímořských černomořských letovisek jihovýchodního Rumunska. Jsou to především Mamaia, Eforie Nord a Eforie Sud, Neptun, Jupiter, Saturn, Venus, Mercur, Aurora a Mangalia.

Přímořská střediska prošla privatizací a díky zahraničním investicím se renovují hotely a obnovuje se a buduje infrastruktura. Zatím se dá cestovat do těchto destinací buď vlastní dopravou, letecky s přestupem v Bukurešti (jistě budou brzy obnoveny lety do Constanty), vlakem přes Budapešť a Bukurešť a přípoji až do Mangalie. Stále oblíbenější jsou i cesty do horského vnitrozemí (autobusová doprava a vlastní treking v horách) a delty Dunaje (lze využít místní autobusovou a vodní dopravu).

Severně od Constanty (asi 6 km) se nachází letovisko Mamaia. Má výhodnou polohu na pruhu země je z jedné strany lemováno sladkovodním jezerem Siutghiol, kde lze provozovat vodní sporty a ze druhé strany sedmikilometrovou písečnou pláží svažující se pozvolna do moře. K tomuto místu mám osobní vztah, zde jsem na počátku šedesátých let minulého století poprvé na vlastní oči viděl mezi Constantou a Mamaií moře. Byl to nezapomenutelný zážitek a impuls k dalšímu cestování.

Constanta je hlavním rumunským černomořským přístavem, ve městě žije 348 000 obyvatel (2000). Město bylo založeno v 7. stol. př. n. l. jako řecká osada Tomis, v letech 9-17 n. l. zde byl ve vyhnanství Ovidius. Mezi roky 1413-1878 bylo město pod tureckou nadvládou. Dnes se zde nachází mořské akvárium, delfinárium, kasíno, antické archeologické památky, mešita, synagoga i katedrála. Jižně od Constanty se nacházejí dvě lázeňská místa využívající léčivé bahno z jezera Techirghiol k léčbě kožních chorob a pohybového ústrojí a svalových potíží - Eforie Nord a dva a půl kilometru jižně ležící Eforie Sud. V této lokalitě lze navštívit archeologické muzeum, bazar a balneologické sanatorium (ženy jistě znají "kouzelný omlazující Gerovital"). Od Mamaie až po na jihu ležící Mangalií funguje autobusová doprava. Mezi Eforií Sud a Mangalií se nacházejí další rekreační destinace - Neptun, Jupiter, Saturn, Venus, Mercur, Aurora a 45 kilometrů na jih od Constanty ležící Mangalia. Například středisko Jupiter (30 km jižně od Constanty, 20 km od Eforie Sud), které nese jméno po antickém bohu se táhne od lesa Comorova podél umělé vodní nádrže Tismana k mořskému břehu. Vznik se datuje do sedmdesátých let XX. století, kdy vznikala tato nová střediska v podstatě na zelené louce poblíž původních přímořských lesů.

Lázeňská Mangalie leží na místě řecké osady Gallatis ze 6. stol. př. n. l. K památkám jako téměř všude kolem patří archeologické vykopávky, muzeum, bazilika syrského typu, římsko-byzantská a starořecká nekropole a mešita. Velmi příznivé je zdejší mikroklima, léčí se zde pomocí siřičité mezotermální vody se sníženým obsahem solí z pramenů Callatis a Hercules (léčba trávicího ústrojí, ledvin a látkové výměny). Volný čas lze trávit v řadě zábavných a sportovních zařízení, jezdectví nevyjímaje. Pláž je různorodá od jemného písku až po drobné kamínky a jako všude v Rumunsku u Černého moře se pozvolna svažuje do moře.

Milovníci archeologie nemohou opomenout navštívit rumunské Pompeje - Histrii ležící 50 kilometrů severně od Mamaie a pocházející z poloviny 7. stol. př. n. l. Ta návštěvníkovi zřícenin města nabízí 6 turisticky zajímavých částí. Jsou to: Velká brána, střežená z boku dvěma čtverhrannými věžemi, s vnitřním nádvořím a náměstím ve tvaru lichoběžníka, ohraničeným na severovýchodě a jihu veřejnými a soukromými budovami; Západní čtvrť, kde jsou zachovány stopy několika památek, z nichž je nejzajímavější bazilika v Histrii; Římské lázně o výměře 800 m2, postavené za panování Severů ve 3. stol. n. l.; Jihozápadní čtvrť a jižní hala, kdysi dávno hlavní obchodní a řemeslnická střediska starého města; Východní čtvrť s jednou z nejdůležitějších dopravních cest, dlážděnou kamennými deskami a Posvátné místo, kde byly při vykopávkách objeveny dva řecké chrámy, nejstarší památky architektury na území Rumunska. Histria představuje vlastně několik měst, postavených postupně jedno na druhém v průběhu více než dvanácti století.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress