Hlavní stránka

Ostrov Krk - Kvarner

(16.06.2005)

Krk je největším ostrovem Jadranu (410 km čtverečných) náležející do skupiny Kvarnerských ostrovů. Jeho poloha v hlubokém zálivu, chráněném před studenými větry, na jihozápadě hojně zalesněném a na východě lemovaném pohořím Velebit, lákala mnohé osadníky a dobyvatele již odedávna. Čeští turisté sem jezdí na oblázkové pláže více jak osmdesát let. Hlavními středisky jsou Baška, Njivice a Punat. Na ostrově žije asi 15 000 stálých obyvatel. S pevninou je dopravní spojení zajištěno 1 300 metrů dlouhým mostem a řadou lodních linek.

Město Krk

Město je v podstatě celé pěší zónou. Doporučuji prohlídku od nábřeží Obala Hrvatske Mornarice ke starobylé městské věži z roku 1407, poté vstupte do středu města, které je obehnáno městskými zdmi ze 12.-14. stol. Za hlavní bránou z roku 1493 je náměstí Maršála Tita (zde máte nepřebernou nabídku stánků se suvenýry). Při prohlídce města nelze opomenout návštěvu katedrály Panny Marie ze 12. stol., která byla postavena na zbytcích římských termálních lázní.

Baška

Leží u ústí nevysychající říčky v uzavřené zátoce chráněné od severu a jihozápadu dvěma pohořími. Přírodní pláž z drobných oblázků a z části písečná s pozvolným klesáním dna je vhodná pro děti i seniory. V okolí Bašky je několik značených turistických cest, příjemnou promenádou lze za dvacet minut dojít např. k nudistické pláži u kempu Bunzuluka.

Njivice

Je malou rybářskou vesnicí na západě ostrova. Dnes je moderním turistickým centrem s několika hotely, apartmány i kempem. Dlouhé pláže jsou oblíbeným místem k odpočinku a ke slunění, lze se zde snadno občerstvit v řadě pizzerií, restaurací a cukráren.

Punat

Druhé největší město ostrova je ideálním místem pro dovolenou v klidném prostředí. Punat leží v zátoce, uprostřed ní je romantický ostrůvek Košljun s klášterem ze 12. stol. (ikony, obrazy, sochy, rukopisy psané hlaholicí). Sem je možné se dopravit motorovým člunem. V létě se v osadě konají festivaly hudby a tance.

Omišalj

Je staré historické městečko nacházející se na vyvýšenině nad Omišaljským zálivem poblíž mostu spojujícího Krk s pevninou. Tato lokalita má výhodnou polohu poblíž přístavní Rijeky.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress